loading
close
SON DAKİKALAR

Tedaviye Geldiler, Silahla Döndüler

Tedaviye Geldiler, Silahla Döndüler
Tarih: 31.03.2012 - 14:10
Kategori: Gündem

Türkiye'ye tedavi amacıyla getirilen 155 Libyalı'nın bin 452 av tüfeği satın alarak ülkelerine döndükleri ortaya çıktı...

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın Libya’dan Türkiye’ye getirilen yaralıların tedavileri ve aldıkları silahlara ilişkin sorulara yanıt verdi.

Şahin, İstanbul Valiliği’nin verdiği bilgiler ışığında TBMM’de gönderdiği resmi yazıda, Libya’da yaşanan iç karışıklık sürecinde Türkiye’ye 1195 yaralının tedavi amaçlı geldiğini ve çeşitli hastanelerde tedavi altına alındığını kaydetti. Şahin bu kişilerden sadece 784’ünün ülkelerine geri döndüğünü belirtti.

Saldırı günü 88 silah

Yabancı turistlere yivsiz av tüfeği satışıyla ilgili olarak o tarihlerde kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve genelgelerde yurtdışına çıkan kişilerin beraberlerinde götürebilecekleri av tüfeği sayısına ilişkin bir sınırlama ve düzenleme bulunmadığını anımsatan Şahin ancak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2009 tarihli yazısı doğrultusunda turistlere ibraz ettikleri pasaport veya yurda girişlerini sağlayan belgeler karşılığı yivsiz av tüfeği satışına imkan tanındığını belirtti. Ülkelerine dönen Libyalılardan 155’inin yanlarında toplam 1452 av tüfeği götürdüklerini açıklayan Şahin, şunları kaydetti:

“Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 17 Kasım 2011’de Libya vatandaşı 63 kişiye ait 363 av tüfeği, 30 Kasım 2011’de de 92 kişiye ait bin 88 adet av tüfeği ile ilgili olarak pasaport ve fatura eşleştirmesi yapılarak kargo işlemleri tamamlanmış, Libya’nın Misurata kentine Afrigiyah Havayolları’na ait charter seferle sadece bu yolcuları almak üzere gelen uçakla şahıslar ile birlikte bahse konu av tüfekleri gönderilmiştir.”

Şahin’in verdiği bu bilgiler, Nadhwri’nin saldırıyı gerçekleştirdiği tarih olan 30 Kasım 2011 günü 92 Libyalı’nın bin 88 av tüfeği alarak Türkiye’den ayrıldığını ortaya koydu.

Akıl hastası olabilir

Bakan Şahin, MHP milletvekili Büyükataman’ın “Sultanahmet’te dehşet saçan teröristin, saldırıyı neden gerçekleştirmiş olduğu bilinmekte midir? Saldırı talimatı kim tarafından verilmiştir? Sultanahmet’i neden seçmiştir” sorusu üzerine, saldırgan Nadhwri’nin babası ve kardeşi ile görüşüldüğünü, 2009’dan bu yana akli dengesinin yerinde olmadığı, 30 Kasım 2011’e kadar yatarak ve ayakta tedavi gördüğü bilgisinin alındığını kaydetti.

İçişleri Bakanı Şahin, “Söz konusu saldırının şahsin akli dengesinin yerinde olmamasından dolayı gerçekleştirilmiş olabileceği değerlendirilmekte olup konu ile ilgili soruşturma devam etmektedir” dedi.

Satış serbest

İçişleri bakanı Şahin, Türkiye’deki yabancı şahıslara yivli silah satışı ile ilgili karşılıklılık esasına göre silah ruhsatı verildiğini kaydetti. Şahin, 30 Kasım 2011’de Topkapı Sarayı’nın bahçesinde Libyalı Nadhwri’nin yaptığı saldırının ardından bakanlığının 2 Aralık 2011 tarihinde turistlere pasaport karşılığı yivsiz tüfek satışını durdurulduğunu, daha sonra yeniden izin verildiğini anımsattı.

Yeni düzenlemeye göre; bayiler, satılan av tüfeğini ya alıcının kendi ülkesinde göstereceği bir adrese göndermek ya da çıkış yapacağı gümrüğün görevlilerine fatura ve pasaport fotokopisini göstermek kaydıyla satış yapabiliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları