loading
close
SON DAKİKALAR

Tarım iflas noktasında: Bursalı çiftçi 3 bin 800 meyve ağacını kökünden kesti!

Tarım iflas noktasında: Bursalı çiftçi 3 bin 800 meyve ağacını kökünden kesti!
Tarih: 18.06.2019 - 12:39
Kategori: Ekonomi

Türk tarımı artan maliyetler nedeniyle iflas noktasına geldi. Çiftçi Hüseyin Kaya yetiştirdiği şeftali ağaçlarını artan maliyetlere daha fazla dayanamadığı için kesti.

Türkiye'nin bir çok yerinde çiftçilik yapan vatandaşlar artan maliyetler nediyle ya ineğini yada yetiştirdiği ağaçları kesiyor. Tavuk üreticileri yem fiyatları nedeniyle tavuklarına yem veremez hale geldiğinden onlar da çareyi tavuklarını kesmekte arıyor. Çiftçi Hüseyin Kaya, arkadan gelen yeni neslin çiftçilik yapmak istemediğini böyle giderse 10 yıl içinde çiftçinin kalmayacağını söylüyor.

Sözcü'den Halil Ataş'ın haberine göre; Türkiye'nin verimli topraklarına sahip Bursa'ya bağlı Yenişehir ilçesinde şeftali yetiştiricisi bir çiftçi, giderlerini karşılayamayınca 3 bin 800 adet ağacını kökünden kesti. Çiftçi, bundan sonra sebze yetiştireceğini belirterek, “Çiftçi çok zarar ediyor arkadan gelen yeni nesil çiftçilik yapmak istemiyor. Böyle giderse 10 yıl içinde çiftçi kalmaz” dedi.

Türkiye'nin en verimli ovalarından birisine sahip olan Bursa Yenişehir'de 500 dönüm tarım arazisinde meyve yetiştiren Hüseyin Kaya, 80 dönümde ekili verimli 3 bin 800 adet şeftali ağacını kökünden kesti. İlaç, gübre ve sigorta zamları ile çaresiz kalan çiftçi, “Maliyetler çok arttı, üstesinden gelemiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Şu ana kadar diğer arkadaşlarımızla birlikte toplamda 500 dönüm tarım arazisinde 30 bin meyve ağacımızı kesmek zorunda kaldık” dedi.

TURİZMCİYE VAR ÇİFTÇİYE YOK

Aralarında kiraz, armut, elma ve şeftalinin de olduğu yüksek kalitede ürün veren ağaçlarını kesen Kaya, “Şeftali ağaçlarını söküp sebze yetiştirmeyi düşünüyorum. Devletimiz bu zamanlarda turizmciyi kollarken çiftçiyi hiçbir şekilde kollamıyor. Tatil zamanlarında haller kapalı ürün çıkıyor. Fiyatlar düşüyor, mal almıyor, mallar çürüyor. Çiftçi çok zarar ediyor. Arkadan gelen yeni nesil çiftçilik yapmak istemiyor. Böyle giderse 10 yıl içinde çiftçi kalmaz. Ağaç başına 30 lira, dönüm başına bin 250 lira sigorta parası alınıyor. Mal çok olunca şeftali 70 kuruştan mal az olunca don yapınca 1,5 liradan alınıyor” şeklind konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları