loading
close
SON DAKİKALAR

Tekstil İşçileri Sendikası'nda toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi

Tekstil İşçileri Sendikası'nda toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi
Tarih: 16.09.2019 - 16:11
Kategori: Sendika

DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi yapıldı

Tekstil İşçileri Sendikası, uzun süredir hazırlıkları devam eden Kadın Temsilciler Kurulu yapılanmasında yeni bir aşamaya geldi.

Yapılan tüzük değişikliğe uygun olarak sürdürülen çalışmaların sonucunda Kadın Temsilciler Kurulu Yönetmeliği’nin taslağı hazırlandı.

 Kadın Temsilciler Kurulu’nun öncüleri olarak kadın şube yöneticileri, işyeri temsilcileri ve işyerlerindeki öncü kadın üyelerin katılımıyla bir eğitim ve değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Küresel Çerçeve Sözleşmesi kapsamında ASOS ile birlikte düzenlenen toplantı, 29 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sürdürmekte olduğu bir proje ile uyumlu olması nedeniyle ILO uzmanları da toplantıya destek verdi.

Toplantının açılış bölümüne sendika genel başkanı Kazım Doğan’ın yanı sıra Genel Yönetim Kurulu üyesi Savaş Testici, Merter Şube Başkanı Asalettin Arslanoğlu, Greif Hadımköy İşyeri Baştemsilcisi Cihangir Şahan ve IndustriALL Global Union temsilcisi Aylin Türer katıldı.

Kazım Doğan’ın yaptığı konuşma ile başlayan toplantı iki ana oturumdan oluştu. Doğan konuşmasında işkolundaki kadınların önemine değinerek, kadınların içinde olduğu her örgütlenmenin başarıya ulaştığına vurgu yaptı.

Sendikanın Genel Sekreter Yardımcısı Ergün İşeri, Kadın Temsilciler Kurulu Yönetmelik taslağını katılımcılara anlattı. Kurulun iç işleyişini, diğer organlarla bağlarının aktarılmasından sonra, katılımcılardan yönetmelik taslağına ilişkin görüş ve önerilerini iletmelerini, buna göre yönetmeliğin yayımlanarak, yürürlüğe gireceği ifade edildi.

Bu bölümün ardından Eşgüdüm Dairesi Uzmanı Dilek Yüksel, Birleşmiş Millet ve OECD tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ilişkin bilgi verdi. ASOS Türkiye Temsilcisi Ceren İşat Bu hedefler arasında yer alan Toplumsal Cinsiyet kavramı ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin yaşam içindeki yerini ise anlattı.

Sendikanın hukuk danışmanlarından Av. Dilara Günümüzde sıklıkla kullanılan taciz, yıldırma (mobbing) ve kadına yönelik şiddet ve cinsel şiddet kavramları ve çalışma yaşamındaki yerine ilişkin sunum yaptı. Sunumunda başta Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, çalışma yaşamına ilişkin yasalar ve Türk Ceza Kanunu çerçevesinde yaptırımlar konusunda bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Birinci oturum, Uzman Psikolog Seda Özdemir’in mobbingin psikolojik süreci başlıklı sunumuyla tamamlandı. Özdemir sunumunda taciz, yıldırma (mobbing) ve şiddet karşısında yapılacaklar, psikolojik destek gereksinimi ve alınmasına ilişkin bilgilendirme yaptı.

Eğitim toplantısının ikinci oturumunda ILO Toplumsal Cinsiyet ve Sosyal Diyalog yöneticisi Emel Akalın ve Bağımsız Kadın İstihdamı Program uzmanı Ülker Şener empati haritası ve sorun ağacı grup çalışması yaptırdı. Çalışma gruplar halinde ve birkaç bölüm halinde uygulandı.

Toplantının sonunda tüm katılımcılara Kazım Doğan ve Genel Yönetim Kurulu üyesi Savaş Testici tarafından katılımcı belgesi verildi. Ayrıca tüm katılımcılara sendika tarafından hazırlanan çeşitli slogan ve talepleri içeren t-shirtler dağıtıldı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları