loading
close
SON DAKİKALAR

Tarihin kapısı Dersim’e açıldı…

Tarihin kapısı Dersim’e açıldı…
Tarih: 11.02.2012 - 21:07
Kategori: Yerel

Doç. Dr. Erhan Afyoncu ve Dr. Coşkun Yılmaz’ın tarihi gerçeklere ışık tutan konferansı Tarihin Kapısı, bu ay yine çok önemli bir konuyu Sultanbeyliler ile paylaştı.

Bu ayın konusu, son günlerin önemli tartışma konusu olan Dersim Vakası oldu.

Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta, Erhan Afyoncu ve Coşkun Yılmaz Dersim Olaylarını, Osmanlı devletinden başlayarak geniş açıdan değerlendirdi.

Dersim Olayının mahiyeti ve icrası itibariyle tarihin en dramatik olaylarından biri olduğunu belirten Coşkun Yılmaz, yaşanan tartışmanın, karar vericiler ve uygulayıcılar için geleceğe bakış açısından bir hatırlatmada bulunduğunu ifade etti.



Bu hatırlatmanın, tarih diye bir hafızanın var olduğunu, kaydettiğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Yılmaz, alınan kararlar, gerçekleştirilen icraatlar ne olursa olsun bir gün mutlaka gün yüzüne çıkacaktır diye konuştu.

Dersim Olayının sadece kültür, etnik ya da mezhep vakası olarak ele alınmasını doğru bulmadığını söyleyen Yılmaz, “yaşanalar Türkiye’nin hem idare, hem siyasal hem de toplumsal tarihi açısından birçok hadise ile ilintilidir” dedi.

Başbakanın açıklamalarına da değinen Yılmaz, idarecilerin tarihle yüzleşmesi, tarihi bir muhasebe bir ibret, bir ders ve bir tecrübe olarak ortaya koyması açısından da umut verici bir gelişme olarak gördüğünü ifade etti.

Doç. Dr. Erhan Afyoncu da yaşanan tartışmalara açıklık getirmek ve olayı tüm boyutları ile ele almak için gelişmeleri Yavuz Sultan Selim döneminden itibaren değerlendirdi.

Yavuz döneminde bölgenin fethiyle konuya giriş yapan Afyoncu,  Dersim’in kelime manasının “Gümüş Kapı” olduğunu söyledi.

İkinci Abdülhamid döneminde Müslüman kanı dökülmesin diye Dersim’e yapılacak büyük askerî harekâttan vazgeçildiğini belirten Afyoncu, Dersim hadisesinde yaşanan dramatik olayları tek tek ele aldı.

Başbakan Tayip Erdoğan’ın devlet adına özür dilemesinden memnuniyet ve övgüyle bahseden Afyoncu, yaşananları devletin halkıyla kucaklaşması olarak değerlendirdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları