loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM'de 24 Şubat'ta neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi?

TBMM'de 24 Şubat'ta neler oldu? neler önerildi? neler kabul edildi? neler reddedildi?
Tarih: 24.02.2022 - 10:55
Kategori: Gündem

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da Uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına dair 5 kanun teklifi, kabul edildi.

Genel Kurulda, MHP Gaziantep Milletvekilli Ali Muhittin Taşdoğan seçim bölgesi Gaziantep, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin "Adana'nın sorunları", AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu ise "24 Şubat Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü" ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Senegal ziyareti sırasında Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanlığı Özel Harekat Şube Müdürü Hayrettin Eren'in kalp krizi geçirerek vefat ettiğini anımsattı.

Dervişoğlu, Eren'e Allah'tan rahmet, ailesine ve emniyet teşkilatına başsağlığı diledi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunun artık toplumsal bir sorun olduğunu dile getiren Dervişoğlu, devletin vatandaşına karşı adil olması gerektiğini söyledi.

AK Parti'nin, EYT'liler için bir çalışma yaptığını aktaran Dervişoğlu, "Kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara da emeklilik hakkı gelebilecekmiş. Çalışma bu yöndeymiş. Bize göre bu çalışma yetersizdir. Yirmi beş yıl beş bin dört yüz elli günü dolduran, emeklilik hakkını kazanmalıdır." ifadesini kullandı.

Rusya-Ukrayna arasındaki olası bir savaşta tüm dünyada olduğu Türkiye'de de doğal gaz dengelerinin değişeceğini, gaz fiyatlarının artacağını, iç piyasada ham madde sıkıntısı yaşanabileceğini ifade eden Dervişoğlu, "Tüm bu riskler ciddi bir biçimde değerlendirilmelidir. Hükûmet, muhtemel bir savaşta vatandaşımızı daha da zora sokabilecek durumları önceden tespit ederek o alanlarda politika geliştirmek sorumluluğunda olduğunu unutmamalıdır." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise Rusya-Ukrayna krizine ilişkin, "Başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, AGİT ve Birleşmiş Milletler (BM) krizin giderilmesi bakımından her zaman olduğu gibi yine sınıfta kalmıştır." diye konuştu.

Ukrayna'nın soğuk savaşı anımsatan blok politikalarına, emperyalist amaçlara kurban edilmemesi gerektiğini belirten Akçay, "Ukrayna bağımsız ve egemen bir devlettir, hiçbir küresel güç mücadelesinin satranç tahtası da olmamalıdır. Ukrayna'nın siyasi ve toprak bütünlüğünün korunması Türkiye'nin jeopolitik güvenliği ve bölgenin istikrarı bakımından kaçınılmaz bir mecburiyettir. Karadeniz'in güvenliği Türkiye'nin güvenliği demektir. Orta Asya'nın istikrarı Türkiye'nin istikrarıdır. Orta Doğu'nun huzura kavuşmasının yolu da Türkiye'den geçmektedir." değerlendirmesini yaptı.

Akçay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Senegal ziyaretinde görev yapan Özel Harekat Şube Müdürü Eren'e Allah'tan rahmet, yakınlarına ve mesai arkadaşlarına başsağlığı diledi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Kırklar Dağı'nda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli adına yapılmak istenen "Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı" için ağaç dikim çalışmaları başladığını anımsattı.

MHP İl Başkanlığının özel bir firmaya ait kepçeyle fidanların dikileceği alanda kazı çalışması yaptığını aktaran Beştaş, "Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı diye isim koyduğunuz yer Diyarbakır halkınındır. Halka sormadan isim koyma yöntemleri çok eskilerde kaldı." ifadesini kullandı.

Akçay ise Beştaş'ın Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı'na ilişkin açıklamasını "kışkırtıcı ve hadsiz" olarak tanımlayarak "Bu bölücü, ötekileştirici ve tahrik edici bir dildir." dedi.

MHP Diyarbakır İl ve ilçe teşkilatlarının hatıra ormanı yapılması yönünde bir karar aldığını aktaran Akçay, bu konuda HDP'den izin almaları gerekmediğini söyledi.

Beştaş ise tahrik etmek için bu cümleleri kurmadığını savunarak şu ifadelerini kullandı:

"Diyarbakır halkının düşüncelerini ve duygularını, Diyarbakır'da iktidarda olan bir parti olarak burada ifade ettim. Devlet Bahçeli'nin bir yerde hatıra ormanı açmayacağını söylemiyoruz. Bunun yerinin Diyarbakır olmadığını söylüyorum. Diyarbakır halkı haftalardır 'Biz kabul etmiyoruz.' diyor. Eğer halkın sözlerine kulak verecek olursanız, bunu dikkate alırsınız. Biz herhangi bir saygı sınırları aşmadık. Şimdi biz Selahattin Demirtaş hatıra ormanını Osmaniye'ye diksek ne dersiniz?"

Akçay da MHP'nin Anadolu'nun her yerinde etkinlik yapabileceğini, bir siyasi partinin başka bir siyasi partiye ne yapıp yapamayacağını söyleyemeyeceğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Rusya-Ukrayna krizinin derinleştiğine işaret ederek Rusya'nın müdahalelerini tasvip etmelerinin mümkün olmadığını vurguladı.

Krizin sonlandırılması noktasında BM'ye de görev düştüğünü dile getiren Altay, hükûmetin bu konuda yaptığı temaslarla ilgili TBMM'yi bilgilendirmesi gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin iki ülke arasındaki krizin sonuçlarına hazırlıksız yakalanmaması gerektiğini vurgulayan Altay, "Biz AK Parti'yi, daha doğrusu yürütme organını geçmişte müteaddit defa uyardık. Tedarikler noktasında bir ya da bir iki ülkeye bağımlılığın Türkiye'nin ekonomik özgürlüğü bakımından, bölgedeki istikrar ve içerideki yaşanabilecek olası sorunlar bakımından riskli olduğunu söyledik. Bugüne kadar yürütme organı bizim bu uyarılarımızı dikkate almadı." diye konuştu.

Doktorlara ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerini kınayarak devletin görevinin doktorları ve sağlık çalışanlarını koruyabilmek olduğunu ifade eden Altay, "Doktorlarımıza, sağlık çalışanlarımıza hem özlük hakları bakımından on numara bir yasa yapmalıyız hem de şiddete karşı tam güvence yasasını çıkarmalıyız." dedi.

Altay, Hayrettin Eren'e Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da Eren'e Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diledi.

Yerli ve milli Türkiye ekonomi modelinin hayata geçirildiğini söyleyen Akbaşoğlu, bu konuda açıkladıkları beş önemli adımdan "asgari ücretliler ile memur ve emeklilerinin durumuyla ilgili maaş düzenlemesi" konularını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Akbaşoğlu, "Şu anda Çalışma Bakanlığımız, ilgili paydaşlarla 3600 ek göstergeyle ilgili çalışmayı yapıyor. Ardından sözleşmeli personel ve EYT'li kardeşlerimizin durumu gelecek." bilgisini verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının faturalara ilişkin çalışmasına da değinen Akbaşoğlu, "1 Mart itibarıyla inşallah, faturaların indirildiği bir sürece hep beraber muhatap olacağız. Bu manada işçimizi, çiftçimizi, emeklimizi, memurumuzu, esnafımızı, sanayicimizi velhasıl toplumun bütün kesimlerini desteklemek suretiyle yolumuza devam edeceğiz ve her kesimin de alım gücünü artırarak refah düzeyini yükselteceğiz. Bu konuda en ufak bir şüphenin olmamasını arzu ediyorum. İnşallah Haziran 2023'te yapılacak olan seçimlerde Cumhur İttifakı, karşısına çıkan ittifakı geçecek; o konuda en ufak bir şüphe söz konusu değil arkadaşlar." ifadesini kullandı.

Partisinin, Tunceli'de 5 Ocak 2020'den bu yana kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun akıbetinin araştırılması amacıyla sunduğu grup önerisi üzerine söz alan HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, 21 yaşındaki Doku'nun 782 gündür kayıp olduğunu ya da kaybettirildiğini söyledi.

Gülistan Doku'nun kaybolmasını normal görmenin mümkün olmadığını ileri süren Coşkun, şeffaf yürütülmeyen bir süreç yaşandığını, şüpheli Zaynal Abarakov'un yurt dışına çıkışına ilişkin etkin bir soruşturma gerektiğini savundu.

Doku'nun annesi, babası ve ailesinin bugün Adalet Bakanı ile görüşme isteğiyle gittiği bakanlık önünde gözaltına alındığını öne süren Coşkun, "Hepimizin vicdani sorumluluğu Gülistan Doku'nun akıbetinin aydınlatılması, faillerin açığa çıkartılması, yargılamalarının önünün açılması için bir an önce araştırma komisyonunun kurulmasıdır." dedi.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Gülistan Doku'nun ailesinin feryadını duyarak Adalet Bakanı ile İçişleri Bakanı'nı göreve çağırdığını söyledi.

Erel, İYİ Parti olarak bu olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için gereken her türlü katkıyı vereceklerini belirtti.

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu ise yaşananların tüm yönüyle araştırılması için CHP olarak önergeye destek verdiklerini ifade etti.

AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, Gülistan Doku ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, konuyu hassasiyetle takip eden İçişleri ve Adalet bakanlarına teşekkür ettiğini söyledi.

Hassasiyetlerin HDP tarafından istismar edildiğini, provoke edildiğini dile getiren Gülaçar, ilgili tüm makamların, Tunceli Valiliği'nin, bakanlık yetkililerinin, jandarmanın, emniyetin aileyle sürekli irtibat halinde olduğunu ifade etti.

Gülaçar, HDP milletvekillerinin tepkisi üzerine "Dinleyin Allah aşkına, istismar etmeyin ya, istismar etmeyin. Genç bir kızımızın kaybı veya vefatı, bilmiyoruz ama vallahi istismar ediyorsunuz ya, istismar ediyorsunuz." diye konuştu.

Gülistan Doku için yapılan araştırmaya dair bilgi veren Gülaçar, çalışmaların 261 gün devam ettiğini, hala da sürdüğünü dile getirdi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "AK Parti bunu kaybettirdi" demediklerini, "bulunmuyor", "aramıyor", "yeterince soruşturmuyor" dediklerini söyledi.

Beştaş, Gülistan Doku'nun ailesinin bugün Adalet Bakanlığı önünde gözaltına alındığını da iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, bu konuda, başından itibaren her türlü adımın atıldığını söyledi.

Araştırma önergesi kabul edilmediğinde bu mesele kalacakmış, hiçbir şey yapılmamış veya yapılmayacakmış gibi bir noktaya getirmeye çalışmanın apaçık bir istismar olduğunu ifade eden Akbaşoğlu, "Meclis araştırma komisyonunun hangi durumlarda kurulacağı bellidir ama idari ve adli soruşturma ve tahkikat da kendi içerisinde devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Akbaşoğlu, Doku'nun ailesinin Adalet Bakanlığı önünde gözaltına alındığının doğru olmadığını, emniyet yetkililerince uzaklaştırıldıkları bilgisinin verildiğini söyledi.

Bunun üzerine Meral Danış Beştaş, ailenin gözaltına alındığı iddiasını yineledi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'te bir siyasi partinin grup önerisinin, siyasi partiler tarafından kabul ya da reddedilebileceğini ifade ederek, "Fakat konuyu mecrasından saptırmak, yasamanın yürütme üzerindeki denetim yetkisini 'istismar' diye nitelemek... Meclis, bütçesini yaptığı, uygulayacağı yasaları yaptığı yürütmeyi denetlemekle görevlidir." dedi.

Meclis Başkanvekili Nimettullah Erdoğmuş, konuyla ilgili tartışma çıkması üzerine birleşime ara verdi.

Erdoğmuş, aranın ardından partilerin grup başkanvekillerine birer dakika söz hakkı tanıdı.

Akbaşoğlu, Gülistan Doku'nun anne-babası ve kardeşine hiçbir aşamada gözaltı işlemi yapılmadığını, açıklama sırasında marjinal grupların da destek için orada olduğunu kaydetti. Akbaşoğlu, aile oteline götürülürken, sonradan darp ve başka hususlar gündeme getirilebilir yaklaşımına istinaden tedbiren hastanede muayeneden geçirildiğini ve ardından otellerine ulaştırıldığını anlattı.

"Meclisin yasama ve denetleme hakkı vardır; bu, bakidir." diyen Akbaşoğlu, bununla beraber, devletin kurumlarının bu mesele üzerine herhangi bir şey yapmadığını söylemenin de doğru olmadığını kaydetti.

Engin Altay, gözaltıyla ilgili, yasama organında bu meselenin tartışılmasının yürütme organını yanlıştan çevirdiğini, bundan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Beştaş ise gözaltı işlemine başlandığını ancak durdurulduğunu, bunun da sevindirici olduğunu ifade etti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "yüreği kor gibi yanan" ailenin acısını anladıklarını belirterek, Gülistan Doku'nun sağ olması için dua ettiklerini söyledi. Akçay, soruşturmanın da bir an evvel sonuçlanmasını dilediklerini ifade etti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, Meclis'te bütün siyasi partilerin araştırma önergelerinin gereklerini yerine getirebilecek bir siyasi duruş ve tavır sergilemeleri gerektiğini dile getirdi.

Meclis Başkanvekili Erdoğmuş, grup başkanvekillerine Meclisin hassasiyetine tercümanlıklarından ve Doku ailesinin çığlığına kulak vermelerinden divan olarak minnet duyduklarını söyledi. Erdoğmuş, "Sonuç itibarıyla da Gülistan Doku'nun inşallah sağ olarak bulunması konusunda da bu iş birliğinin ve bu çabanın sürdürüleceği kanaatini taşıyoruz." diye konuştu.

HDP'nin grup önerisinin yanı sıra İYİ Parti'nin, "arıcılık sektörünün sorunları", CHP'nin "üniversitelerdeki ve yükseköğretim kurumlarındaki sorunlar" konulu grup önerileri kabul edilmedi.

Daha sonra Türkiye ile çeşitli ülkeler arasında imzalanan uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin kanun tekliflerinin görüşmelerine geçildi.

Uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına dair 5 kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Genel Kurul'da kabul edilen kanun teklifleri şöyle:

- Türkiye ile Ruanda Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

- Türkiye ile Ruanda Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

- Türkiye ve Brezilya Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

- Türkiye ile Tunus Arasında Kültür Merkezlerinin Kuruluşu, İşleyişi ve Faaliyetleri Hakkında Anlaşmada Değişiklik Yapılmasına Dair Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

- Türkiye ile Belarus Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

Kanun tekliflerinin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşime ara verdi. Erdoğmuş, aranın ardından komisyonun yerinde olmaması üzerine birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları