loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM Genel Kurulu toplandı, 4 Nisan 2023 Salı

TBMM Genel Kurulu toplandı, 4 Nisan 2023 Salı
Tarih: 04.04.2023 - 14:10
Kategori: Gündem

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı.

Meclis Başkanvekili Erdoğmuş, birleşimin başında, üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş, Türkiye'nin ilk yerli ve milli demir çelik fabrikalarının temelinin, 1937 yılında Karabük'te atıldığını hatırlattı.

Demir ve çeliğin kalbinin Karabük olduğunu ifade eden Güneş, "Karabük, şehirleşme ve sanayileşmenin birlikte seyrettiği bir ildir. Sanayileşmeye okul ve rehber olmuştur. Karabük halkı ve işçiler, ilk Türk demir çeliğini üretmenin haklı gururunu yaşamaktadır." diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise Manisa'da 29 Mart'ta yaşanan don olayı nedeniyle 25 bin üzüm üreticisi ile binlerce badem üreticisinin, ciddi oranda zarar gördüğünü söyledi.

Bunun gibi tabiat olaylarında, tamamen zarardan sakınmanın imkansızlığını dile getiren Bakırlıoğlu, bu tür olaylar karşısında en önemli tedbirin, tarım sigortası olduğunu, ancak birçok üreticinin yüksek primler nedeniyle sigorta yaptıramadığını savundu. Bakırlıoğlu, "Bu kadar hırpalanmış, yorulmuş üretici, böyle yüksek sigorta primlerini nasıl ödesin? Önlem alınmazsa geçmişte olduğu gibi gelecek sene de binlerce bağ köklenecek." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir de "6284 sayılı Kanun ve nafaka hakkı" konusundaki tartışmalara tepki göstererek, "Şiddete maruz kalan bir kadın ya da çocukları için bu tedbirlerin uygulanmasına neden itiraz ediyorsunuz? Sadece mart ayında 20'den fazla kadın öldürüldü. Bu kadınlar, kanun olduğu için değil, uygulanmadığı için öldürüldü." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri yerinden söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, vefatının 26'ncı yılında Milliyetçi Hareket Partisi Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'i andı.

Dervişoğlu, Türk milletinin yiğit bir evladını, büyük bir devlet ve siyaset adamını 4 Nisan 1997'de ebediyete uğurladığını belirterek, "Cennet mekan Alparslan Türkeş hayatı boyunca çetin bir mücadele vererek büyük bedeller ödeyen, haklı davasında sanık sandalyelerinde oturtulmak istenen ama hafızalarımıza tarihin sanığı olarak değil tanığı olarak kazınan büyük bir şahsiyettir. Yanında ve hizmetinde bulunmuş olmaktan her zaman şeref duyduğum büyük devlet ve siyaset adamı Alparslan Türkeş'i vefatının 26'ncı yıl dönümünde şükran, minnet ve dualarla anıyorum." ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in hayatını, Türk milletinin ve devletinin daha güçlü, itibarlı ve müreffeh hale gelebilmesine adadığını söyledi.

Türkeş'in, Türk milletini manevi tükenişin eşiğindeyken yeniden gönül seferberliğine davet ettiğini anlatan Bülbül, bu davetin Türk milleti tarafından kabul gördüğünü ve bugün sayısı milyonları aşan vatan evlatlarının bu dava çerçevesinde yetişmesine vesile olduğunu vurguladı.

Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbuğ Alparslan Türkeş, Türk milliyetçiliği davasını dernekler mezarlığı enkazı halinden çıkartıp, ete kemiğe büründürerek siyasi bir aksiyon haline getirerek bugün 54'üncü yılını idrak ettiğimiz MHP'nin de kuruluşuna ve Türk siyaseti içerisinde mümtaz bir yere sahip olmasına sebep olmuştur. Anadolu'dan başka coğrafyalarda yaşayan ve zulüm altında ezilen soydaşlarımızın, kardeşlerimizin var olduğunu ve bunların er ya da geç bağımsızlıklarına kavuşacağını, o günler geldiğinde Türkiye'nin hazır bulunması gerektiğini ifade ettiğinde dört koldan saldırıya uğramış olan ve bundan dolayı birçok çileye maruz kalmış olan başbuğumuzu tarih haklı çıkarmıştır."

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kızılay'da yaşanan skandalların bitmediğini; kurumun, depremzedelere çadır satışı ve 50 bin lira maaş alan müdürlerle gündeme gelmesinin ardından şimdi de Kızılay'a ait yardımların İsmailağa cemaatine bağlı Yavuz Selim Vakfı'na ait kaçak yurtlarda bulunduğunu iddia etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından enkaz altından hala cenazelerin çıktığını belirten Beştaş, "Hal böyleyken iktidar hala temel atma derdinde. Hakikaten bu iktidarın ölüme de yaşama da saygısı yok." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Grubu olarak rahmetli Alparslan Türkeş'i bir kez daha andıklarını; MHP ve İYİ Parti Grup Başkanvekillerinin dile getirdiği duyguları da paylaştıklarını söyledi.

Bugünün Dünya Sokak Hayvanları Günü olduğunu anımsatan Özel, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamına giren sokak hayvanlarının koşullarının daha da iyileştirilmesi konusunda Meclis'in verdiği sözleri yerine getiremediğini savundu. Özel, "Minicik dostlarımızın 14 Mayıs'tan sonra işkence görmemeleri, terk edilmemeleri ve terk edildikleri noktada sahipsiz kalmamaları için doğru bir 5199'un sözünü veriyoruz." ifadesini kullandı.

Özel, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine çıkarılacağını söylediğini ifade ederek, "Bundan sonra da her bayramda dalga geçer gibi değil analarının ak sütü gibi bir asgari ücret düzeyinde ikramiye hesaplarına yatacak. Emeklinin yüzü gülecek." diye konuştu.

Özgür Özel, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim'in, uyuşturucu ticareti, yasa dışı bahis, milyonlarca dolar kara para aklama ve şantaj arşiviyle anılan ve bir yıl öncesinde öldürülen Kıbrıslı iş insanı Halil Falyalı'nın ortağı olduğunun iddia edildiğini öne sürerek, "Artık bu iddialar ispata da kavuştuktan sonra sakın görevden almayın, Allah aşkına o zevki bize bırakın, onu biz yapacağız." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türk milliyetçiliğinin kurucusu, başbuğ, önder bir siyaset adamı, Türk milliyetçilerinin fikir dünyasında önemli şekillendirmeye sebep olmuş Alparslan Türkeş'i vefatının 26'ncı yılında saygı ve rahmetle andıklarını kaydetti.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun emeklilere bayram ikramiyesi olarak 15 bin lira vadetmesine değinen Elitaş, "Özgür Bey'in 'Bizim belediyelerimiz herkese bir traktör verecek' diye bir açıklaması var. Millet hala traktörü bekliyor. Genel başkan mı sözünde durur yoksa genel başkan mı çıtayı çok yükseltti, onu vatandaş 14 Mayıs'ta teraziye koyacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Gelecekle ilgili hesabı, heyecanı olmayan vaatlerini sonsuz atabilir." diyen Elitaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tıpkı 2019 yılında sayın Özgür Özel'in söylediği gibi her çiftçiye bir traktör gibi. Açıklaması da şu; 'şaka yaptık.' Anlaşılan o ki sayın Kılıçdaroğlu 15 bin lirayı yaparken 'şaka yaptık' diye ortaya çıkacak. Seçimlerin vatana, millete hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Milletin terazisi şaşmaz; millet kimin doğru söylediğini, kimin ne yaptığını çok iyi bilir. Birileri çıkıyor 'tarih yazacağız' diyor. Yapanların tarihini tarihçiler yazar. Bugün AK Parti iktidarı ve Cumhur İttifakı, memlekette tarih yazılacak işler yapmıştır. İnşallah 14 Mayıs'tan itibaren yine bizim yaptıklarımızı birileri yazmaya devam edecektir."

Genel Kurulda, İYİ Parti'nin "memurların disiplin cezalarının affedilmesi", HDP'nin "imar affı", CHP'nin "Üniversitelere yapılan akademik atamalar ve yükselme kriterleri" ile AK Parti'nin "Meclis'in gündem ve çalışma saatlerine" ilişkin grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, disiplin cezalarının affedilmesiyle ilgili kanun teklifi verdiklerini aradan yaklaşık beş yıla yakın bir süre geçmesine rağmen tekliflerinin dikkate alınmadığını kaydetti.

Koncuk, 2006 yılında memur sicil affının uygulandığına işaret ederek, "Aradan 17 yıl geçmiş ama memurlarımıza yönelik yeni bir sicil affı uygulaması halen yok. Disiplin suçu almış olan memurlarımız idareci olamıyor, birtakım özlük haklarından filan mahrum bırakılıyor. Biz bu konuyu yeniden gündeme getirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar hata yapabilir ancak bunları ebedi mahkum etmek doğru bir mantık değil." diye konuştu.

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğlulları Oruç, deprem molozlarının evlerinin yakınlarına dökülmesini proteste eden depremzedelere kolluk kuvvetlerince şiddet uygulandığını iddia etti. Oruç, "Depremzedlerin jandarmaya, polise dövdürülmesini kabul etmiyoruz. Hakkımızı helal etmiyoruz. Depremzedenin acısına acı katan sizleri halka şikayet ediyoruz." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir de partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada bir akademisyen olarak her fırsatta üniversitelerin, akademisyenlerin sorunlarını komisyonların ve Genel Kurulun gündemine taşıdığını ancak önerilerinin gündeme alınmadığını söyledi.

Özdemir, şöyle konuştu:

"Özellikle 2018 yılından itibaren bu yönetim sistemiyle birlikte oldukça derinleşen kurumsuzlaşma, liyakati ortadan kaldıran kadrolaşma ve kamu yönetimindeki vasatlaşma sürecinde en büyük tahribat eğitimde ve özellikle de üniversitelerde yaşandı. Keyfi tercihlere göre atanan rektörlerle, yine yukarıdan aşağıya keyfi tercihlerle oluşturulan idare ve yönetim yapısıyla mevcut kanunları dahi uygulamayan ve daha ilerisi liyakatsiz kadro süreciyle keyfi ve sorunlu bir sürecin önü açıldı. Üniversitelerimizde yaşanan en büyük sorunlardan, mağduriyetlerden biri de unvan ve kadro sorunu. Doçent ve doktor öğretim üyesi unvanını almış ve yükseköğretim kurumunda görev yapan bu öğretim üyeleri, ilgili üniversitenin tüm akademik yükseltme kriterlerini sağlamalarına rağmen, aradan uzun yıllar geçmesine rağmen kadro hakkından mahrum bırakılıyor. Yaklaşık 20 bin akademisyenimiz üniversite yönetimlerinin keyfi uygulamaları ve kişisel tercihleri nedeniyle görev yaptıkları üniversitede hak ettikleri doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarını alamıyorlar."

Genel Kurulda İYİ Parti, HDP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi. AK Parti'nin "Meclis'in gündem ve çalışma saatlerine" ilişkin grup önerileri ise yapılan oylamada kabul edildi.

Kabul edilen öneriye göre KİT Komisyonunun; TRT, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Sudan Uluslararası Hayvancılık AŞ, Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ, ile Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün denetim raporlarının itirazına ilişkin bölümlerin görüşülmesi gündemin ilk sırasına alındı.

Ayrıca bazı uluslararası anlaşmalar, OHAL kapsamında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği seçimleri, Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden kazasının tüm yönleriyle araştırılarak benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun raporu da gündemin ön sıralarına alındı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları