loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM'de 16 Kasım'da neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi?

TBMM'de 16 Kasım'da neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi?
Tarih: 16.11.2023 - 15:00
Kategori: Gündem

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı.

Meclis Başkanvekili Önder, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

AK Parti Çorum Milletvekili Yusuf Ahlatçı, "Cumhuriyetin 100. Yılı Çorum sanayisi" ile ilgili yaptığı konuşmada, Çorum'da 2022 yılı itibariyle 210 ihracatçı firma ve mevcut OSB'lerde 20 bin kişiye istihdam sağlayan 103 firmanın bulunduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Çorum'un son 5 yıldaki toplam ihracat tutarının 8 milyar 270 milyon dolar seviyesine ulaştığını belirten Ahlatçı, bu rakamlarla Çorum'un Karadeniz bölgesinin sanayi açısından en önemli ili olduğunu vurguladı.

Sungurlu ilçesinde yapımında sona gelinen savunma sanayi alanındaki özel sektör yatırımlarının 2024'ün ilk aylarında tamamlanacağını bildiren Ahlatçı, bu yatırımlarla Çorum'un Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak çok önemli bir il haline geleceğini söyledi.

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, "Honefter Yaylası'nda maden ocağı açma başvurusu" ile ilgili yaptığı konuşmada, "yapılan yasal düzenlemelerle yaylaların maden işletmecilerin saldırısı altında olduğunu" savundu.

Suiçmez, "Karadeniz'in birçok yaylası maalesef maden arayıcılarının eline terk edilmiş durumda. Şimdi Düzköy ilçemizde yaylalarımıza saldırı yapılmakta. Yaylalarda inek, buzağı olur, çocuklar koşuşturur ama madenciler olmaz, olamaz." dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın da "Trabzon'un yerel sorunları" ile ilgili söz aldı.

Genel Kurulda gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, Hrant Dink cinayeti hükümlüsü Ogün Samast'ın tahliye edildiğini anımsatarak "Toplumsal barışımıza kasteden, cinayet işleyen birileri toplumla bütünleşmeye hazır olduğu gerekçesiyle, iyi halli olduğu gerekçesiyle tahliye ediliyor ama eline silah almamış insanlar tahliye edilmiyor. Biz bu çelişkiye itiraz ediyoruz, biz bu adaletsizliklere itiraz ediyoruz." diye konuştu.

- "Toplumsal duyarlılık ön planda tutulmalı"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Samast'ın tahliyesine ilişkin, "Görülen ve anlaşılan odur ki 16 yılı aşkın bir süre sonra iyi hal üzerinden yapılan tahliye ya da şartlı salıverme hususu, ceza kanunumuz üzerinde, Ceza Muhakemesi Kanunu'muz üzerinde, infaz yasaları üzerinde yeni bir değerlendirme yapmamıza ve düzenleme gerçekleştirmemize vesile olacak." dedi.

Dink'i anan Dervişoğlu, karanlık emellere hizmet eden cinayetlerle alakalı toplumsal duyarlılığın ön planda tutulması gerektiğini söyledi.

Almanya'nın, en çok iltica talebinin Türkiye'den geldiğini duyurduğunu ifade eden Dervişoğlu, ekimde 9 bin Türk vatandaşının Doğu Avrupa sınırlarından Almanya'ya kaçak girerek iltica talebinde bulunduğunu aktardı. Dervişoğlu, "Türkiye'yi iltica talebi sayıları bakımından iç savaş yaşayan Suriye ve Afganistan ile aynı lige iten bir siyasi irade, elbette ülkemizi yeni yüzyıla taşıyamaz." değerlendirmesinde bulundu.

- "BM'nin tüm organları yeniden yapılandırılmalı"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Birleşmiş Milletlerin (BM) dünyada barışı ve güvenliği sağlamak, adaletsizliği ortadan kaldırmak amacıyla kurulduğunu anımsatarak "Bugün itibarıyla BM 5 daimi üyenin çıkarlarına hizmet eden, dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan zulümlere seyirci kalan bir yapıya bürünmüştür. Başta Güvenlik Konseyi (BMGK) olmak üzere BM'nin tüm organları yeniden yapılandırılmalıdır." diye konuştu.

BM'deki tüm ülkelerin BMGK'de dönüşümlü temsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Akçay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür." mücadelesinin gerisinde, BMGK'nin daha kapsayıcı, adil, demokratik ve şeffaf bir yapıya kavuşturulmasının yattığını ve bu dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirtti.

- Kürt böreği tartışması

HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Samast'ın serbest bırakılmasının azımsanacak bir mesele olmadığını ifade etti.

Beştaş, "Dink cinayeti örgütlü bir cinayetti, faillerinin tahliyesi de örgütlü bir tahliyedir. Dink'in katledilmesine giden süreçteki örgütlülüğü, organize olma girişimini, o süreçte yaratılan karanlık iklim sürecini, maalesef bugün Ogün Samast'ın tahliyesinde de görmek mümkün." dedi.

Son günlerde "Kürt böreği mi küt böreği mi?" şeklinde bir tartışmanın olduğunu söyleyen Beştaş, bir börek zincirinin bu böreği "küt böreği" adıyla sunduğunu aktardı.

Böreğin adının "Kürt böreği" olduğunu ifade eden Beştaş, "Kürt böreği Kürt böreğidir. Irkçılık ve lezzet yan yana gelen şeyler değildir. Elinizi çekin bu börekten. Madem bu kadar ırkçısınız, yemeyin." diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Beştaş'ın bu sözlerine "Irkçılığı sen yapıyorsun. Ben daha ilk defa duyuyorum." karşılığını verdi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'e, "Sayın Başkan, o börekten istiyoruz." derken Akçay da "Kürt böreği de yeriz, Arnavut böreği de yeriz, Çerkez tavuğu da yeriz ama ben ilk defa duydum." ifadelerini kullandı.

HEDEP'li Beştaş da bir dahaki sefere börek getireceğini belirtti.

Önder ise "Belli bir yaşa kadar yediklerimiz, belli bir yaştan sonra yemediklerimiz yaşatır. 'Sözde Kürt böreği' de diyebilirlerdi, yine Allah razı olsun 'küt' demişler." diye konuştu.

- "TBMM bunu görmezden gelmeye devam ediyor"

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da "TBMM'nin görmezden geldiği yargı ve devlet krizinin" 8. gününde olduklarını, arkadaşlarının TBMM'de Meclis'i terk etmeme eylemini sürdürdüğünü söyledi.

TBMM'nin sorunu görmezden gelmeye devam ettiğini ileri süren Günaydın, "Bir Meclis Başkanı var, başkanvekilleri var, grup başkanvekilleri var, milletvekilleri var ama biz bu başlık altında bir konuşma yapmamaya devam ediyoruz." dedi.

Türkiye'de vatandaşların geçinme sorunu yaşadığını belirten Günaydın, "Bu memlekette 16 milyon emeklinin en az yarısı 7 bin 500 lira ve altındaki maaşlarla geçimini sağlamaya çalışıyor. Buna 'Evet' diyen iktidar partisi milletvekillerini, 7 bin 500 liranın üzerindeki aylıklarını bağışlamaya ve bir ay 7 bin 500 lira ile geçinmeye çağırıyorum. Belki o zaman size emeklilerin yaşadığı bu acı durumu anlatabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

- Gazzeli bebekler için çaba

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın nezaretinde 27 kanser hastası ve 13 refakatçisi toplam 40 Gazzelinin Türkiye'ye getirildiğini anımsattı.

Türkiye'nin Gazze'ye gönderdiği yardımlara değinen Usta, "Bir sonraki hedefimiz ve adımımız, özellikle orada prematüre doğan ve kuvözde yaşam desteği ihtiyacı duyan bebeklerin de Türkiye'ye getirilmesi. Bakanlığımız onlara yaşam hakkının, yaşam şansının sunulması için çaba ve gayret içerisinde." diye konuştu.

Samast'ın tahliyesiyle ilgili eleştirilere değinen Usta, Dink'in Türkiye'ye değer katmış kıymetli bir insan olduğunu dile getirdi.

Konunun hukuk çerçevesinde ele alınması gerektiğini vurgulayan Usta şunları söyledi:

"Hrant Dink'in katilinin serbest bırakılmasıyla ilgili iktidarın suçlanmasını hiç doğru bulmuyorum. İnfazı sürerken denetimli serbestlik hakkı 19 Şubat 2022 tarihinde dolmasına rağmen cezaevinde işlediği suçlar ve durumundan dolayı denetimli serbestlikten yararlanamamış. 19 Ocak 2023 ve 13 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılan değerlendirmelerde yine koşullu salınmaya uygun bulunmamış ve tahliyesi hukuken son tarih olan 15 Kasım 2023 tarihine kadar ertelenmiş. Burada tamamen hukuki bir süreç takip edilmiş, hukuki süreç gereği ertelenebilecek durumların hepsi uygulanmış ve en son tarih olan 15 Kasım 2023 tarihinde şartlı tahliyesi gerçekleşmiş."

TBMM Genel Kurulunda CHP, HEDEP, İYİ Parti ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda Saadet Partisinin "AK Parti yönetiminde olduğu dönemde büyükşehir belediyeleri", İYİ Parti'nin "TOKİ", HEDEP'in "Hrant Dink cinayeti", CHP'nin "Organize suç örgütlerinin kamudaki bağlantıları" konusundaki araştırma önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri görüşüldü.

Saadet Partisi Grubu önerisi üzerinde söz alan Grup Başkanı Selçuk Özdağ, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıklarının 2019 seçimlerinin ardından kendi içerisinde bir soruşturma başlattığını, araştırma yapılırken bu dosyalara İçişleri Bakanlığının el koyduğunu anlattı.

Daha sonra bu dosyalar hakkında işlem yapılmadığını öne süren Özdağ, "Buradan İçişleri Bakanına sesleniyorum: Mademki güzel işler yapıyorsun, şimdi gel, bir güzel iş yap. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığının dosyalarına el koymuştunuz. Bu dosyalara işlem yap. Senin samimiyet testin, turnusol kağıdın bu olsun." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesinde terörle iltisaklı kişilerin çalıştığını söylediğini ifade ederek, "Neden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ya da Süleyman Soylu zamanında bunlara yönelik herhangi bir işlem yapılmadı?" sorusunu yöneltti.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise "Şafak Duran, İBB'nin çalışanı olarak 10 yıla kadar hapis cezası istenerek yargılanıyor. Kendisinin dağda terör örgütünün kıyafetleriyle elinde silahlarla paylaştığı fotoğraflar da dosyasında mevcut." dedi.

Usta, Saadet Partisinin önerisinde büyükşehir belediyelerinin sadece AK Parti yönetiminde olduğu dönemin araştırılmasının istendiğine, ancak Saadet Partisi Grup Başkanı Özdağ'ın her dönemin araştırılması çağrısı yaptığına dikkati çekti.

Bunun üzerine Özdağ, araştırma önergesi verirken sehven küçük bir hata yaptıklarını belirtti.

- Ogün Samast'ın tahliyesi

HEDEP Van Milletvekili Zülküf Uçar, Hrant Dink cinayeti hükümlüsü Ogün Samast'ın cezaevinden şartla tahliye edilmesine ilişkin, "Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ı tahliye eden zihniyetin topluma açık bir mesaj verdiği ortadadır. Cezasızlık politikasıyla örülmüş devlet kodları bir kez daha eksiksiz çalışmış ve bir evladına daha müşfik kanatlarını germiştir." diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un açık olduğunu dile getirerek, "Aslında tahliye olacağını daha önceden inceleme yapan hukukçu arkadaşlarımız da ortaya çıkarabilirdi. Hükümlü, infaz kanununda yaptığımız değişikliklerden hiçbir biçimde yararlanmamıştır." dedi.

Genel Kurulda CHP, HEDEP, İYİ Parti ve Saadet Partisinin grup önerileri kabul edilmedi.

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları