loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM Genel Kurulunda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmeleri tamamlandı

TBMM Genel Kurulunda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmeleri tamamlandı
Tarih: 16.12.2022 - 00:24
Kategori: Gündem

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, görüşmelerin tamamlanmasından sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, bütçenin hayırlı olmasını temenni etti.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, ilk on aylık ihracatın 209, ithalatın ise 300 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, üretime dayalı olmayan hiçbir ihracatın artmasının mümkün olmadığını söyledi.

Elektrik fiyatlarının yüzde 184, doğal gaz fiyatlarının ise yüzde 164 arttığını dile getiren Yaşar, "İnsanların bu girdilerle üretim yapması zor. Eskiden bir yeri kiralarken elektrik, doğal gaz, su hiçbir zaman belirleyici olmazdı ama bugün maalesef bunlar kiranın önüne geçti." diye konuştu.

MHP Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek, Milli Teknoloji Hamlesi'nin çıktılarının alınmaya başladığını ifade etti.

Savunma sanayisi, enerji, yazılım, ilaç ve medikal malzeme gibi birçok alanda yerli ve milli üretim oranının arttığını belirten Özyürek, "Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü esas alınarak gerek ekonomik gerekse sosyal alanda süratle yer alabilmemiz için atılan ve atılacak reformist adımlarla ülkemiz ekonomisinin yapısal sorunları çözülerek Türkiye'nin gücüne, güç katılacak." dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye'nin yabancı ülkelere ve şirketlere muhtaç edildiğini savunarak, "Hani bugün Putin'in kapısında yalvararak 'Şu hububat koridorunu açalım.' anlayışı tam da oradan kaynaklanıyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin gıda egemenliği ve güvenliğinin, çok uluslu şirketlerin elinde olduğunu öne süren Sarıbal, "Bu durumun sorumlusu bu iktidar. Çünkü yaptıkları desteklemelerle çiftçiyi desteklemek yerine, yandaş ithalatçı şirketleri, yandaş gemicikleri olan grupları desteklediler. Geldiğimiz noktada çiftçi borcunu ödeyemez, tarlasına gidemez durumda." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, "Birileri muhalefet olsun diye her ne derse desin, bu bütçe alın teriyle tarlasını süren çiftçimizin, işçimizin, esnafımızın, kahraman emniyet güçlerimizin ve tabii ki Romanların bütçesi." şeklinde konuştu.

"Laf üretmeyi icraat zannedenler, iftira atmayı gelenek haline getirenler, Togg için 'Yerli ve milli değil' diyerek yurt dışından başdanışman atayanlar bizim vizyonumuzu anlayamadı, anlayamayacak." ifadesini kullanan Bekle, bazılarının lafta milliyetçilikten, vatanseverlikten bahsederken kendilerinin gece gündüz demeden millete hizmet ürettiklerini kaydetti.

CHP'nin, logosundaki bazı okları unuttuğunu söyleyen Bekle, "Milliyetçilik; ATAK'lar, Altay tankları, milli İHA ve SİHA'lar, yerli füze, milli otomobil ve yerli enerji hamleleriyle olur. Atatürkçülük, Rusya-Ukrayna savaşında arabulucu olmakla, tahıl krizini çözmekle ve Mavi Vatan'da şanlı bayrağı dalgalandırmakla olur. Şikayet etmekle vatansever olunmaz. Vatanseverlik tüm sosyal gruplar için uyguladığımız politikalarımızla olur." ifadelerini kullandı.

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, geçen yüzyılın başında asırlık bir devleti parçalayıp yok etmeyi amaçlayan dış tehdit unsurları ve sömürgeci işgalcilere aracılık eden, İngiliz muhipleri yanlısı, manda ve himaye sevdalısı iç tehdit odaklarının, aynı surette fakat farklı isimlerle Türkiye'ye düşmanlığa devam ettiğini söyledi.

"Dün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının cesaretini karşısında bulanlar, bugün de Cumhur İttifakı'nın iradesini karşısında bulacaklardır." diyen Kılavuz, şunları kaydetti:

"Türk ordusunu kimyasal silah kullanmakla suçlayanların, Diyarbakır'ı sözde Kürdistan'ın parçası sayanların, PYD'yi ise terör örgütünden saymayanların tam karşısındayız. 'Azerbaycan'a cihatçı gönderiliyor' diyerek milli davamızı karalayanların, teröristleri imha eden ordumuzun sınır ötesi operasyonlarına karşı çıkanların, sözde Ermeni iddialarına ve yalanlarına sarılanların daima karşısındayız. Yüce Türk devletini uyuşturucu ticareti yapmakla suçlayanların ve kara para akladığını iddia edenlerin ilelebet karşısındayız. Safımız belli, tavrımız nettir."

Türkiye'nin, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına "lider ülke Türkiye" idealiyle gireceğini vurgulayan Kılavuz, "Allah'a şükürler olsun, Cumhur İttifakı öncülüğünde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ülkemizin her alanındaki zaferlerini, Türk devletinin azametini, Türk milletinin ferasetini bütün cihan görmektedir. Türk ve Türkiye düşmanları, varlığını Türk varlığına armağan edenlerin cesareti ve kudreti karşısında hüsrana uğrayacaklardır." ifadelerini kullandı.

AK Parti Bitlis Milletvekili Cemal Taşar, Cumhuriyet hükümetlerinde hiçbir iktidara nasip olmamış bir başarıyla 21'inci bütçeyi yaptıklarını belirtti.

"Bu bütçe, halkın bütçesi değildir" diyenlere tepki gösteren Taşar, "Bu bütçe işçinin, işverenin, verimliliğin ve kalkınmanın bütçesidir. Bu bütçe çiftçinin, esnafın, üretmenin ve emeğin bütçesidir. Bu bütçe emeklinin, öğretmenin, memurun, dijitalin ve bilimin bütçesidir. Bu bütçe emniyet güçlerimizin, KOBİ'lerimizin, esnaflarımızın, gücün ve üretimin bütçesidir. Bu bütçe sanatçılarımızın, gencimizin, yaşlımızın, iletişimin, başarının, değerlerin, istiklalin ve istikbalin bütçesidir." diye konuştu.

Türk milletinin her seçimde AK Parti'ye sahip çıktığını, çıkmaya da devam edeceğini söyleyen Taşar, "Biz muhteşem bir yüzyıl inşa etmek istiyoruz, Türkiye'ye ait bir yüzyıl. Bugün güçlüyüz, yarın daha güçlü olacağız inşallah." dedi.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, iktidar partisi milletvekillerinin bütçe görüşmelerinde paradan, zenginlikten konuştuğunu ancak Türkiye'de 14 milyon vatandaşın yetersiz beslendiğini ve açlık sınırında yaşadığını ileri sürdü.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye, "Siz bu çocuklara bu bütçeden pay verecek misiniz, bu çocukların hakkını verecek misiniz?" sorusunu yönelten Tutdere, "Millet işsizlikten, yoksulluktan kırılıyor ama siz burada lüksten, şatafattan kesinlikle geri adım atmıyorsunuz." diye konuştu.

AK Parti'nin, milletin ekmeğini büyütmek için başkanlık sistemini getirdiğini kaydeden Tutdere, "Hani siz milletin ekmeğini büyütmek için bu sistemi getirmiştiniz, ne oldu? Yumurtadan, sütten, yoğurttan, bulgurdan vatandaş zararlı çıkmış, vatandaş hak kaybına uğramış. Anadolu'da vatandaşın tenceresinde artık et yerine dert, aş yerine taş pişiyor. Bu, sizin yaratmış olduğunuz Türkiye, bu fotoğrafa iyi bakın. Bu bütçeden bu insanlara pay verilmesi lazım, bu insanların hakkının, hukukunun korunması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, bütçenin açlık ve yoksulluğun bütçesi olduğunu savundu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun açlık sınırını 7 bin 785 lira, yoksulluk sınırını ise 25 bin 365 lira olarak açıkladığını aktaran Ataş, "Bugün Türkiye'de 10 milyon işçi asgari ücretle çalışıyor, asgari ücret dahi alamayan milyonlarca işçi var. Bugün açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren milyonlarca insanımız var. Milyonlarca insanı açlık sınırının altında yaşamaya mahkum eden AK Parti hükümeti asgari ücretle çalışan kişi sayısını dahi muhalefet milletvekillerinin verdiği soru önergelerini 2014'ten bu yana yanıtsız bırakmıştır." ifadelerini kullandı.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, bütçede 468 milyar liranın savunmaya ayrıldığını söyledi. Cumhuriyetin 2. yüzyılında yeni bir yaşamdan vazgeçmeyeceklerini dile getiren Öcalan, "Hamasi nutuklar, sloganlar bizi yolumuzdan döndüremez, biz aklıselimin yolunda siyaset yapanlarız."

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin 7. maddesi kabul edildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, görüşmelerin tamamlanmasından sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, bütçenin hayırlı olmasını temenni etti.

Milletvekillerine destek ve önerilerinden dolayı teşekkür eden Nebati, "Özellikle TÜİK, varlık barışı, kur korumalı mevduat, Türkiye Ekonomi Modeli, bütçemiz, 2022 verileri, 2023 beklentileri ve buna ilişkin dile getirilmiş olan her türlü önerilerinize ilişkin gerek yazılı gerekse sosyal medya üzerinden açıklamalarımızı yaparız." dedi.

Cumhuriyetin 100'üncü yılına gireceklerini anımsatan Nebati, "Ülkemizin gelmiş olduğu nokta ve 21'inci yüzyılın 'Türkiye Yüzyılı' olması dolayısıyla da tüm partilere aynı gururu mutlaka verecektir. Çünkü ne kadar iyiysek ne kadar güçlüysek, bu ülke ne kadar sözü dinlenebilir bir ülkeyse bu hepimizin ortak paydası, ortak gururu anlamında olacaktır. Vermiş olduğunuz her türlü öneriyi hazırlık yapmak için not aldık. Önerileriniz için hızlı bir şekilde adımlarımızı atmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Görüşmeler sırasında, bazı milletvekillerinin gelecek dönemde Meclis'te olmayacağına yönelik sözler sarf ettiğini anımsatan Nebati, şunları kaydetti:

"Milletvekillerimizin bir kısmı elbette ki önümüzdeki süreçte hayatın doğal akışı içerisinde olmayacak ama baki kalan hoş bir sada. Mutlak suretle buradaki koltuklar, mikrofonlar, kulisler, mescidinden lokantasına kadar buradan gelip geçen insanları yad edecektir. Çok emek sarf ediyoruz. Milletvekilliğinin ne kadar zor, zahmetli ve onurlu bir meslek olduğunu bilenlerdenim. Sizlere nasip olduğu gibi bizlere de nasip oldu. İnşallah buraya gelecek olan milletvekillerimiz de milletvekilliğinin o kutsal ve ulvi görevini en iyi şekilde yürütecektir. Şahsım adına kimsenin gönlünü kırdığımı düşünmüyorum ama gönlünü kırdıysam affola."

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin tümü üzerindeki siyasi parti grupları ve hükümet adına son konuşmalar ve oylamalar yarın yapılacak.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları