loading
close
SON DAKİKALAR

Taşeron posta işçileri kazandı

Taşeron posta işçileri kazandı
Tarih: 11.02.2012 - 21:19
Kategori: Sendika

PTT Bahçelievler taşeron işçileri 2004 yılından bu yana sürdürdükleri hukuk mücadelesini kazandı.

PTT Bahçelievler taşeron işçileri 2004 yılından bu yana sürdürdükleri hukuk mücadelesini kazandı.

13 Aralık 2011 tarihli karar duruşmasında mahkeme taşeron işçilerin yasal haklarının kısıtlandığını, Posta İşletme Müdürlüğünce muvazaalı (Hileli) olarak taşeron işçi çalıştırıldığını, taşeron işçilerin aslında PTT’nin işçisi olacağını kabul ederek, taşeron işçilere, çalıştıkları dönemde kadrolu işçilerin aldığı ücret farklarının ödenmesine ve kıdem tazminatının da kadrolu işçilerin ücreti üzerinden hesaplanması gerektiğine karar verdi. Tüm taşeron posta işçilerine emsal oluşturacak karar taşeron işçilerce sevinçle karşılandı.

2003 yılında hakları için direnişe geçen taşeron işçiler, PTT’nin kadrolu işçileri düzeyinde hakların verilmesi durumunda çalışacaklarını PTT’nin yetkililerine bildirmişlerdi. Yapılan görüşmelerde işçilerin 16 talebinin 15’i kabul edilmiş ancak ücret konusunda anlaşmaya varılamamıştı. Yaklaşık 8 ay işçiler haklı talepleri için çeşitli eylemler yapmışlardı ve bu eylemler PTT’de çalışmaya devam eden diğer taşeron işçilerin çalışma koşulları ile ücretlerinde kısmı düzeltmelerin yapılmasına yol açmıştı.  

İşçilerin bir yandan da yürüttükleri hukuk mücadelesi ise uzun bir süreçten sonra başarıyla sonuçlandı. İstanbul 7.İş Mahkemesi, taşeron işçilerin yasal haklarının kısıtlandığını, Posta İşletme Müdürlüğünce muvazaalı (Hileli) olarak taşeron işçi çalıştırıldığını, taşeron işçilerin aslında PTT’nin işçisi olacağını kabul ederek, taşeron işçilere, çalıştıkları dönemde kadrolu işçilerin aldığı ücret farklarının ödenmesine ve kıdem tazminatının da kadrolu işçilerin ücreti üzerinden hesaplanması gerektiğine ilişkin hüküm kurdu.  Mahkeme ayrıca yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, bayram tatili çalışma ücreti alacaklarının ödenmesine karar verdi.

Taşeron işçilerin Avukatı Hakan Bakırcıoğlu gazetemize yaptığı açıklamada, “Kamuda ve özel sektörde, gerçekte kanunda ‘asıl iş’ olarak tanımlanan işi yaptıkları halde  güvenceden yoksun ve düşük ücretle çalıştırılmak amacı ile ‘yardımcı iş’ yapıyor gibi gösterilen ve taşeron firma bünyesinde çalıştırılan işçiler için önemli sonuçlar doğurabilecek bir karar. Davada ciddi uğraş verdik, çok sayıda delil sunduk dava dosyasına. Davanın görüldüğü İstanbul 7.İş Mahkemesi de titiz bir yargılama yürüttü ve nihayetinde yıllarca düşük ücretle ve taşeron firma işçisi gibi çalıştırılan işçilerin aslında PTT tarafından yapılan asıl işi yaptıklarını tespit etti. Dava konusu edilen hakların PTT’nin kadrolu işçilerinin ücretleri üzerinden hesaplanması gerektiğini karara bağladı. Yargıtay’ın bu kararı onaması halinde bu karar ‘istihdamın dışsallaştırılması’nın önünde engel olabilecek kararlardan biri olacaktır” dedi.

Taşeron işçilerden Bekir Yerlikaya ise “Biz hakkımız olanı kazandık. Biz kimseden hakkımızdan fazla bir şey istemedik sadece yasal haklarımızı istedik ve kazandık. Kadrolu memur bayram tatilini 9 gün yaparken biz 2 gün izin kullanabiliyorduk. Babamızın cenazesine gitmeye izin vermediler, gidince de 3 günlük yevmiyemizi kestiler. Ben burada yıllarca çalıştım üç çocuğuma düğün yaptım, düğün izni vermediler. Yılbaşında memurlar izin yaparken bizi çalıştırdılar. 1,5 yıl sigortam yapılmadı. Çok zorluklar yaşadık, çok hakkımızı yediler, ama mücadele ettik, sabrettik ve hakkımızı kazandık” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları