loading
close
SON DAKİKALAR

Tarım ve Orman Bakanlığı'nda 'VIP mülakat' iddiası

Tarım ve Orman Bakanlığı'nda 'VIP mülakat' iddiası
Tarih: 16.10.2019 - 10:36
Kategori: Gündem

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yurtdışı teşkilatında boşta bulunan Tarım Müşavirliklerine 'VIP mülakat' sonucu atanan üst düzey isimleri Meclis gündemine taşıdı.

Adam kayırmacılıkta ve torpil iddialarında gelinen son nokta olarak gördüğü 'VIP Mülakatı' bizzat Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yaptığı iddialarını gündeme getiren Barut, "VIP Mülakat, sonucu, Tarım Kredi eski Genel Müdürü Ayhan Karayama, TKDK eski Başkanı Ahmet Antalyalı, TKDK eski Başkanı/ eski Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, TKDK Başkan Vekili Hakan Kalender, eski Strateji Geliştirme Başkanı halen Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu'nun Başdanışmanı Kerim Üstün'ün eşi Mediha Üstün'ün olduğu iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

"HUKUKSUZ, KAYIRMACI VE YANDAŞ TERCİHLER"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Tarım ve Orman Bakanlığının yurtdışı teşkilatında boşta bulunan Tarım Müşavirliklerine ‘Yurtdışına Daimi Görevle Atanacak Personel Hakkında Yönetmelik’ kapsamında Bakan Pakdemirli'nin talimatı doğrultusunda atama yapılması için süreç başlatılmıştır. Bu çerçevede yapılacak atamaya ilişkin Bakanlık internet sayfasında 18.07.2019 tarihinde duyuru yapılmıştır. 26.07.2019 tarihine kadar müracaatlar alınmıştır. Duyuru ilanından alınan müracaatlara ve yapılan atamalara kadar işletilen sürece ilişkin pek çok hukuksuz, yandaş, kayırmacı tutum ve tercihlerde bulunulduğuna dair iddialar dile getirilmektedir" dedi.

"BAKAN BEY MÜLAKAT YAPTI MI?"

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, soru önergesinde şu sorulara yanıt talep etti:
"1. Yurtdışı Tarım Müşavirliği kadrosuna yapılacak atama sayısı kaçtır?
2. Bu kadrolar için yapılan başvuru sayısı kaçtır?
3. Azerbaycan’a dil yeterliliği istenmemesi sebebiyle buraya 400’ü aşkın, dil yeterliliği aranan diğer ülkeler için 200 ‘ün üzerinde başvuru olduğu, iddia edilmektedir. Bu doğru mudur?
4. Atamaya ilişkin nasıl bir süreç izlenmiştir ve kaç kişi mülakata çağrılmıştır?
5. Tarım Müşavirliği için 600’ün üzerinde başvurudan yalnızca 60 kişinin sizin başkanlık ettiğiniz 'VİP Mülakat' olarak adlandırılan bir yöntem izlediğiniz doğru mudur? Neden böyle bir yol ve yöntem uygulanmıştır? Bakanlıkta bizzat bakanın mülakat ettiği başkaca alımlar söz konusu olmuş mudur?

"NİYE BU İSİMLER MÜŞAVİR YAPILDI?"

6. Bu uygulamanız doğru ise sayıları 500’ü geçen personel neden mülakata çağrılmamıştır? Bu iş ahlakına ve çalışma barışına aykırı tutum ve davranış neden sergilenmiştir? Mülakat hakkı elinden alınan 500’ün üzerindeki personele neden bu haksızlık yapılmıştır?
7. Mülakata çağrılan 'VİP Personel' olarak adlandırılanlar başvuranlar arasından hangi usul ve kriterlere göre belirlenmiştir?
8. Atanacak personelde mesleki tecrübe ve liyakat göz önünde bulundurulmuş mudur? Listenin mesleki tecrübe ve liyakat yerine siyasi referansa göre yapıldığı iddiası doğru mudur?
9. Müşavir atanacak ülkeler neye göre belirlenmiştir?
10. Bizzat yaptığınız 'VİP Mülakat' sonucu, oluşturduğunuz listede;
• Tarım Kredi eski Genel Müdürü Ayhan Karayama,
• TKDK eski Başkanı Ahmet Antalyalı,
• TKDK eski Başkanı/ eski Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı,
• TKDK Başkan Vekili Hakan Kalender
• Eski Strateji Geliştirme Başkanı halen Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun Başdanışmanı Kerim Üstün’ün eşi Mediha Üstün’ün olduğu iddia edilmektedir, bunlar doğru mudur?
11. Müşavir atanacak 15 kişinin tamamının eski yönetici ya da onların birinci derece yakınları olduğu iddiası doğru mudur?
12. Başarısız bulunduğu için üst düzey yöneticilik görevinden alınan bu kişilerin yurt dışı tarım müşavirliğine atanmaları ve ülkemizi tarım konusunda temsil etmeleri sizce doğru mudur?"

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları