loading
close
SON DAKİKALAR

TEMA: “Her Dem Toprak İçin” projesiyle çayda verim yüzde 38 arttı

TEMA: “Her Dem Toprak İçin” projesiyle çayda verim yüzde 38 arttı
Tarih: 02.07.2021 - 11:56
Kategori: Gündem

Toprak sağlığının korunması amacıyla TEMA Vakfı ve Doğuş Çay iş birliği ile Rize’de başlatılan “Her Dem Toprak İçin” projesi üçüncü etap çalışmaları ile devam ediyor. Beş yıldır devam eden proje sayesinde çay veriminde yüzde 38 oranında artış kaydedildi.

TEMA Vakfı ve Doğuş Çay iş birliğiyle 2016’da Rize’de başlatılan ve doğru tarımsal uygulamaların üreticilere gösterilmesini hedefleyen “Her Dem Toprak İçin” projesinde üçüncü etap çalışmaları başladı.

Çay topraklarındaki asitleşme sorunu hakkında sosyal paydaşlara yönelik farkındalık çalışmalarıyla başlayan ve beş yıldır devam eden proje sayesinde hayata geçirilen örnek bahçelerde yüzde 38 oranında verim artışı sağlandı.

TEMA Vakfı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklama şöyle:

“Her Dem Toprak İçin” projemiz uygulama alanını genişleterek Trabzon ve Artvin’e de uzanıyor. Doğuş Çay iş birliğiyle 2016 yılında Rize’de başlattığımız ‘Her Dem Toprak İçin’ projemiz 3’üncü etap çalışmalarıyla devam ediyor.

Yeni dönemde 6 bahçe olan örnek uygulama bahçe sayımızı %50 artırarak 9’a çıkardık.

Neler Başardık?

6 uygulama bahçesinde; toprak örneğine dayalı tarım kireci, çay atığı kompostu, organik gübreleme, budama ve çapalama gibi örnek uygulama çalışmaları yürüttük

Örnek bir uygulama olarak çay fabrikalarından üretim sonrası ortaya çıkan çay atıklarından kompost yaparak organik gübre ile birlikte tekrar çay bahçelerimizde kullanılmasını sağladık. 2016 yılından bugüne kadar yaklaşık 12 bin kişiye sürdürülebilir çay tarımı eğitimleri ile ulaştık. Gerçekleştirdiğimiz tüm örnek uygulamalar ile; toprak sağlığında iyileşme oldu ve örnek uygulama bahçelerimizde 3 yıl gibi kısa bir sürede verim ortalama %38 oranında arttı"

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları