loading
close
SON DAKİKALAR

TGS'den medyada kıyıma karşı çağrı

TGS'den medyada kıyıma karşı çağrı
Tarih: 22.07.2013 - 17:46
Kategori: Medya

TGS İstanbul Şubesi, medyada yaşanan işten atmalara ve istifalara dikkat çekmek için TGS Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi...

Basın toplantısına,Akşam gazetesindeki işinden atılan Tuğçe Tatari ve Doğuş yayın grubundan istifa eden Hasan Cömert katıldı. Tatari ve Cömert yaşadıklarını anlattı.

22 GAZETECİ İŞTEN ATILDI, 37 GAZETECİ İSTİFA ETTİ

Toplantıda ilk sözü alan TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, 27 Mayıs tarihinden bugüne kadar sadece sendikanın tespit edebildiği kadarıyla en az 59 basın emekçisinin işinden olduğunu, zorunlu izne gönderilen en az 14 basın emekçisinin ise durumunun belirsizliğini koruduğunu açıkladı. Durmuş’un verdiği bilgilere göre, bu 59 basın emekçisinin 22’si işten atılırken, 37’si ise istifa etmek zorunda bırakıldı..

GEZİ DİRENİŞİYLE İLGİLİ

Durmuş, “bu istifaların ve işten atmaların büyük çoğunluğunun, Gezi Parkı direnişinde medya kuruluşlarının izlediği sansüre ve dezenformasyona dayalı yayın politikalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu” belirtti.

TWİT ATTIĞI İÇİN İŞİNDEN OLAN MESLEKTAŞLARIMIZ VAR

Basın emekçilerinin, AKP iktidarının ve patronların baskısına, sansür ve dezenformasyona karşı gazetecilikleriyle direndiklerini ifade eden Durmuş, “Meslektaşlarımız halkın doğru haber alma hakkı için çabaladılar ve bunun bedelini işlerini kaybederek ödediler. Kiminin dergisi kapatıldı, kiminin televizyon programı kaldırıldı, kiminin yazısı, haberi sansürlendi. Twit attığı için işten atılan meslektaşlarımız oldu. Bir meslektaşımız, yalnızca çalıştığı işyerinin önünde eylem yapan protestoculardan birine selam verdiği için kovuldu” diye konuştu.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

İşten atılan, istifa eden, tüm bu baskılar altında işini yapmaya çalışan basın emekçileriyle dayanışma içinde olacaklarını vurgulayan Durmuş, tüm basın emekçilerini TGS’de örgütlenmeye ve bu baskılara karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı.

"GEZİ DİRENİŞİNE SEMPATİYLE BAKMAMI TARTABİLECEK BİR TERAZİ TMSF'DE YOK"

Gökhan Durmuş'tan sonra söz alan Tuğçe Tatari ise İşten atılacağımı 10 gün önce internet sitelerinden öğrendiğini ifade ederek, "Benim militan olduğum için işten çıkarıldığım şeklinde şeyler söylendi hep.Bana işten çıkarıldığımı bildiren kağıtta sistem değişikliği nedeniyle işten çıkarıldığım yazıyordu. TMSF”nin görev tanımı borçlu olan bir kurumu iyi bir hale getirip yani patrona yüksek bir fiyata satmaktır. Ama TMSF doğrudan Akşam gazetesinin içerisine müdahale etmiştir ve bu ne gazeteciliğe ne meslek etiğine sığmadığı gibi hukuka da aykırıdır. Normalde bu tür şeyleri daha popüler isimleri, mesela benden daha çok okunabilecek birini getirebilir ama gazetecilikten anlamayan, hiç kimsenin tanımadığı isimler getirildiyse bunun başka bir nedeni vardır. Ben hukuki olarak gerekeni yapacağım. Gezi olaylarına sempatiyle bakmamın kanaatini tartabilecek terazi TMSF'nin memurlarında yok."dedi.

"MEDYADA GEZİ BENZERİ PATLAMA OLACAK"

NTV kültür sanat editörü Hasan Cömert medyanın Gezi benzeri bir patlama yaşayacağını belirterek, “Böyle patlamalar Doğu”da oluyordu. Ama batı da da olunca biz de işin içinde olduk ve iş büyüdü. Bize hep haberlere nasıl bakmamız gerektiği çok kötü şekillerde öğretildi. Parklarda, forumlarda yaşadıklarımızı anlattığımızda insanlar artık şaşırmıyor. Ben ana akım medya da gazetecilik yapıldığına inanmıyorum, düşünmüyorum. İktidarı destekleyen gazetecilere şunu sormak lazım: Eğer gerçekten haklıysanız, karınızdaki muhalefete neden izin vermiyorsunuz? Bütün medya hükümet yanlısı olsun ki o sistem o zaman infilak etsin. Küçük muhalefetlerle sistem değişmez. Gezi olaylarında ne yapacaklarını düşündüler. Medya da gezi benzeri bir patlama olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları