loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM'de. 22 Şubat'ta neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi?

TBMM'de. 22 Şubat'ta neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi?
Tarih: 23.02.2022 - 05:08
Kategori: Gündem

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı.

Meclis Başkanvekili Erdoğmuş, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, "Çorum'a yapılan yatırım ve hizmetler", CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, "Ana dil", HDP Ağrı Milletvekili Dilan Taşdemir, "Ağrı ilinin sorunları" konusunda konuşma yaptı.

Kavuncu, Çorum'da eğitim alanında yapılan yatırımların 5 milyar 674 milyon TL'ye ulaştığını belirterek, sağlık alanında ise 4 milyar 792 milyon TL yatırım gerçekleştiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri söz alarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Akbaşoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Konya'da düzenlenen "İklim Şurası"nın Türkiye'nin "yeşil kalkınma" ve "sıfır atık" çalışmalarına büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşananlar sebebiyle küresel bir gerginliğin yaşandığını söyleyen Akbaşoğlu, şöyle konuştu:

"Bu süreçte Türkiye olarak, diplomasinin hakim olması, gerginliğin ortadan kalkması adına büyük bir gayret içerisinde olduğumuza bütün dünya şahittir. En kötü barış, savaştan daha iyidir. Bu sebeple savaşın, can kayıplarının ve yeni göçlerin önüne geçmek adına tüm ülkeleri itidalli davranmaya davet ediyoruz. Türkiye bu gerginliğin ortadan kalkması adına her zaman ara bulucu ve ev sahipliği yapmaya, sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu Sayın Cumhurbaşkanımızın dilinden bütün muhataplarına ve dünyaya ilan etmiştir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyaretine değinen Akbaşoğlu, "İnşallah Türkiye ve Afrika kıtasıyla ilgili karşılıklı güven ve iş birliği içerisinde atılan adımlarla Afrika'yla olan bağlarımızı çok daha güçlendirmeye ve ileri götürmeye kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Hiçbir zaman toplum kesimlerini enflasyona ezdirmediklerini ve ezdirmeyeceklerini dile getiren Akbaşoğlu, toplumun bütün kesimlerinin alım gücünü artırmaya devam edeceklerini kaydetti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, kronik solunum yetmezliği olan koah hastaları, kalp yetmezliği, astım ve akciğer kanseri olan hastaların oksijen tedavisi için elektrikle çalışan solunum cihazlarını günde en az 15 saat kullandıklarına dikkati çekerek, "Bu zamanı dikkate alırsak bir hastanın bir cihazı aylık 210 kilowattı aşmaktadır. Üstelik bazı hastalar iki cihaz birden kullanmak durumunda kalıyorlar. Bu durumda da fatura katlanarak artıyor. Solunum yetmezliği olan hastalar için elektrik faturaları yapılandırılmalı. Yaşama tutunmak için nefes almaya çalışan hastalar mağdur edilmemelidir." önerisinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 19 Şubat 2020'de Almanya'nın Hannover kentinde gerçekleştirilen ırkçı saldırıda 4'ü Türk vatandaşı olmak üzere 9 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, vefatlarının yıl dönümünde hayatını kaybedenleri rahmetle andı.

Akçay, 2000 yılından itibaren Neonazi terör örgütlerinin faaliyetleriyle saldırılar hız kazandığına işaret ederek, Almanya, Fransa ve Yunanistan başta olmak üzere, Avrupa Birliği ülkelerinde göçmen karşıtlığı ve yabancı düşmanlığının tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.

Bazı Avrupa Birliği ülkelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının Avrupa'da meydana gelen göçmen karşıtlığı ve yabancı düşmanlığına çanak tutmalarının vahim bir tablo olduğunu ifade eden Akçay, Yunanistan'ın göçmenlere yönelik insanlık dışı sistematik saldırıları için herhangi bir uluslararası hukuk mekanizmasının henüz devreye konulmadığını dile getirdi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Doğu Avrupa'daki siyasi ve askeri gelişmelerden çok büyük bir kaygı duyduklarını belirterek, "Çalınan savaş tamtamlarına karşı her türlü barışçıl siyaset ve diplomatik çabayı desteklediğimizi paylaşmak istiyorum." dedi.

Her türlü askeri müdahaleye karşı olduklarını vurgulayan Beştaş, "Ukrayna'da yaşananlarla ilgili karar süreçleri sadece sarayın insafına bırakılmayacak kadar tüm Türkiye halkını yakından ilgilendirmektedir. Türkiye halkının yüzde 90'ını temsil eden bir parlamentodayız şu anda. Dışişleri Bakanı'nın Meclise gelip bilgilendirme yapması ve tüm grupların mevcut durumu analiz etmesi hem de karar alma sürecinde önerilerini sunması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Gülistan Doku'nun ailesinin bugün Meclis'te bütün parti gruplarını ziyaret ettiğini belirterek, "Gülistan Doku iki yıldır kayıp. Kayıp olayının yaşandığı andan itibaren bu konunun üzerine eksik veya yanlış gidildiğine dair ciddi iddiaları var. TBMM çare müessesesidir ve bu talebe, bu feryada, bu çığlığa seyirci kalamaz. Yürütme organına TBMM'nden sesleniyorum. Gülistan Doku'nun akıbetinin ne olduğunun, nerede olduğunun ortaya çıkarılması konusunda azami gayreti göstermeye çağırıyorum." diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyarak bölgeye barış gücü gönderme kararı almasına ilişkin Altay, "Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hiçe sayan, uluslararası hukukun açık bir ihlali olan bu kararı asla kabul etmiyor ve kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Karadeniz'in güvenliğini önemsediklerini kaydeden Altay, Ukrayna krizinin Türkiye'ye olumsuz etkilerinin olmaması için TBMM'yi ve yürütme organını uyarmayı da bir görev addettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elektrik faturalarına ilişkin açıklaması hakkında Altay, "Yüzde 127'lik zammı bir gecede yaptılar ama 2 aydır indirim yapmayı beceremiyorlar." dedi.

Altay, milletin sesine kulak veriliyorsa elektrik faturalarındaki zammın derhal geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için "Ankara'dan İstanbul'a da bir daha kolay kolay yürüyemezsin." sözlerine işaret eden Altay, "Bu tehdit dili ona yaramadı. Bundan bir an önce vazgeçmesini tavsiye ederim. Ama sayın Kemal Kılıçdaroğlu, gerekli görüldüğünde değil Ankara'dan İstanbul'a, Edirne'den Kars'a kadar yürür, yürüyecektir. Erdoğan'ın bunu engellemesi de mümkün olmayacaktır." diye konuştu.

TBMM Genel Kurulunda önce İYİ Parti'nin "doktor ve diş hekimleri", HDP'nin "anadil" ve CHP'nin "PTT'nin ticari protokolüne" ilişkin grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, iktidarın sağlık alanında biriken sorunları çözmek yerine dağ gibi biriktirdiğini iddia etti.

Çulhaoğlu, "Sağlık çalışanlar zor şartlarda çalışıyor. Pandemi döneminde sağlık çalışanları üzerindeki yük arttı. Sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar artarak devam ediyor. Yurt dışına giden doktor sayısında her yıl artış görülmektedir. Son iki yılda 9 bin hekim istifa etti." dedi.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpek, 21 Şubat'ın Dünya Anadil Günü olduğunu anımsatarak "TBMM'de Kürtçe konuştuklarında Kürtçe ifadelerinin tutanaklara geçmediğini, Kürtçe ile taleplerin terörle ilişkilendirildiğini, kayyumların Kürtçeye yönelik baskı politikası uyguladığını, cezaevlerinde Kürtçe konuşan siyasetçilerin hücre cezasına çarpıtıldığını" savundu. Hükümetin bu konuda ikircikli bir tutum sergilediğini ileri süren İpek, Kürtçeye duyulan saygının Kürtlere duyulan saygı anlamına geldiğini öne sürdü.

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, AK Parti hükümetleri döneminde Kürtçe kurslarının, TRT 6'nın, üniversitelerde Kürtçe fakülte ve enstitülerin açıldığını vurgulayarak, Kürtlerin partisinin AK Parti olduğunu söyledi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada PTT'nin Teftiş Kurulu raporundaki bazı tespitleri aktararak, "PTT'nin kaynağından altın alım satım işi için özel bir şirkete aktardığı 2 milyon doların buharlaştırıldığını tespit ettik, paralar ve altınlar kayıp." diye konuştu.

Yavuzyılmaz'ın iddialarına cevap veren AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, PTT'nin daha önce sadece postacılık hizmeti yaptığını, daha sonra yeni bir hizmet anlayışıyla sadece postacılık değil, lojistik ve kargo hizmeti de yapabilmek adına anonim şirkete dönüştüğünü ifade etti.

Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede PTT dünyadaki birçok posta kurumunun yaptığı gibi özel sektörle iş birliği yapıp, altınla ilgili fonlama yapıp ithalatı, ihracatı, satışı, takibi ve lojistiği konusunda iş birliği yapmaya başladı. PTT bir firma ile yaptığı sözleşme gereği 2 milyon dolar para aktararak bu işlemleri yapıp üç yılın sonunda da bu paranın geri iadesi ve gelişen marka değeri lojistikle birlikte de bu işi daha çok yapabilir hale gelmek adına yola çıktı. Bu süreçte 'para kayboldu' denilince hesaplar inceleniyor ve hesaplarda bu paranın olduğu tespitli ve müfettiş raporunda yer alıyor. Ancak daha sonra altın ithalatıyla ilgili bir karar değişikliğine gidip rejim değişikliğine gidilince firma işlem yapamaz veya daha az işlem yapabilir hale geliyor. Böyle olunca da PTT '2 milyon doları iade et' diye başvuruyor ancak ticaret yapıyorsunuz, iki tarafsınız, iki tarafın da hak ve menfaatleri var. Hak ve menfaatler çatışınca da tahkime gidiyor. Dolayısıyla işlem tahkimin sonucuna göre tekamül edecektir. O yüzden kaybolan, yok olan, iç edilen herhangi bir şey yok."

Arslan, bu konunun tahkime gitmesiyle Devlet Denetleme Kurulu, Sayıştay, Genel Müdürlüğün Teftiş Kurulu ile Bakanlığın devreye girdiğini, Meclis adına zaten KİT Komisyonunu gereğini yapacağını vurguladı.

AK Parti'nin Meclisin çalışma takvimine ilişkin grup önerisi ise kabul edildi.

Kabul edilen öneriye göre uluslararası sözleşmelerin uygun bulunduğuna dair bazı kanun teklifleri, gündemin ilk sırlarına alındı. Ayrıca öneriyle Genel Kurulun marttaki çalışmaları saat 24:00'e kadar devam edecek.

Uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına dair 5 kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Genel Kurul'da kabul edilen kanun teklifleri şöyle:

- Türkiye ile Fildişi Sahili Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma ve Anlaşmada Değişiklik Yapılmasına Dair Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

- Türkiye ile Fas Krallığı Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasını Tadil Eden Anlaşmanın Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

- A400M Uçağı'nın İş Birliği İçinde Geliştirilmesi, Üretimi Evresi ve Başlangıç Desteğine İlişkin A400M Program Üst Kurulu Kararına Dair 1, 2 ve 3 Sayılı Değişiklik Metinlerinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Teklifi

- A400M Uçağı'nın İş Birliği İçinde Geliştirilmesi, Üretimi Evresi ve Başlangıç Desteğine İlişkin A400M Program Üst Kurulu Kararına Dair 4 Sayılı Değişikliğin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Teklifi

- Türkiye ile Macaristan Arasında Yolcu ve Eşyanın Karayolu ile Uluslararası Taşınmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

Kanun tekliflerinin kabul edilmesinin ardından komisyonun yerinde olmaması üzerine Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları