loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı
Tarih: 22.11.2023 - 15:56
Kategori: Gündem

TBMM Genel Kurulu, MHP'nin Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı

Meclis Başkanvekili Adan, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, "Antalya'nın sorunları" ile ilgili yaptığı konuşmada, kentin sorunların en başında ulaşım probleminin geldiğini kaydetti.

Antalya-Alanya arasındaki otoban projesi ihalesinin birçok kez ertelendiğini aktaran Kaya, "Antalya-Alanya otoban projesinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor. Çünkü mevcut kara yolu trafik yükünü kaldırmıyor. Yurt dışından uçakla 2-2,5 saat arasında Antalya'ya gelen turist, Antalya'dan Alanya'ya 3,5 saatte gidememektedir. Bu proje bir an önce genel bütçeden karşılanarak hayata geçirilmelidir." diye konuştu.

Antalya'nın şehir içi trafiğini rahatlatacak kuzey, batı ve kuzey-batı çevre yolu projelerinin bitirilmesi gerektiğini ifade eden Kaya, Antalya'yı ilçelerine ve diğer illere bağlayacak demir yolu inşaatına da en kısa sürede başlanmasını talep ettiklerini söyledi.

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş de "Giresun'un sorunları"na ilişkin konuşmasında, doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle ön plana çıkan kentin, birçok sorununun da bulunduğunu dile getirdi.

Gezmiş, "Görülmesi gereken onlarca güzellikleri bulunan Giresun'umuzun birçok sorunu var. Giresun göç veriyor, Giresun istihdam sorunu yaşıyor. SEKA kapatıldı, arazisi yok pahasına satıldı. Son 20 yılda işsizlik had safhaya ulaştı. Trabzon ve Ordu arasında sıkıştık kaldık. Önemli teşvik ve avantajlar sağlayan serbest bölgeden mahrum bırakılmak da bizim için kabul edilebilir değildir." dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Pervin Tuba Durgut, "Gazze'de kadın, çocuk katliamları ve savaş hukuku ihlallerine" dikkat çekti.

İsrail'in saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 8 bin 500 kadın ve çocuğun hayatını kaybettiğinin altını çizen Durgut, şunları kaydetti:

"Gazze'deki çocuklar okula gidemiyor. Savaş bitse de çocuklar hayatta değil, okullarda öğrenciler olmayacak. Yanmış, parçalanmış, enkaz altında kalmış çocuklarla Gazze, çocuk mezarlığına dönmüş durumda. Tüm bunlar yaşanırken dünyanın çocuk haklarından bahsetmeye hakkı var mıdır? Savaşın bile kuralları vardır. Hiçbir çocuk yatağında bomba tehdidine maruz bırakılamaz. Uluslararası sözleşmelerin aksine Gazze'de büyük bir insanlık suçu işlenmektedir. Kanser hastanesinin bile bombalandığı yerde hangi uluslararası hukuktan bahsedilebilir. Uluslararası toplum tüm bu yaşananları şiddetle kınamalı ve sorumluları adaletin önüne çıkarmalıdır."

Genel Kurulda gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, Diş Hekimliği Gününü kutladı. Türkiye'de çok sayıda diş hekimliği fakültelerinin açılması nedeniyle eğitimin seviyesinin düştüğünü; diş hekimlerinin kalitesi konusunda tartışmaların arttığını dile getiren Özdağ, iktidarın bu konuda bir düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

İktidarın, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda "daha önceki söylemlerine rağmen bir yasa çıkardığını" anımsatan Özdağ, "Emekli olanlar maaşlarını almada ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Ayrıca 5 bin prim günü ve kısmi emeklilik nedeniyle bu EYT yasası tam ve kamil manada tecelli etmemiştir. Onun da mutlaka tecelli ettirilmesi lazım." dedi.

Türkiye'de bir anayasa değişikliğinin gündeme getirilmek istendiğini belirten Özdağ, "Mevcut Anayasa, Kenan Evren'in anayasası falan değil sayın Erdoğan'ın anayasası. Bugün onun üçte ikisi değiştirilmiş durumda. Bu Anayasa'ya '12 Eylül Anayasası' diyorlar ama bu anayasanın içerisinde 12 Eylül ruhu değil sizin içinize 12 Eylül ruhunun sızdığını görüyoruz. Yeni anayasa yapabilmek için mutlaka mevcut Anayasa'ya uymanız gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Tartışılması gereken sadece yüzde 50+1 seçim sistemi olmamalı"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti dönüşünde "yüzde 50+1 sisteminin değişmesi gerektiği" yönünde açıklamaları bulunduğunu söyledi.

Parti olarak seçim sisteminin beraberinde getirdiği zorunlu ittifakların partilere ve ülkeye zarar verdiğini defalarca dile getirdiklerini anlatan Usta, şöyle devam etti:

"Tartışılması gereken sadece yüzde 50+1 seçim sistemi olmamalı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin demokrasi ve ekonomimize verdiği zararlar da iyi tahlil edilmelidir. İYİ Parti olarak ittifaksız, tüm partilerin seçime hür ve bağımsız girmesini öneriyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yerine 2 bin yıllık devlet geleneğimizin devamı olan güçlendirilmiş parlamenter sistem önerimizi bir kez daha yineliyoruz."

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara insani ara verecek uzlaşmaya Katar'ın öncülük ettiğini dile getiren Usta, "Böyle bir anlaşmada arabuluculuğu Türk devleti sağlamalıydı." dedi.

Usta, hükümetin "Gazze'deki katliama yağmasa da gürlemekten başka hiçbir katkı sağlamadığını." öne sürdü.

Usta, "Hiçbir devlet elinde silah olmayan, savaşta tehdit ve tehlike yaratmayacak kadın ve çocukları esir almaz. İsrail bu tutumuyla bir kez daha tüm dünyaya terör devleti olduğunu ispat etmiştir." ifadesini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Birinci Dünya Savaşı'nda, Türk subayı Fahrettin Paşa ve emrindeki askerlerin Medine'yi ele geçirmek isteyen İngilizlere karşı zor şartlar altında 2 yıl 7 ay boyunca kutsal toprakları savunarak tarihe şan ve şerefle adlarını yazdırdığını belirterek, Fahreddin Paşa ile emrindeki askerleri rahmet, minnet ve şükranla andığını söyledi.

Bülbül, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na grup lideri olarak katılmaya hak kazanan A Milli Futbol Takımı'nı kutlayarak başarılar diledi.

HEDEP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, 2023 Hukukun Üstünlüğü Endeksi Raporu'na göre, Türkiye'nin 142 ülke arasında 117'nci sırada yer aldığını belirterek, "Hukuku yok eden politikalardan ve uygulamalardan vazgeçilmezse bir sonraki sene son sıraya yerleşeceğiz gibi görünüyor." dedi.

İktidara çağrı yapan Oluç, "Bir an evvel 'üstünlerin hukuku' anlayışından 'hukukun üstünlüğü' anlayışına dönün. Yargının bağımsız ve tarafsız çalışması için gereken ortamı düzenleyin." ifadelerini kullandı.

- "İçişleri Bakanı'ndan da utanç duyuyorum"

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İçişleri Bakanlığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında bir soruşturma başlatıldığını aktardı.

Bakanlığın soruşturma açmasına tepki gösteren Başarır, "Bu Bakanlığın saçma sapan soruşturmalarına tanık ve şahit oldum ama ilk kez İzmir’in Kurtuluş Günü'nde tamamen Nutuk'tan bir alıntı yapan Belediye Başkanı hakkında bir soruşturma açıldı. İçişleri Bakanı 'Ben görüntüleri izleyeceğim, bir karar vereceğim' diyor. Sayın Bakan, görüntüleri izlemeden Nutuk’u bir oku. Nutuk, kurtuluş mücadelesinin bir özetidir ve bu Nutuk'u bizlere armağan ettiği için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e minnettarız. Atatürk'ün sözlerini kullandığı için bir Belediye Başkanına soruşturma açan İçişleri Bakanından da utanç duyuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Başarır, 2024 yılındaki asgari ücretin hedef enflasyona göre belirleneceğini, bunun da yüzde 35'lik bir artışa denk geldiğini ancak Türkiye'deki enflasyonun üç haneli rakamlarda olduğunu öne sürdü.

Parti olarak vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin bir kanun teklifi verdiklerini anımsatan Başarır, "Zenginden daha fazla, fakirden daha az bir vergi sistemini getirmek istiyoruz. Maalesef ki yaklaşık 20 milyon işçinin bu adaletsizlikten dolayı maaşı yıl sonunda azalıyor ve büyük zarara uğruyorlar. Gelin bu teklife destek verin." diye konuştu.

- "İsrail bu işi bir süre daha sürdürmek niyetinde"

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de binlerce çocuğun hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

Bugün itibarıyla Gazze'de 6 bin 200 çocuğun hayatını kaybettiğini aktaran Zengin, "Bu büyük bir dram. Bugün Gazze'den yapılan bir canlı yayında 'ne istiyorsunuz?' diye sorulduğunda, bir çocuk 'okula gitmek istiyorum' diyor. En çok 'hayatımı geri istiyorum, odamda olmak istiyorum, yatağıma uzanmak istiyorum' diyorlar. Yani insanlar sadece ve sadece sıradan hayatını geri istiyor. Bu kadar şikayetin içerisinde aslında en kıymetli olan şey, sahip olduğumuz, sıradan gibi gördüğümüz şey hakiki hayatımız aslında." diye konuştu.

Zengin, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara insani ara verecek uzlaşmaya ilişkin, "Bugün itibarıyla esir takasıyla alakalı 4 günlük bir ateşkes olacak ama bu savaşın bittiği anlamına gelmiyor. Devamında görünen o ki İsrail bu işi bir süre daha sürdürmek niyetinde." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Genel Kurulunda CHP, HEDEP, İYİ Parti ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, Saadet Partisinin "Türkiye'den İsrail'e deniz yoluyla yapılan taşımacılığın mahiyeti, miktarı ve Gazze'de yaşananlar üzerindeki etkisi", İYİ Parti'nin "narenciye üretiminde yaşanan sorunlar", HEDEP'in "kara para aklama", CHP'nin "Batı Karadeniz'in kıyı kentlerinde meydana gelen sel felaketi" konusundaki araştırma önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri görüşüldü.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, partisinin grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, İsrail destekçisi firmaların boykot edildiği bir dönemde İsrail'le olan ticari ilişkilerin gözden geçirilmediğini; Türkiye limanlarından kalkan 300'den fazla geminin ve sayıları 100'ü bulan kargo uçağının İsrail'e ham petrol, yakıt, gıda, demir çelik, çimento, tekstil ve benzeri ürünleri taşıdığını dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği rakamlarına göre, İsrail'in kullandığı çeliğin yüzde 65'inin Türkiye tarafından tedarik edildiğini belirterek, "Kahve ya da kola çocukları öldürmüyor ama bu çelikle imal edilen silahlar binlerce çocuğu öldürdü. Biz Meclis olarak böyle bir konuyu araştırmayacağız da ne iş yapacağız?" diye sordu.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, Türkiye'nin ilk andan bu yana ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması şeklinde iki aşamalı bir politika izlediğini belirterek, bu çabaların sonucu olarak bugün 4 günlük bir geçici ateşkes sağlandığını söyledi.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin 74 yıllık bir geçmişi bulunduğunu dile getiren Önen, "Bu 74 yıl boyunca hepimizin bildiği gibi birçok inişler ve çıkışlar yaşanmıştır. İlişkilerimizde yaşanan bu inişler hep İsrail'in Filistin'e yönelik zalim tutum ve uygulamalarından kaynaklanmıştır. Türkiye hiçbir zaman Filistin devletini ve haklarını savunmaktan geri durmamıştır, ödün vermemiştir ve bugün de bu durumdan farklı bir durum söz konusu değildir." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, Karadeniz Ereğli'de şiddetli yağmur, fırtına ve sel sonucu 227 iş yerinin hasar gördüğünü belirterek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hasarını belgeleyen KOBİ'lere 1 milyon liraya kadar 12 ay geri ödemesiz kredi verileceğinin açıklandığını anımsattı.

Ertuğrul, hasar gören işletmelerin büyük bölümünde faturalandırma mümkün olmayacağı için belgelendirmenin de mümkün olmadığını bu nedenle bu esnafa da yardımda bulunulması gerektiğini söyledi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın afet gerçekleşmesinden hemen sonra bölgeye saat 02.30'da intikal ettiğini, süreci başından sonuna takip ettiğini anlatarak, Yerlikaya afet bölgesindeyken acil yardım ödeneğinin hesaplara aktarılmaya başlandığını anlattı.

Genel Kurulda CHP, HEDEP, İYİ Parti ve Saadet Partisinin grup önerileri kabul edilmedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları