loading
close
SON DAKİKALAR

'TBMM erken seçim kararı almadıkça Erdoğan bir daha aday olamaz'

'TBMM erken seçim kararı almadıkça Erdoğan bir daha aday olamaz'
Tarih: 10.05.2021 - 17:03
Kategori: Gündem

Avukat Turgut Kazan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum'un AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olabileceğine ilişkin sözlerine itiraz etti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, dün Sabah gazetesinde yayımlanan makalesinde cumhurbaşkanının iki dönem şartının anayasal olarak 16 Nisan 2017'den sonraki dönemi kapsadığını belirtmiş, "İki dönem şartı, anayasal olarak 16 Nisan 2017'den sonraki dönemi kapsamaktadır. Yeni bir düzenleme yapılmış olması ve kanunların geriye yürümeyeceği ilkesi yani tek başına bu husus bile eski sistemde yerine getirilmiş cumhurbaşkanlığı görevinin yeni sistemdeki cumhurbaşkanı döneminden sayılmayacağını hukuken kesin olarak kanıtlar" ifadelerini kullanmıştı.
Avukat Turgut Kazan, Uçum'un açıklamalarına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.
Kazan, Erdoğan'ın 3. kez aday olamayacağını vurgulayarak "2017 referandumuyla yeni bir Anayasa değil, Anayasa değişikliği yapıldı. Ve 'en fazla iki kez seçilebilme' kuralına dokunulmadı" dedi.
Turgut Kazan'ın açıklamaları şöyle:
"Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Anayasa 101/2’nin 'birebir aynısı' 'yeniden yazıldığı' için, yeni düzenlemedir. Eski metni tekrar eden hükümlerin eski olduğu iddia edilemez diyerek, sayın Erdoğan’ın üçüncü kez aday olabileceğini söylemiş. Yani AİHM kararları bağlayıcı değildir derken yaptığı gibi bir yol izlemiş. Uçum’un yazdıklarını iki değerli Anayasacıya okudum, gülmekten kırıldılar. Lütfen, siz de bulup okuyun. Eğlenmiş olursunuz.

Oysa, Anayasa 101/2 2007 yılında değiştirildi. Ve Cumhurbaşkanı “en fazla iki defa seçilebilir” kuralı getirildi. Sayın Erdoğan da bu değişiklikten sonra 2014’te ilk kez seçildi.
Sonra 2017 referandumuyla 101. madde yine değiştirildi. Ama 2. fıkradaki “en fazla iki defa seçilebilme” kuralı korundu. Bilinmelidir ki, 2017 referandumuyla yeni bir Anayasa değil, Anayasa değişikliği yapıldı. Ve “en fazla iki kez seçilebilme” kuralına dokunulmadı.
Ayrıca, bu kuralın bağlayıcılığını kaldıran bir düzenleme yapılmadı, örneğin geçici madde konulmadı. Dolayısıyla, sayın Erdoğan ikinci seçilme hakkını kullanmıştır. Son referandumda kabul edilen 116. maddeye göre TBMM erken seçim kararı almadıkça, bir daha aday olamaz.

Eski metnin aynısı yeniden yazıldığı için, artık eski değil yeni metin sayılır ve o tarihten sonrası için uygulanır anlayışı, ancak sıradan bir gülmece örneği olabilir. Bilginize sunuyorum..."

İlgili haber:
AKP'li Mehmet Uçum: Cumhurbaşkanının iki dönem şartı 16 Nisan 2017 sonrasını kapsar

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları