loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Partinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Partinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi
Tarih: 25.10.2022 - 21:40
Kategori: Gündem

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan'ın başkanlığında toplandı. Genel Kurulda CHP, HDP ve İYİ Partinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, toplantının başında üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya "Ankara'nın sorunları"; CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba "Malatya'nın sorunları" ve AK Parti Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya "Osmaniye'nin il oluşunun yıl dönümü"ne ilişkin gündem dışı konuştu.

Mevlüt Karakaya, Anayasa'nın değiştirilmesinin teklif edilemeyeceği maddelerine değinerek, Cumhuriyet'in şekli, yapısı ve çerçevesine dikkati çekti.

Son zamanlarda bu alanlarda idraksiz davranışlar, izansız açıklamalar, şuursuz duruşların olduğunu belirten Karakaya, şunları söyledi:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'En büyük eserim' dediği ve Türk gençliğine emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin temel unsurlarını yok etmek, yapı taşlarını yerinden sökmek isteyenlerle birlikte olup arkasından 'Biz Atatürkçüyüz' demek bir şuursuzluk hali değil de nedir acaba? Türk milletinin birliğine, dirliğine ve bütünlüğüne kastedenlerle aynı cephede yan yana gelip arkasından 'Biz milliyetçiyiz' demek bir idraksizlik hali değilse nedir acaba? İnsan kanı akıtan katil sürülerine arka çıkıp sonra da barıştan, insan hakkından bahsetmek hainlik değil de nedir acaba? Herkes tuttuğu safta terennüm ettiği sözlerin farkında olmalıdır. Ankara merkezi hükümettir ve Atatürk'ün dediği gibi ilelebet böyle kalacaktır."

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Malatya gezisinde sokaklara asılan afişlerin ücretlerinin vatandaşlardan toplanan vergilerle ödendiğini, bu vergilerle AK Parti'nin reklamının yapıldığını öne sürdü.

Kayısı üreticilerinin sorunlarına değinen Ağbaba, kayısı taban alım fiyatının henüz açıklanmadığını, çiftçilerin sulama sorununun devam ettiğini kaydetti.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Kaya da seçim bölgesi Osmaniye'nin tarihsel, siyasi ve kültürel önemini anlattı. Kaya, Osmaniye'ye sağlık, eğitim ve diğer alanlarda yapılan yatırımlara değindi.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, İYİ Parti'nin kuruluşunun 5. yılına girdiklerini belirterek, bariyerleri devire devire, milletin yüreğinde yer alarak güçlü bir siyasi konuma geldiklerini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, PKK ve Asala terör örgütlerinin saldırılarında şehit olanları rahmetle andı.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Ankara'da gazetecilerin gözaltına alındığını ve işkenceye maruz kaldıklarını iddia etti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet'in temel hedefinin eğitim ve kalkınma olduğunu aktaran Özkoç, Cumhuriyet'in ilk yıllarında 50'ye yakın fabrika kurulduğunu, AK Parti'nin 20 yıllık iktidarında devlet adına tek bir fabrika açamayanların Cumhuriyet'i karalamaya çalıştığını öne sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da 29 Ekim'de Türkiye Cumhuriyeti'nin 99. yıl dönümünü kutlayacaklarını hatırlattı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tam bağımsız bir Türkiye hedeflediğini, AK Parti iktidarlarının da Türkiye'nin her alanda bu hedefe ulaşması için çaba harcadığını vurguladı.

Akbaşoğlu, 20 yıllık iktidarları döneminde milletin bütün fertlerini kuşatarak sessiz devrimler yaptıklarını ve bunları demokrasiyle taçlandırarak Cumhuriyet'in hedeflerini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Gündem dışı konuşmaların ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, partisinin, "son dönemde ortaya atılan yolsuzluk iddiaları" ile ilgili verdiği araştırma önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılmasına ilişkin önerisi üzerinde söz aldı. Ataş, Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar yaygın yolsuzlukların yaşandığını, dünyanın hiçbir yerinde yolsuzluk yapanların Türkiye'deki kadar korunmadığını ileri sürdü.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yolsuzluk, usulsüzlük ve kamu zararları konusunda bulunduğu suç duyurularını içeren 39 dosya ile kürsüye geldi.

Söz konusu suç duyurularının parasal hacminin 600 milyar lira olduğunu belirten Yavuzyılmaz, "AK Parti'nin tarihi, aynı zamanda Türkiye'deki yolsuzlukların tarihi." ifadesini kullandı.

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker ise AK Parti hükümetleri döneminde kamu yönetiminin daha şeffaf, hesap verebilir, dürüst ve katılımcı bir yapıya dönüşmesi ve yolsuzluklarla mücadele konusunda önemli adımların atıldığını dile getirdi.

Yolsuzlukla mücadeleye yönelik anayasal düzenlemelerin yanı sıra birçok kanunda değişiklik yapıldığını kaydeden Şeker, "AK Parti hükümetleri döneminde bütçe yolsuzluklara değil, geçmişte yapılan yolsuzluklar önlenerek yatırımlara harcandı." dedi.

Daha sonra CHP'nin, "belediyelerde görev yapan ve belediye iktisadi teşekküllerine geçirilen taşeron işçilerin özellikle norm kadro konusunda yaşadığı sıkıntılar" ile ilgili verdiği araştırma önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılmasıyla ilgili önerisi görüşüldü.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 700 bin taşeron işçinin yıllardır kadro beklediğini belirterek, "Talepleri çok basit, 'Aynı işi yapıyoruz, devlete çalışıyoruz. O halde devletin kadrosundan, norm kadrodan bizim de yararlanmamız gerekiyor.' diyorlar. Kim buna itiraz edebilir?" diye konuştu.

Belediyelerde 560 binin üzerinde taşeron işçinin bulunduğunu vurgulayan Emir, "Bu insanlarımızın modern kölelik dediğimiz taşeron işçiliğe mahkum edilmelerini asla kabul etmiyoruz. Herkesi kapsayan bir yasa bekliyoruz." dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise iktidarın emek sömürüsünden vazgeçmesi gerektiğini söyleyerek, "Bir devlette 37 farklı sözleşme, çalışma statüsü olur mu? Bu, sizin ayıbınız." ifadesini kullandı.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de AK Parti iktidarının, işçi sınıfını güvencesiz çalıştırmaya mahkum ettiğini savundu.

AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti iktidarı döneminde belediye hizmetlerinin çeşitlendiğini, bu durumun belediyelerdeki çalışma kompozisyonunu da çeşitlendirdiğini anlattı.

Yılmaz, daha önce memurlar ve belediyelerin kadrolu işçileriyle yapılan işlerin, belediye hizmetlerinin çeşitlenmesi dolayısıyla bu iki statüde yapılabilir iş olmaktan çıktığını, bunun yerine taşeron veya sözleşmeli personel kullanma gerekliliğinin ortaya çıktığını aktardı.

AK Parti'nin, 2017'de taşeron işçiler için 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelerin kurduğu şirketlere geçiş imkanı sağladığını hatırlatan Yılmaz, düzenlemeyle işçilerin çalışma hayatlarının güvence altına alınması ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Yılmaz, 1 Nisan 2018'de başlayan geçiş sürecinde çalışanlara, ücret ve sosyal hakları açısından mağduriyet yaşatmamak için çaba gösterildiğini kaydetti.

CHP ve İYİ Partinin yanı sıra HDP'nin, "Sayıştay denetim raporlarındaki yolsuzluklar" ile ilgili araştırma önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri de müzakerelerin ardından kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra AK Parti Grubu'nun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi kabul edildi.

Kabul edilen öneriyle, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

Genel Kurulda, Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden kazasının tüm yönleriyle araştırılarak benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonuna üye seçimi yapıldı.

Bu arada CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in, Uzman Erbaş Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, doğrudan Genel Kurul gündemine alınması önerisi de kabul edilmedi.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları