loading
close
SON DAKİKALAR

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeleri, Bakan Pakdemirli ile görüştü

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeleri, Bakan Pakdemirli ile görüştü
Tarih: 03.11.2018 - 09:43
Kategori: Gündem

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bir araya geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeleri, Ankara'da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüştü. Ülke tarımı, tarımsal üretimdeki sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıya CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut da katıldı. Komisyon üyesi milletvekilerinin yanı sıra üst düzey bakanlık bürokratlarının da yer aldığı toplantıda konuşan Ayhan Barut, yaşanan sorunları gündeme getirip çözüm için harekete geçilmesini istedi. 
 
KAMUYA ATAMALARI GÜNDEME GETİRDİ
 
Toplantıda yaşananları anlatan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeleri olarak Ankara'da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüştük. Söz konusu toplantıda ülkemizde ve özellikle tarım alanında yaşanan sorunları dile getirdim. Sayın Bakan'a çeşitli sorular yöneltip çözümü için neler planladıkları veya hazırlıklarının olup olmadığını sordum. İlk olarak önceki dönem Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba'nın kamuya 10 bin ziraat, gıda ve su ürünleri mühendisleri alımı yapılacağı şeklindeki açıklamasını hatırlattım. 'Devlette devamlılık esastır' ilkesinden hareketle tarımsal üretimin en önemli unsurlarından olan ve söz verilmesine rağmen bir türlü atanamayan ziraat, gıda, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekimler, tekniker ve teknisyenlerin kamuya atanmasını istedim. Ülkemiz tarımı için bu konunun çok büyük önem taşıdığını belirterek, tarım ve meslektaşlarım açısından çok önemli olan bu konuyu sürekli takip ettiğimizi ve bundan sonra da takip edeceğimizi belirttim."
 
SORUNLARI TEK TEK BAKANA ANLATTI
 
Söz konusu toplantıda dile getirdiği soruları ve önerilerini paylaşan Ayhan Barut, şöyle konuştu:
"Toplantıda ayrıca zirai ilaç ve gübrecilerle üreticileri derin bir çıkmaza sokan karekod ve barkod uygulamasını gündeme getirdim. Zirai ilaçlar ve gübrelerde kullanılan karekod ve barkod uygulamasının ilgili her kesime büyük yük getirdiğini, yanlış prosedürler uygulandığını, patlama özelliği bulunmayan gübreler de bile gereksiz bir uygulamanın varlığından söz ettim. Yine toplantıda ekonomik krizi, yüzde 16'lardan yüzde 35'lere kadar artan banka faizlerini, çok yükselen döviz ve maliyetleri, tarımsal üretimi ve ticareti bitirme noktasına getiren bu karanlık tablonun ortadan kaldırılmasını istedim. Tarım Kanunu'nda Gayri Safi Milli Hasılanı'nın yüzde 1'i olan 34.5 milyar liranın destek olarak çiftçilere verilmesi gerektiğini ancak bunun bile yarısı olmayan 16 milyar liralık bir destek verilmek istendiğini, bunun üreticiye destek değil, köstek olduğunu anlattım. Arazi toplulaştırmada yaşanan sorunları aktarıp amacına uygun iş ve işlemler yapılmasını istedim. Bu yıl üreticilerin belini büken Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı özellikle kültürel tedbirlerin alınıp alınmadığını, bu zararlıya karşı mücadelede kullanılan ilaçlarla ilgili tedbirlerin ne durumda olduğunu ve önlem için harekete geçilmesi gerektiğini dile getirdim."
 
BAKANIN YANITLARINI PAYLAŞTI
 
Toplantıda yönelttiği sorular ve dile getirdiği çözüm önerileriyle ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin görüşlerini aktaran Ayhan Barut, şunları dedi:
"Sayın Bakan, beraberindeki bürokratlarıyla birlikte sorularımızı ve önerilerimizi not aldı. Bakanlık bünyesinde süren yapılanmanın tamamlanma aşamasına geldiğini belirten sayın Bakan, 'Bu hazırlıklar tamamlanıp havza bazlı üretim modeline geçilecektir. Bu istihdama da katkı koyacak. Bakanlığımız norm kadrolara dikkat ederek mühendislerle ilgili gerekli istihdamı sağlayacaktır. Tarımsal desteklerin artması için imkanlar dahilinde çalışıyoruz. Arazi toplulaştırma konusunu çok önemsiyoruz. Varsa sorunları tespit ederek çözümünü sağlayacağız' diye yanıtlar verdi."
 
Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları