loading
close
SON DAKİKALAR

'Tarım ve hayvancılığın akıbeti ne olacak?'

'Tarım ve hayvancılığın akıbeti ne olacak?'
Tarih: 28.09.2012 - 12:31
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka, Türkiye'de tarım ve hayvancılıkta yaşanan düşüşün nedenini sordu...

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Türkiye'de yaşanan kuraklığın, tarımsal üretimin azalma sebeplerini ve bu durum için ne gibi önlemler alındığını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker'e sordu. Nazlıaka'nın yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesi şöyle:

"Yakın zamanda AKP hükümetleri döneminde tarım ve hayvancılığın getirildiği hazin tabloyu anlatan iki olay gerçekleşmiştir. Birisi Cumhuriyet tarihinde ilk kez kurbanlık hayvan ithal edilmiştir. Bir diğeri ise yine ilk kez yapılan saman ithalatıdır. Tarım ve hayvancılıkta yaşanan çöküşün sembolü olan bu iki olay hayvan üreticilerinin ve çiftçinin içine sürüklendiği girdabın büyüklüğünü de gözler önüne sermektedir.

Tarım ve hayvancılık sektöründe düzenleyici işleve sahip KİT’lerin özelleştirilmesi, yetersiz ve yanlış destek politikaları, tarım girdilerinde yabancı sermayeye bağımlılığın her geçen yıl artması, sulama yatırımlarının gerilemesi, ekilen alanların azalması, artan maliyetler gibi faktörler tarımda yaşanan çöküşün nedenlerinde arasında sayılmaktadır.

Tarım ve hayvancılıkta yaşanan gerilemeyi ortaya koyan çalışmalardan birisi de Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) 2012 Değerlendirmesi’dir. Yapılan açıklamada, tarım ve gıdada ihracatın devamlı olarak yükseldiği, ithalatın azaldığı, bunun sonucu olarak dış ticaret fazlasının olağanüstü bir hızla arttığına dikkat çekilmektedir. Değerlendirmede gıda ve tarımda, bu yılın ilk 7 aylık döneminde dış ticaret fazlasının yüzde 135.9 artarak 874.8 milyon Dolar’dan 2 milyar 63.7 milyon Dolar’a yükseldiğine yer verilmektedir. TZOB tarafından yapılan bir başka değerlendirme ise Ocak-Temmuz dönemi gıda ve tarım ihracatının yüzde 9.66 artışla 7.7 milyar Dolar’dan 8.5 milyar Dolar’a çıkması, ithalatın aynı dönemde yüzde 6.48’lik düşüşle 6.8 milyar Dolar’dan 6.4 milyar Dolar’a inmesidir.

Büyük bir çöküş içinde bulunan tarımımızı önümüzdeki dönemde bekleyen önemli sorunlardan biri de dünyanın pek çok yerinde etkili olmayan başlayan kuraklık tehlikesidir.

Bu yıl ABD son 50 yılın en sert kuraklığı ile boğuşurken, dünyanın önemli tahıl üretim merkezlerinden Karadeniz de kuraklıktan nasibini almıştır. Küresel buğday ihracatının dörtte birini gerçekleştiren Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’da Haziran ve Temmuz ayında etkili olan sıcaklar Karadeniz’in tahıl üretimi düşürmüştür. ABD’deki kuraklık nedeniyle buğday, soya fasulyesi ve mısır fiyatları tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkmıştır.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Örgütü’nden (FAO) sonra Dünya Bankası da dünyada yaşanan kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarının artacağına dikkat çeken bir rapor yayınlamıştır. Her iki kuruluş da yaşanan kuraklığın 2008’dekine benzer bir gıda krizine neden olabileceği ve artan gıda fiyatlarının özellikle yoksulların yaşamını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunmuştur. Yaklaşan kuraklık ve yayımlanan raporlara rağmen hükümetin her fırsatta; “Kuraklık bizi etkilemez. Türkiye’de gıda fiyatları artmaz” açıklamasından bir an önce vazgeçerek üretici ve tüketiciyi koruyacak önlemler acilen alması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1- Dünyada baş gösteren kuraklığın önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılığımızda yaratacağı olumsuzlukları en aza indirmek için yapılan bir çalışma var mıdır? Yoksa tarım ve hayvancılığımız yine kaderine mi terk edilecektir?

2- Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Örgütü ve Dünya Bankası’nın kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarının artacağına ilişkin uyarısı bilinmektedir. Dünyada ve ülkemizde kuraklığa bağlı olarak tarım üretiminin düşmesi durumunda artacak gıda fiyatları karşısında ne tür önlemler alınacaktır? Bu konuda yapılan bir hazırlık var mıdır?

3- Olası bir kuraklıkta çiftçi ve tüketicinin korunması için ne tür önlemler alınacaktır?

4- 2011 ve 2012 yılında hangi tarım ürünlerinin üretiminde düşüş olmuştur? Miktarı, değeri ve düşüş nedenleri nedir? Hangi tarım ürünlerinin üretiminde artış olmuştur? Miktarı ve değeri nedir?

5- 2011 ve 2012 yılında hangi tarım ürünlerinin ithalatında artış olmuştur? Miktarı ve değeri nedir? Hangi tarım ürünlerinin ihracatında düşüş olmuştur? Miktarı ve değeri nedir?

6- 2011 ve 2012 yılında fiyatı yüzde 10’un üzerinde artan tarım ürünleri hangileridir? Artış oranı ve nedenleri nedir?

7- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) 2012 değerlendirmesi, tarım ve hayvancılığımızın içine girdiği girdabı ve tarımda nasıl adım adım dışa bağımlı hale geldiğimizi gözler önüne sermektedir. Bu rapor ışığında alınan önlemler nelerdir? "

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları