loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM Genel Kurulda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri reddedildi

TBMM Genel Kurulda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri reddedildi
Tarih: 01.04.2022 - 00:45
Kategori: Gündem

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Genel Kurulda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri reddedildi.

Genel Kurul'da, HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan "Şanlıurfa'da adalet sorunları", AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı "İkinci İnönü Zaferi'nin 101. yıl dönümü", AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal "3 Nisan Karabük Demir Çelik İşletmeleri ve Karabük'ün 85. kuruluş yıl dönümü" konularında gündem dışı konuşma yaptı.

Milletvekillerinin ardından grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Özbekistan'a yaptığı resmi ziyarette parti devletini andıran görüntüler sergilediğini savundu.

Erdoğan'ın resmi uçağına AK Parti gençlik kolları üyelerini davet etmesinin ve bu kişilere ziyarette yer vermesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Usta, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı makamı ile AK Parti Genel Başkanlığı makamı artık iç içe geçmiştir. Bu durum köklü devlet geleneklerimize aykırı olarak parti devleti anlayışını güçlendirmiş ve demokratik hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmamıştır." dedi.

TÜİK'in verilerine göre şubatta 7,9 milyar dolar dış ticaret açığı verildiğini belirten Usta, hükümeti enflasyonla mücadelede kapsamlı bir program açıklamaya davet ettiklerini dile getirdi.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise görevi başında terör örgütü DHKP-C üyelerince şehit edilen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın vefatının 7. yılı olduğunu anımsatarak, Kiraz'ı rahmet ve minnetle andı.

Ramazanın hafta sonu başlayacağını aktaran Bülbül, ramazanın kardeşlik ve dayanışmayı arttırmasını, sofralara bereket getirmesini diledi.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, kamu bankalarının karlılığının ilk iki ayda yüzde 540 arttığını dile getirerek, faiz gelirlerinin yüzde 82 arttığına yönelik hesaplamaların, kar artışındaki en önemli faktör olduğuna işaret etti. Oluç, "Hani bu faiz, nas, haram filan ne oldu? İşte, gerçeklik ötesi bir şey." diye konuştu.

- "Milletimiz için doğru olanı istiyoruz"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise Seçim Kanunu Teklifi'nin tartışılmadan, görüşülmeden getirildiğini ileri sürerek, "Bizler, bize mi onlara mı yarayacak derdinde değiliz, milletimiz için doğru olanı istiyoruz. Seçimlerin şeffaf, adil, tarafsız gerçekleşmesini, seçim güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Hala geç değil. Kibirli olmadan, ihtiraslı ve bencil olmadan doğruya kulak verin. Bedelini halk ödüyor, bedelini siz de ödüyorsunuz, ödeyeceksiniz." ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun dün yaptığı asgari ücret açıklamasını eleştiren Özkoç, Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklamanın Akbaşoğlu'nun açıklamasıyla çeliştiğini ifade etti.

Akbaşoğlu ise kendisine yöneltilen eleştirileri yanıtlayarak, "Ben dün de ifade ettim, daha evvel de ifade ettim; 1 Temmuz'a kadar yani bu yasama dönemi içerisinde, muhtemelen mayıs haziran dönemi içerisinde, 3600 ek göstergeyle ilgili düzenlemeyi yüce Meclisin huzuruna milletvekillerimizin teklifi olarak getireceğimizi açık ve seçik olarak deklare ettim. Sözümüzün grupça arkasındayız." dedi.

Memur ve emeklilerin ocak ve temmuzda zam aldığını anlatan Akbaşoğlu, "Asgari ücretle ilgili de Sayın Cumhurbaşkanımızın beyanını tekrar ederek, gerekirse, gerektiğinde asgari ücretle ilgili değerlendirmenin de yapılacağını ifade ettim. Bunun yıl ortasında değerlendirilebileceğini Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etmişlerdi, bunu aynen tekrarlıyorum." diye konuştu.

HDP'li Oluç, Cumhurbaşkanı ile Akbaşoğlu'nun açıklamaları arasında uyumsuzluk olduğunu söyledi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Usta da Akbaşoğlu'nu eleştirerek, "Hiç olmazsa sözünüzün arkasında durun, 'ben istiyorum ama Cumhurbaşkanı vazgeçti' deyin." ifadesini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri reddedildi.

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmaların ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.

İlk olarak İYİ Parti'nin, "Türk Polis Teşkilatı'nın içinde bulunduğu durum ve zorluklarla ilgili alınması gereken önlemler" konusunda verdiği araştırma önergesinin, bugün ele alınmasına dair grup önerisi görüşüldü.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, polislerin, ağır çalışma koşulları altında ezildiğini, polislere verilen sözlerin yerine getirilmediğini savunarak, "Polis ya intihar ya da istifa ediyor." dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, polisler için "garabet bir atama sistemi" getirildiğini ileri sürerek, "Polis Teşkilatı, yapılacak ilk genel seçimde size bunun hesabını soracak." ifadesini kullandı.

AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik ise "Türk Polis Teşkilatı, vatan hainlerine, terör örgütlerine ve suçlulara, baş edemedikleri zorlukları yaşatıyor. Zorda olanın kim olduğu açık." dedi.

Emniyet Teşkilatı'nın üstün gayretleri ile iç tehdidin bertaraf edildiğini, Türkiye'nin, huzur ve güven ülkesi haline geldiğini belirten Çelik, "Ortada tam bir başarı var ancak bu başarı bile bugün ne yazık ki sorgulanır hale gelmiş. Bu huzur ortamı dış çevreleri olduğu kadar maalesef içteki bazı çevreleri de huzursuz ediyor. Polisimizin en güçlü hamlelerinden, büyük başarılarından niye rahatsız oluyorsunuz?" diye sordu.

Çelik, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra alınan tedbirlere değinerek, "Polis kolejlerinin ve Polis Akademisinin kapatılması, daha sonra yeni yapılanmaya gidilmesi ile polisimiz daha güçlü, aktif ve fonksiyonel hale geldi. FETÖ'nün yuvalandığı polis kolejleri ile Polis Akademisi'nin kapatılmasını eleştirmek olsa olsa geçmişe özlem duymaktır." değerlendirmesini yaptı.

Sataşmadan söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Polisi FETÖ'ye siz teslim ettiniz. Boy boy fotoğrafı olanların bakan olduğu bir memlekette sizin FETÖ ile ne kadar mücadele ettiğinize inanmamız mümkün değil." karşılığını verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise 1960'lı yıllardan itibaren devlete sızan paralel devlet yapılanmasının üzerine, 2013'te ortaya koyulan devlet iradesiyle AK Parti iktidarlarının gittiğini ve bu yapının devletten temizlendiğini söyledi.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısızlıkla neticelendiğini belirten Akbaşoğlu, terörün de belinin kırıldığını ifade etti. Akbaşoğlu, polislerin, özlük haklarıyla ilgili her türlü iyileştirmeyi yaptıklarını ve yapacaklarını bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Polisi yok sayan bir anlayış olmaz. Sayın Kemal Çelik, siz polis teşkilatının yüz karasısınız." ifadesini kullandı.

AK Parti Antalya Milletvekili Çelik, Özkoç'a, "FETÖ'den talimat alan, CHP'deki en önemli FETÖ'cü sensin." karşılığını verdi.

Müzakerelerin ardından yapılan oylamada İYİ Parti'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Daha sonra CHP'nin, "şeker fiyatlarındaki artışın nedenleri ile şeker politikalarının üretici ve tüketici lehinde yeniden nasıl şekillendirileceğinin belirlenmesi" konusundaki araştırma önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerisi görüşüldü.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Cumhuriyetin ilk yıllarında üç beyaza önem verilirdi: Un, şeker, pamuk. Ekmeğimizi kendi unumuzla yoğururduk, şekerimizi kendi pancarımızla yapardık, bezimizi kendi pamuğumuzla dokurduk. Bunların üçüne de muhtaç duruma geldik." dedi.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Türkiye'de şeker stokçuluğu olduğunu iddia ederek, "İşin acısı, buna bir kamu kurumu vasfında olan Türkşeker'in satış ve pazarlama şirketi alet oluyor." ifadesini kullandı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Türkiye'nin, şekerde rahatlıkla kendi kendine yeten bir ülke olduğunu belirtti.

Sahada ticaret ahlakına uymayan, piyasayı bozucu faaliyetlerin yaşandığına dikkati çeken Kılıç, "Devlet sair zamanlarda ticaretin rahat yürütülebilmesi için sürekli vatandaşın üzerinde bir sopa tutmaktan uzak durur ama sıkıntılı zamanlarda, enstrümanlarını sahaya sürer ve denetlemelerini yapar, piyasayı da düzenler. Şu anda tam da bunu yapıyoruz ve devlet kendi enstrümanlarını kullanıyor, sahada şeker fiyatları düşmeye başladı." değerlendirmesini yaptı.

Kılıç, muhalefeti kastederek, "Siz, sosyal medyadaki goygoyculuğa buradan ve diğer alanlardan destek vermeseniz şeker fiyatları çok kısa zamanda normale gelecek ve vatandaşın cebinden daha az para çıkacak. Bugün yaptıklarınızla bile vatandaşın cebinden daha fazla para çıkmasına sebep oluyorsunuz. Lütfen, istirham ediyorum, yapmayın bunu." tepkisini gösterdi.

Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Özkoç, "'Şeker fiyatları düşmeye başladı' dediğin gün şeker fiyatlarına yüzde 31 zam gelmiş. Böyle bir şey olur mu?" dedi.

CHP'nin grup önerisinin yanı sıra HDP'nin, "cezaevlerinde yaşanan sorunlar ve ihlaller" ile ilgili grup önerisi de görüşmelerin ardından yapılan oylamada kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları