loading
close
SON DAKİKALAR

Tarımın yeni gözdesi: 'İstiridye mantarı'

Tarımın yeni gözdesi: 'İstiridye mantarı'
Tarih: 12.02.2012 - 10:59
Kategori: Çevre

Tarım Federasyonu, Türkiye'de üretim miktarı yok denecek kadar az olan "istiridye mantarı" yetiştiriciliğini teşvik amacıyla çalışma başlattı

Tarım Federasyonun başlattığı "istiridye mantarı üreticiliği projesi"nin yaygınlaşması ve üretimin artırılması durumunda Türkiye’ye yeni bir tarımsal ürün kazandırılacak ve bu şekilde yeni ihracat kalemine de sahip olunacak.

Kültür mantarına göre daha lezzetli ve etle baklagillere eşdeğer proteine sahip istiridye mantarının piyasaya sürülmesiyle hem yeni bir istihdam kapısı oluşturulması hem de vatandaşların ithal ve pahalı olan bu ürünü daha ucuza temin edebilmesi amaçlanıyor.

İlk etapta 80 girişimciyle üretime başlanan proje kapsamında istekli üreticilere federasyonca, 100 ve 200’er metrekarelik üretim alanlarıyla üretim için gerekli olan iklimlendirme, havalandırma, sulama, asma sistemi kurulması gibi koşullar hazır hale getiriliyor.

Üretim odasına yerleştirilen kompostun üretim aşamaları olan kuluçka dönemi, hasat dönemi, bakım, sulama konularında teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor.

Paketleme, ürünün muhafazası ve pazarlama teknikleri konusunun uygulamalı ve teorik şekilde üreticiye öğretildiği projeye göre, bir üretim odasında yılda 3 dönem üretim yapılıyor. Federasyon, üretim dönemi boyunca taahhüt ettiği hizmetleri vererek, üreticinin diğer dönemler için gerekli bilgi ve beceriyi kazanmasını sağlıyor.

Tarım Federasyonu istiridye mantarı üreticiliğinin yaygınlaşması amacıyla üreticilerin ürettikleri ürünlere satın alma garantisi de veriyor.

Üretim yeni başlamasına rağmen yurt dışından talepler hazır

Tarım Federasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, federasyonun en önemli amaçlarından birinin ülkeye yeni tarımsal modeller, tesisler kazandırmak olduğunu belirtirken, "üretici üretmeyi" hedeflediklerini bildirdi. Yüksel, yeni girişimciler oluşturarak, onlara danışmanlık hizmeti sunduklarını ve üretime de destek verdiklerini anlattı.

İstiridye mantarının Türkiye’de yeni bir ürün olduğuna işaret eden Yüksel, şapkalı kültür mantarından sonra dünyada ve Türkiye’de en çok talep edilen mantar türü olan istiridye mantarı üretimine yaklaşık 80 girişimciyle başladıklarını belirtti.

Yüksel, istiridye mantarına İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Gaziantep başta olmak üzere yurt içinden yoğun istek olduğuna, Almanya, İngiltere, Amerika, Irak ve Azerbaycan gibi ülkelerin de talepleri bulunduğuna dikkati çekti. Amaçlarının günlük 20 tonluk üretim yapmak olduğunu bildiren Yüksel, "Yurt dışı pazarlarına açılmamız için 20 tona ulaşmamız lazım. İstiridye mantarını 2012 yılının ikinci yarısında ihracata sokmayı hedefliyoruz" dedi.

Yerli istiridye mantarını daha ucuza alabilecek

İstiridye mantarı için bir pazarlama ağının da oluşturulacağını anlatan Yüksel, bu kapsamda bazı gros marketlerle de anlaşma hazırlığında olduklarını ifade etti.

İstiridye mantarının daha çok Yunanistan ve İtalya’dan ithal edildiğini ve Türkiye’de de 13-25 liradan satıldığını belirten Yüksel, Türkiye’deki yerli üretimle vatandaşın ucuza bu ürünü tüketebileceğini bildirdi.

Yüksel, istiridye mantarı üreticiliğiyle yeni iş alanı ve istihdam da sağlanacağına dikkati çekti.

İstiridye mantarının yararları

Yetiştirme koşulları kültür mantarcılığına göre daha zor olan istiridye mantarının en bilinen özellikleri yararlı ve lezzetli olması. Et ve baklagillere eş değer protein içeren istiridye mantarı yurt dışında birçok yemek çeşidinde et yerine kullanıyor. Avrupada ve birçok dünya ülkesinde tüketimi fazla olan istiridye mantarından, bazı Avrupa ülkelerinde köftesi, sucuğu bile yapılıyor.

İstiridye mantarının özellikleri ve yararları şöyle:

100 gram mantar 45,65 kaloriye sahip ve bünyesinde 8,9 mg kalsiyum, 1,9 mg demir, 17 mg fosfor, 0,15 mg vitamin B1, 0,75 mg vitamin B12 ve 12,40 mg vitamin C ihtiva ediyor

-Et ve baklagillere eşdeğer protein içeriğine sahip bulunuyor.

-İnsan vücudu için gerekli olan kalsiyum, fosfor ve demir gibi tüm mineral tuzlar sığır ve tavuk etinde bulunanların iki katı düzeyinde

-Tüm mantar türleri içerisinde en yüksek B1 ve B2 miktarına sahip

-Sebzelere nazaran 5-10 kat daha fazla niasin içeriyor

-Karaciğer hariç tüm et ve sebzelerden daha fazla folik asit içeriyor.

Şeker ve tansiyon sorunu olanlara da tavsiye ediliyor

-Düşük nişasta, yağ ve kalori içerdiği için obezite, şeker ve hipertansiyon hastalarıyla çok az sodyum içermesinden dolayı nefrit ve kalp rahatsızlığı olanlar için tavsiye ediliyor.

-Tokyo ve Michigan üniversiteleri bilim adamlarının yaptığı araştırma sonuçlarına göre düzenli olarak tüketildiklerinde hastalıklara karşı vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

-Yenilenebilir mantar türleri içerisinde sadece Pleurotus türleri, kandaki kolestrol seviyesini düşüren Lovastatin adlı etken maddeyi içeriyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları