loading
close
SON DAKİKALAR

Tarikatların hedefinde bu kez de Trakya var

Tarikatların hedefinde bu kez de Trakya var
Tarih: 29.10.2016 - 09:08
Kategori: Gündem

Batı bölgelerindeki sosyolojik yapıyı değiştirmek için tarikatlar, cemaatler faaliyetler yürütüyor. Menzil Tarikatı, Çerkezköy’de en güçlü tarikat olarak karşımıza çıkıyor.

Batı bölgelerindeki sosyolojik yapıyı değiştirmek için tarikatlar, cemaatler faaliyetler yürütüyor. Menzil Tarikatı, Çerkezköy’de en güçlü tarikat olarak karşımıza çıkıyor. İlçede son zamanlarda birbiri ardına açılan çay ocakları ve özellikle de hava karardığında bazı apartmanların giriş katında tarikat üyelerinin toplanması dikkat çekiyor. Esnaf örgütlenmesi güçlü olan tarikat, sanayi kenti olması nedeniyle fabrikalara da el atmış durumda. İşçiler içerisinde taban bulmaya başlayan tarikat, diğer yandan da devlet kadrolarında da yer alabilmek için faaliyetlerini sürdürüyor.

KPSS’ye girin tavsiyesi!

Fabrikada işçi olan bir ilçe sakini, kısa bir süre önce fabrikada tarikat üyesi olan kişilerin, işçileri KPSS’ye girmeleri yönünde ikna etmeye çalıştıklarını, puanları kaç olursa olsun, devlete atanacaklarının garantisini verdiğini aktarıyor. Tarikattan olan işçilerin, fabrikaya sakallı, yakasız gömlekli ve şalvarlarıyla geldiğini söyleyen bu kişi, “Bir tek başlarındaki takke yok” diyor.

Üye ol huzura er

İlçe sakinleri, Menzil Tarikatı’nın kentte güçlenmeye başladığını, çevrelerindeki bazı tanıdık ve akrabalarının hızla bu tarikata üye olmaya başladığını söylüyor. Bir ilçe sakini ise, yakın bir arkadaşının kısa zaman önce tarikata üye olduğunu, o kişinin daha sonra ‘gel üye ol huzura kavuş’ şeklinde telkinlerde bulunarak kendisini de üye yapmaya çalıştığını belirtiyor. Aynı ilçe sakini şu bilgileri de paylaşıyor: “Gündüz pek görünmüyorlar. Akşam saatlerinde ise toplanma alanlarında bir araya geliyorlar. Ancak bu toplantıya herkes giremez. Tarikattan olman şart! Dolayısıyla içeride ne konuşulduğuna ve yapıldığına dair bir bilgimiz yok. Perşembe gecesi dinen önemli bir gece olduğu daha kalabalık oluyorlar. 15 Temmuz ve sonrasında çok daha görünür olmaya başladılar.”

Örgütlenme faaliyetini açıktan yapmaya başladıklarını, çay ocaklarının örgütlenme faaliyetinde bir araç olduğunu aktaran ilçe sakinleri, hemen her gün tarikata ait açılan çay ocaklarına işaret ediyor.

Bir ilçe sakini ise iki yıl önce cemaat ve tarikat örgütlenmesinin iki yıl önce kentte başladığını belirtiyor. Başka bir ilçe sakini de şu ilginç bilgiyi paylaşıyor: “Yaklaşık 2 sene önce, Adıyaman’dan şeyh dedikleri bir kişi geldi. Bu kişi kendi tabanını ziyaret etti. Ayrıca esnafları, dernekleri vs. dolaşarak, tövbeye çağırıyordu. Beni de tövbe için çağırmıştı ben gitmedim. Ancak bir arkadaşım gitti. Şeyh’in arabasının içinde tövbe ettirip sonra da karşılığında para almışlar.”

İlçe sakinleri, Menzil Tarikatı’nın güçlü olduğuna vurgu yapsa da ilçede ikinci güçlü tarikatın da Süleymancılar olduğunu belirtiyor. Süleymancıların daha çok Kapaklı bölgesinde yoğunlaştığını söyleyen ilçe sakinleri, bu tarikatların denetim altında olmadığına da dikkat çekiyorlar.

Çerkezköy’de ilk kez Alevilerin evleri işaretlendi

Çerkezköy’de bu tür yapılanmalar dikkat çekerken, 8 Eylül’de yine düne kadar kentte hiç yaşanmayan ancak Türkiye’nin pek çok kentinde karşımıza çıkan bir olay yaşandı. Alevilerin yaşadığı 3 apartmanın giriş kapısına kırmızı kalemle çarpı işareti konularak, ‘Ölüm’ yazısı yazıldı. Fevzipaşa Mahallesi’nde yaşanan olay, Emniyet’e ve savcılığa yansırken, sadece bir apartmanda bulunan güvenlik kamerasının ise çalışmadığı ortaya çıktı. İşaretlenen apartmanda yaşayan Sinan Çiçek, böylesi bir olayla ilk kez karşılaştıklarını ifade etti. Kimseyle husumetlerinin olmadığını, bu nedenle de kimseden şüphelenmediklerini aktaran Çiçek, provokasyon mu, devamı gelir mi, sistemli bir tehdit süreci mi başlatılıyor şu anda bilemiyoruz” dedi.

Konuyla ilgili konuştuğumuz Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise şunları kaydetti: “ Fevzipaşa Mahallesinde özellik Muş Vartolular vardır. Aynı apartmanda oturuyorlar. Üç binanın kapsında işaretlemeler olmuş fakat kim ya da kimler hangi amaçla yaptı bilinmiyor. Emniyet müdürüyle görüştük, takipçisi olacaklarını söylediler. Biz, provokasyon olarak değerlendiriyoruz. Fakat ötesine geçer mi şu an için bir şey söylemek zor. Çünkü kentte mezhepsel, etnik bir gerginlik hiç yaşanmadı. Binaları işaretlenen Alevi yurttaşlarımız bu konuda duyarlılar. Bir an önce bunu yapan insanların ortaya çıkarılması lazım ki bu tür kışkırtmalar amacına ulaşamasın.

Elçin Yıldıral - BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları