loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM Genel Kurulunda, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin maddeleri görüşülüyor

TBMM Genel Kurulunda, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin maddeleri görüşülüyor
Tarih: 23.12.2023 - 14:34
Kategori: Gündem

TBMM Başkanvekili Celal Adan, Irak'ın kuzeyinde 6 askerin şehit olmasıyla ilgili "Mehmetçiğe kurşun sıkanlar, bölücü katillere siper olanlar, terörizme destek olanlar, bu alçak saldırının bedelini Allah'ın izniyle misliyle ödeyeceklerdir."

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Adan başkanlığında toplandı.

Genel Kurulda, görüşmeler, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin 5. maddesi üzerinden devam etti.

TBMM Başkanvekili Adan, birleşimin başında, Irak'ın kuzeyinde bölücü terör örgütü tarafından düzenlenen saldırıda şehit edilen Piyade Teğmen Ramazan Günay, Piyade Uzman Çavuş Mehmet Serinkan, Piyade Uzman Onbaşı İsmail Yazıcı, Piyade Sözleşmeli Er Yasin Karaca, Piyade Sözleşmeli Er Çağatay Erenoğlu, Piyade Sözleşmeli Er Emre Taşkın'a Allah'tan rahmet, yaralananlara şifa diledi.

Adan, "Mehmetçiğe kurşun sıkanlar, bölücü katillere siper olanlar, terörizme destek olanlar, bu alçak saldırının bedelini Allah'ın izniyle misliyle ödeyeceklerdir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin 5 ve 6. maddeleri kabul edildi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Irak'ın kuzeyinde bölücü terör örgütü tarafından yapılan saldırıda şehit olan askerlere Allah'tan rahmet diledi.

Bütçenin "faiz bütçesi" olduğuna ilişkin eleştirilere ilişkin Uraloğlu, 2002 yılındaki faiz harcamalarının, gayrisafi yurt içi hasılaya göre yüzde 14,3 olduğunu; 2024 yılında bu seviyenin yüzde 3 civarında gerçekleşmesini öngördüklerini bildirdi.

Uraloğlu, Bakanlığına tahsis edilen ödeneklerle ilgili, "Bakanlığımıza tahsis edilmiş ödeneklerin önemli bir bölümü depremle ilgili yapıların iyileştirilmesinde kullanılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Erzurum'u Karadeniz'e bağlayacak tünelleri 2025-2026 yıllarında bitirerek hizmete açmayı planladıklarını belirten Uraloğlu, Hakkari Depin Köprüsü ile ilgili çalışma başlattıklarını ve kısa sürede köprüyü yapacaklarını dile getirdi.

Uraloğlu, Van-Hakkari yolunda inşa edilen Güzeldere Tüneli'nin de gelecek yıl trafiğe açılacağını söyledi.

Özellikle Van ile ilgili uçak seferleri konusunda bir talep olduğunu dile getiren Uraloğlu, THY'nin, özellikle AnadoluJet'in, kiraladığı yabancı uçakların yurt içinde uçmasıyla ilgili kanunda düzenleme yapıldığını ve sefer sayılarının bir miktar daha artırılabileceğini belirtti.

Uraloğlu, Siirt-Pervari yoluyla ilgili çalışmalara da başladıklarını ifade ederek, mevsim şartları müsaade ettiği sürece çalışmayı sürdürdüklerini aktardı.

Şanlıurfa'ya hızlı trenin gelmesiyle ilgili Uraloğlu, "İnşallah önce Gaziantep'e, ondan sonra da Şanlıurfa'ya devam edecek. Ovaköy Sınır Kapısı'na kadar devam edecek. Projesini yaptık." diye konuştu.

- "2025 yılında hayata geçireceğiz"

Bakan Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerle ilgili soru üzerine, 160 kilometre işletme hızına sahip elektrikli tren setinin üretiminin tamamlandığını, 225 kilometre işletme hızına sahip olacak setin prototipi üzerinde çalıştıklarını bildirerek, "2025 yılında inşallah hayata geçireceğiz." bilgisini paylaştı.

Gazipaşa-Anamur kara yolunun 402 kilometresinin tamamlandığını, 38 kilometrede çalışmaların sürdüğünü dile getiren Uraloğlu, Alacabel Tüneli'nin de 2025'te tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

Bakan Uraloğlu, "Antalya'ya öncelikle Eskişehir üzerinden sonra da Konya üzerinden yüksek hızlı tren getirmeyi planlıyoruz. Projesi bitmiş durumda." dedi.

TBMM Genel Kurulunda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin 7. ve 8. maddeleri kabul edildi.

Genel Kurulda milletvekilleri, maddeler üzerinde söz alarak görüşlerini dile getirdi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bazı gazete kupürleri ve sosyal medya fenomenlerinin fotoğraflarının olduğu dövizlerle kürsüye geldi.

Bazı gazete manşetleri üzerinden iktidara yönelik eleştirilerde bulunan Ağbaba, "Fakir fukaranın çocuğu mülakat kaldırılacak diye size oy verdi, mülakat kaldırılmadı. Çocuklarımızın geleceğini, umudunu yok ettiniz." diye konuştu.

Tedbir alınınca ekonominin, enflasyonun düzelebileceğini, faizin düşebileceğini ifade eden Ağbaba, "Bu memlekette ahlak, utanma duygusu yok olursa bunu düzeltmek zor olur. Anadolu topraklarının ortak değerleri vardı, bunları yok ettiniz." dedi.

Ağbaba, sosyal medya fenomenlerinin fotoğraflarının yapıştırıldığı dövizi işaret ederek, "Bunlar, sizin siyasi akrabalarınız." ifadesini kullandı. Ağbaba'nın sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, konuşmalar yapılırken sosyal medya fenomenlerinin fotoğraflarının kullanılmasının, reklama ve kötü örneklerin çoğalmasına sebep olabileceğini belirterek, "Buna vesile olmamak lazım. Bu, kötü ve yanlış bir şey, buna kimse 'Doğru' demiyor ama bunların burada milletin kürsüsünden sergilenmesi, reklamının yapılmasına sebeptir. Veli Ağbaba, bu fenomenlerden bir kaynak mı elde ediyor bilmiyorum ama bunların reklamını yapmakla yanlış yapıyor." diye konuştu.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, Türk ve Türkiye Yüzyılı'nın başladığını belirterek, uzun vade için koydukları hedefleri yerine getirmenin zamanının geldiğini söyledi.

Türkiye'nin koyduğu hedeflere ulaşmak için kaybedilecek bir saniye, boşa harcanacak bir kuruş dahi bulunmadığını ifade eden Dora, "2023 yılı bütçesinin öngörülemez kalemlerinin önemli bir miktarını, Kahramanmaraş başta olmak üzere depremden etkilenen illere ve kişilere yapılan yardım harcamaları oluşturmaktadır. Yaraların büyük çoğunluğu sarılmış olsa da insan doğası ve gündelik yaşamın tabiatı nedeniyle çok sayıda ihtiyaç henüz giderilememiştir." diye konuştu.

Dora, 2024 yılı bütçesinin bilinçli şekilde depremin kayıplarını telafi etmeyi amaçladığına dikkati çekerek, "Başta Kahramanmaraş olmak üzere depremi yaşayan tüm illerimiz için artık yardım değil yatırım zamanıdır." dedi.

- "Bu bütçe milletin bütçesi değil"

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, bütçede insanların refah seviyesini artırmaya yönelik planlamalar ile devletin kalkınmasını sağlayacak yatırım planlamalarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Kırkpınar, "Bu bütçede ne yazık ki her iki konuda da aldatmaya yönelik algı yaratmaktan başka bir şey bulunmuyor. Biz isterdik ki bu bütçe, toplumun her kesimine hitap etsin ve insanımıza biraz umut olsun." ifadelerini kullandı.

Yeni bütçenin gelirleri artırması ve hayatı kolaylaştırması gerektiğini ancak sorunlara çözüm üretmekten uzak olduğunu öne süren Kırkpınar, "Bu bütçe, milletin bütçesi değil milletin yoksulluk bütçesidir. İktidarın bulduğu çözümler bankada veya cebinde parası olanlar için, oysa bu bütçeye itiraz edenler dar gelirliler ve faturalarını dahi ödeyemeyecek durumda olan insanlardır." dedi.

Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Türkiye'nin büyük bir yıkımın eşiğinde olduğunu, adım adım bir felakete doğru gittiğini iddia etti. Aile kurumunun günden güne çöktüğünü, toplumsal bağların çözüldüğünü savunan Ün, "Her gün bir şehirden gelen cinnet ve cinayet haberleri artık ülkemizin normali haline gelmiş durumda." dedi.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, katılımcı, çoğulcu, bütün dezavantajlı grupları içine alan ve herkesin kendini ana dilinde ifade edebildiği bir sistemi arzuladıklarını söyledi.

Kaya, belediyelere kayyum atanmasını eleştirdi.

- "Halkımız ister hızlı trenle isterse Togg ile seyahat edecek"

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, milletin desteğiyle art arda 22. bütçeyi yaptıklarını, bugüne kadar hayal edilen işleri Türkiye'ye kazandırdıklarını söyledi.

"Hayaldi gerçek oldu" projeleriyle Türk milletinin hayallerinin peşinden koşmaya gayret ettiklerini belirten Karaman, şunları kaydetti:

"11 ilde yüksek hızlı trenler çalışıyor. İnşallah, bu hızlı tren ağları genişleyecek, diğer illerimiz de hızlı trene kavuşacak. Halkımız ister hızlı trenle isterse Togg ile seyahat edecek. Sadece yüksek hızlı trenlerde değil savunma sanayisinde, ulaşımda, sağlıkta, enerjide, uzayda yapılan yatırımlar sayesinde şimdi gençlerimizin öz güveni var, 'Türkiye Yüzyılı'nda her projede biz de varız, biz de yaparız.' diyorlar. Hedefimiz, Türkiye Yüzyılı'na girerken dünyaya lider ülke Türkiye’yi kazandırmaktır."

Genel Kurulda, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin 9 ve 10. maddeleri kabul edildi.

Maddeler üzerinde söz alan Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, çalışanların, emeklilerin geçinemediğini söyledi.

Bütçenin "yamalı bohçaya" benzediğini ifade eden Kılıç, Kur Korumalı Mevduat dolayısıyla bütçede yeni bir delik oluşturulduğunu savundu.

İsraf ve yolsuzlukların bulunduğunu öne süren Kılıç, Türk lirasının değer kaybetmeye devam ettiğini dile getirdi.

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, partili cumhurbaşkanı sistemiyle ekonomik kriz dönemine girildiğini ileri sürdü.

Ekonomi üzerinde akıl, mantık ve bilimle izah edilemeyecek bir deney yapıldığını ileri süren Ergun, "İktidarın bu deneyinin faturasını vatandaş yoksullaşarak ödüyor." dedi.

Metin Ergun, millete refahı ve zenginliği değil yoksulluğu paylaşmanın vadedildiğini savunarak, "Başta iktidar mensupları olmak üzere herkesin şunu iyi anlaması gerekir: Enflasyon sadece parasal bir olgu değildir. Enflasyon, her zaman ve her yerde kötü yönetimin bir sonucudur. Vatandaşlarımızın ödediği onca acı bedele rağmen iktidarın halen gerçek bir enflasyonla mücadele politikası yoktur." diye konuştu.

- "Hainlere karşı mücadelemiz bakidir"

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, Türkiye'nin teröristlerin ve onların destekçilerinin karşısında olduğunu ifade ederek, "Hainlere karşı mücadelemiz bakidir. Her hain, bir gün mutlaka hainliğin bedelini ödeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Halil Öztürk, Cumhur İttifakı'nın, Türkiye'nin güvenli ve huzurlu geleceği için mücadele ettiğini belirtti.

DEM Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Kobani davasında adil bir yargılamanın olmadığını" ileri sürdü. Beştaş, delil ve ifade taleplerinin kabul edilmediğini iddia etti.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, bütçenin, vatandaşın mutluluğunu ve huzurunu hedeflemesi gerektiğini dile getirdi.

İktidarın vatandaşların umudunu aldığını söyleyen Gökçek, hazırlanan bütçenin insan odaklı olmadığını öne sürdü.

Ali Gökçek, gelir adaletinin her gün bozulduğunu, yüksek öğretimine devam eden gençlerin barınma ve geçim sıkıntısı yaşadığını iddia etti.

- "Mevcut hükümet 54. hükümetin gerisinde"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Fatih Erbakan, bütçe müzakerelerinde, hükümetin kıyaslamalarını 2002 verilerini dikkate alarak yaptığını belirtti.

Milli görüşünün ekonomi modelinin uygulandığı 54. Hükümet döneminde işsizlik oranının yüzde 6,8, şu anda yüzde 8,5 olduğunu aktaran Erbakan, şöyle devam etti:

"Kendinizi kriz dönemi olan 2002 yılındaki yüzde 10,5'luk işsizlikle kıyaslarsanız başarılı görünmeniz gayet normaldir. Ayrıca bugün yüzde 5,9 olan büyüme, 1996 yılında yüzde 7, 1997 yılında yüzde 7,5 seviyesindedir. Yani büyüme bakımından da mevcut hükümet, 54. hükümetin gerisindedir. Kişi başı milli gelirin 54. hükümetin icraatları sayesinde, 1996-1998 yılları arasında 2 senede yüzde 52 oranında artış gösterdiğini de hatırlamamız gerekmektedir."

Fatih Erbakan, 54. Hükümet döneminde dar gelirlinin alım gücünün arttığını, hiçbir hükümetin 54. Hükümetin başarılarını gösteremediğini belirterek, "Gerçekçi bir kıyaslama yapılmak isteniyorsa 54. hükümetin 11 ayda ortaya koyduğu başarılı ekonomi icraatlarıyla kıyaslama yapılmalıdır. 2002 yılının kriz verileriyle yapılacak kıyaslamaların yanıltıcı olacağı ortadadır." diye konuştu.

- Meclis Başkanvekili Adan ve gruplardan şehitler için taziye

Meclis Başkanvekili Celal Adan, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı Bölgesi'nde 6 askerin şehit olmasıyla ilgili, "Milletimizin başı sağ olsun. Askerlerimize rahmet diliyoruz. En kısa zamanda bu şehadete öncülük yapanların bütün dünyada yok olduğu günleri Cenabıallah nasip etsin." değerlendirmesinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, "Üzüntümüz çok büyüktür. Vatan sağ olsun, şehitlikleri mübarek olsun. Bizim evimize ateş salanların da en kısa sürede yakılıp yok olacağı zamanı görmeyi iple çekiyoruz. Memleketimize, milletimize, ailelerine başsağlığı diliyoruz." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP olarak bu eylemi gerçekleştiren PKK'yı ve benzerlerini lanetlediklerini belirterek, "Ülkemize, şehitlerimizin ailelerine sabır, başsağlığı, Allah'tan rahmet diliyorum." diye konuştu.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, dünkü haberden sonra bir başka acıyla sarsıldıklarını dile getirdi. Şehitlere Allah'tan rahmet, yaralananlara şifa dileyen Şahin, "Bu topraklarda son terörist etkisiz hale getirilene kadar, terörün bataklığı kurutulana kadar terörle etkin mücadele devam edecektir. Biz de bu mücadelenin yanında olacağız." ifadelerini kullandı.

DEM Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Askerlerin ailelerine içtenlikle sabır, başsağlığı diliyorum. Bu olayların daha fazla yaşanmaması için daha çok konuşmamız gerektiğini ve bu ülkeye barışı, huzuru hakim kılmak için daha çok çalışmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diledi.

Dervişoğlu, "Bütün bu olaylara sebep olan kanlı terör örgütlerini lanetliyorum. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu terör örgütleriyle vereceği mücadeleye sonuna kadar katkı sağlayacağımız hususunun da altını çizerek büyük milletimize tekrar başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Allah şehitlerimizin mekanlarını cennet etsin; kabirleri nur, ruhları şad olsun." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, dün yaşanan olayın devamında aynı acıyı hissettiklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Son terörist bertaraf edilene kadar terörle mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Terörle de teröristle de bu teröristlere destek olanlarla da ister içeride ister dışarıda olsun, nerede olursa olsun sonuna kadar mücadelemizi hep birlikte vereceğiz. Başaramayacaklar, kazanamayacaklar. Kardeşliğimizi bozmaya çalışan bu hain terör örgütünü lanetliyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum." dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları