loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM genel kurulu toplandı; 24 Ekim'de neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi?

TBMM genel kurulu toplandı; 24 Ekim'de neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi?
Tarih: 25.10.2023 - 05:59
Kategori: Gündem

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Adan başkanlığında toplandı. TBMM Başkanvekili Celal Adan, İsrail'in, bir devletten ziyade "bir katliam şebekesi gibi davrandığını" söyledi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Adan başkanlığında toplandı.

Adan, birleşimin başında yaptığı konuşmada, Gazze'de yaşanan insanlık dışı olayların, dünyanın gözü önünde şiddetini artırdığını ifade etti.

Celal Adan, "İsrail, bir devletten ziyade bir katliam şebekesi gibi davranmaktadır. Tarihi ve dini bağları sebebiyle Türk milleti, Gazze'de olan biteni takip etmektedir." diye konuştu.

Türklerin hiçbir dönemde savaştan çekinen bir millet olmadığını dile getiren Adan, "Bizim inancımız, mazlumların göz yaşını akıtmak için değil, zalimi yer yüzünden silmek için savaşmayı emreder." dedi.

Dünyadaki mazlumlara, Türk milletinin elini uzattığını vurgulayan Adan, "500 yıl önce engizisyon zulmünden kaçan Yahudileri bu topraklara getiren Türk'ün şefkatidir." sözlerini sarf etti. Adan, Türk milletinin, insanlığın ortak vicdanı olarak yapılması gerekenleri her zaman yaptığını, dünün mazlumları bugünün zalimleri olduğunda da aynı tavrı sergileyeceklerini kaydetti.

- "Yükselen feryatlar ciğerimizi yakmakta, yüreğimizi delmektedir"

Kudüs'ün, Selçuklu Kartalı'nın kanatları altına girdiğinde pek çok Anadolu şehrinin fethedilmediğini anımsatan Adan, Selahaddin Eyyubilerin ve Yavuz Sultan Selimlerin o toprakların her köşesinde izinin bulunduğunu dile getirdi. TBMM Başkanvekili Adan, şöyle devam etti:

"Oralar, bazılarının söylediği gibi 'Orta Doğu bataklığı' değil, bizim medeniyetimizin parçasıdır. Yükselen feryatlar ciğerimizi yakmakta, yüreğimizi delmektedir. Türk devletinin barış için gösterdiği çaba, herkesin gözünün önündedir. Türkiye'nin bu hususta talip olduğu şey, ölüm tüccarlığı üzerinden menfaat temini değildir. Türkiye, barışın koruyucusu ve sözcüsü konumundadır. Fakat dünya devletlerinin desteğiyle güç savaşına kapılanlara, masumların gırtlağına çökenlere 'dur' diyecek biri varsa o da şüphesiz Türk milletidir. İnsanlık suçu işlenirken, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılık Ofisinin sessizliği, tarihe kara bir leke olarak geçecektir."

TBMM'nin, küresel işgalcilerin tamamına karşı çıkarak elde edilen milli zaferin mimarı olduğunu hatırlatan Adan, TBMM'nin, ezilenlerin kurtuluş umudu olduğunu, bebeklerin bombalarla katledildiği dünya düzeninin, Meclisin kabul edebileceği bir sistem olmadığını vurguladı.

Celal Adan, "Bu düzene karşı çıkmak da bu katliama karşı olmak da bizim için şereftir. Tarihimizin ve coğrafyamızın bizi çağırdığı vazife bellidir. Gazi Meclis, mazlumların yanında, zalimlerin karşısında olmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

Daha sonra TBMM Başkanvekili Adan, üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

MHP Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç "Cumhuriyet'in 100. Yılında Nevşehir", CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin "Adana ve diğer deprem bölgelerinde evi yıkılan vatandaşların yaşadığı hak mağduriyetleri" ve AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut "Dünya Gıda Günü" konularında konuştu.

TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Çocuk, yaşlı, kadın demeden adeta soykırıma dönen İsrail vahşeti karşısında Birleşmiş Milletler, Batılı ülkeler asgari insani duruşu göstermekten fersah fersah uzakta bulunmaktadır." dedi.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, 24 Ekim'in Birleşmiş Milletler (BM) Günü ilan edildiğini hatırlattı.

BM'nin kurulduğu günden bu yana dünya barışına katkı sunmaktan ziyade Güvenlik Konseyinin daimi üyesi olan ve veto hakkına sahip 5 üyenin çıkarlarını koruduğunu söyleyen Kaya, Necmettin Erbakan'ın dünya barışıyla ilgili attığı adımların örnek alınması gerektiğini savundu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık'ın, Gazze'ye ziyaret çalışmaları başlatıldığını açıkladığını aktaran Kaya, bu yöndeki kendi önergelerinin Meclisin sivil toplum kuruluşu olmadığı gerekçesiyle kabul edilmediğini belirtti. Kaya, "Peki İnsan Hakları Komisyonu bir sivil toplum kuruluşu mu, yasama organının bir parçası mı?" diye sordu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Cumhuriyet'in 100. yılını kutladı.

Cumhuriyet'in ilanıyla devletin milletiyle bütünleştiğinin altını çizen Usta, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, güneş doğduğu, dünya var olduğu müddetçe ilelebet payidar kalacaktır." dedi.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarını kınayan Usta, hava saldırılarının Batı Şeria bölgesine de yayıldığını söyledi. 21'inci yüzyılda dünyanın gözü önünde, milyonlarca insanı içinde barındıran bir şehrin kıyıma uğratıldığını belirten Usta, "Tüm dünya, kuruluş amacı insanın huzuru ve refahını sağlamak olan Birleşmiş Milletlerden itidal ve yatıştırma çabası beklerken başta ABD olmak üzere Avrupa'nın önde gelen tüm ülkeleri İsrail'in zulmünden yana saf tutarak ateşe adeta benzin dökmektedirler. Netanyahu, 21'inci yüzyılın Hitler'i olarak her geçen gün uluslararası hukuka ve insanlık vicdanına göre savaş suçu işlemeye devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye'nin kuşatılması amaçlanmaktadır"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da İsrail'in dünyanın gözü önünde katliam yaptığının altını çizdi.

İsrail'in savaş suçu işlediğini ifade eden Akçay, "İsrail'in Gazze'de yaptığı saldırılar artık sabır ve tahammül sınırlarını çoktan aşmıştır. Siyasi ve diplomatik temaslar etkin caydırıcılıkla desteklenmezse günü geldiğinde Gazze'deki dramların, trajedilerin benzerlerinin başka ülkelerde ve hatta kendi vatanımızda da yaşatılması kaçınılmaz olabilecektir. Tehlike ve tehdit büyüktür. Bugün Filistin, yarın tüm bölge ve nihayetinde Türkiye'nin kuşatılması amaçlanmaktadır." dedi.

Akçay, Türkiye'nin öncelikle ateşkesi sağlamak, barış ve çözüm iklimini yeşertmek, garantörlük mekanizmasını kurmak adına her türlü katkı ve mücadeleye hazır ve kararlı olduğunu kaydetti.

BM'nin etkisiz olduğunu, İslam İşbirliği Teşkilatından umut olmadığını dile getiren Akçay, İslam ülkelerinin de Gazze'deki zulmü izlediğini söyledi.

HEDEP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Plan ve Bütçe Komisyonunda 12. Kalkınma Planı'nın görüşmelerine devam edildiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin devam edeceğini söylediğini aktaran Oluç, bunun faturasının 600 milyar liradan fazla olduğunu belirtti. Oluç, "Kur korumalı mevduatın bu ülkenin yoksullarına yüklediği yük ne olacak? 'Dün canım öyle istedi, öyle düşünüyorum. Bugün böyle istiyorum, vazgeçiyorum' diyemezsiniz. Bu yoksul halk, emekçi halklar sizin kobayınız değil." şeklinde konuştu.

- "Dünyanın bütün çağdaş ülkeleri, kuruluşlarının 100'üncü yıllarını heyecanla kutlarlar"

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Cumhuriyet'in 100. yılını kutladı.

Cumhuriyet'in kuruluşunda yaşananları anlatan Günaydın, "Dünyanın bütün çağdaş ülkeleri, kuruluşlarının 100'üncü yıllarını büyük şevkle, heyecanla kutlarlar. Peki bizde ne yapılıyor? Bizde bu iş siyasallaştırılıyor. 'Türkiye Yüzyılı' deniyor... 1973 yılında bu memlekette ilk boğaz köprüsü yapılmışken ve devletin kendi kaynaklarıyla yapılmışken, ondan 45 yıl sonra yap-işlet-devretle köprü yapmak, yol yapmak, övünülecek bir şey midir?" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'i kutlamanın konser vermek olmadığını dile getiren Günaydın, Cumhuriyet'i kutlamanın Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, Türkiye'nin kurtulmasına hizmet edenleri anmak olduğunu ifade etti.

- "Gazze'deki katliama hep birlikte 'dur' diyelim"

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Filistin'de büyük bir vahşete şahitlik edildiğini vurgulayarak, "Çocuk, yaşlı, kadın demeden adeta soykırıma dönen İsrail vahşeti karşısında Birleşmiş Milletler, Batılı ülkeler asgari insani duruşu göstermekten fersah fersah uzakta bulunmaktadır." dedi.

Akbaşoğlu, Türkiye'nin Filistin'deki trajedinin son bulması ile barış ve adalet için inisiyatif aldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tutarlı bir duruş sergilediğini kaydetti.

Türkiye'nin Gazze'ye insani yardım gönderdiğini anımsatan Akbaşoğlu, Türkiye'nin kalıcı barış için uluslararası alanda sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğinin altını çizdi.

İsrail'in saldırılarına karşı yapılan protesto gösterilerine dikkati çeken Akbaşoğlu, "Buradan BM ve Batılı ülkelere çağrıda bulunmak istiyorum. Dönüp sokaklarınıza bakın. Tüm dünya Filistin halkına yapılan zulmü sokaklarda lanetlerken sizin İsrail'e koşulsuz destek açıklamalarınız, yangına körükle gitmeniz hem bir utanç hem de yüzünüze çalınmış kara bir leke olarak tarihe geçecektir." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, bütün vatandaşları 28 Ekim'de yapılacak Büyük Filistin Mitingi'ne davet ederek, "Gelin, hep birlikte 21'inci yüzyılın bu en büyük zulmüne, vahşetine ve utancına dönüşen katliama hep birlikte 'dur' diyelim. İnsanlığa karşı suç işleyenlere karşı hakkı ve hakikati hep beraber haykıralım." dedi.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları