loading
close
SON DAKİKALAR

TMMOB: Bizlere dayatılmak istenen sömürge hukukunu kabul etmeyeceğiz

TMMOB: Bizlere dayatılmak istenen sömürge hukukunu kabul etmeyeceğiz
Tarih: 11.07.2016 - 15:01
Kategori: Sendika

TMMOB Başkanı Koramaz, hükümetin Meclis’e getireceği Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı’nın yasalaşması halinde yabancı mimar ve mühendislerin, hiçbir yeterliliklerini kanıtlamadan, beyanlarına dayalı istihdam edilebileceğini söyledi.

Yabancı mühendis ve mimarların Türkiye’de çalışması önünde ciddi engeller bulunmuyor. Öyle ki, 2000’li yıllarda yabancıların Türkiye’deki istihdamını geliştirmek için atılan yasal adımlar, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletlerin öngördüğü emeğin uluslararası serbest dolaşımı düzenlemelerinin bile ötesinde bir serbesti getiriyor. Ülkelerin yatırım yapılabilirlik durumunu denetleyen, küresel sermaye ve Dünya Bankası için raporlar hazırlayan Facility for Investment Climate Advisory Services (FIAS) kurumuna göre, Türkiye’de yabancıların ülkeye giriş prosedürlerinde, işçilerle ilgili düzenlemelerde ve yatırımcılar için sorun bulunmuyor. Buna karşın, bugün yeniden açılacak TBMM Genel Kurulunda önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısıyla birlikte, yabancı mimar ve mühendislerin diplomaları bile sorgulanamayacak ve beyanları doğrultusunda kabul edilecek mesleki yeterlilikleri yoluyla tüm çalışmaları üstlenebilir hale gelecekler. TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz’a göre, tasarının yasalaşması halinde aynı durum diğer meslekler için de genişleyecek. Koramaz, TMMOB Yasasında da düzenleme yaparak Türkiye’de çalışacak mimarlar ve mühendisler için kurumun yaptığı denetimleri ortadan kaldıracak tasarıyı BirGün’e anlattı.

» Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısına dek, Türkiye’de yabancı mühendis veya mimarların istihdamı önünde bir engel var mıydı?

6235 Sayılı TMMOB Yasasıyla düzenlenen, yabancı mühendis ve mimarların Türkiye’de çalışmasının önünde yasal bir engel yok. Yani, bu alanlar yabancılara kapalı değil; mühendis ve mimar unvanlarının tanınmasında ve meslek odasına üyelik koşullarında bugüne kadar yabancı-yurttaş ayrımı yapılmadı.

» Tasarının yasalaşması halinde nasıl bir manzara oluşacak?

TMMOB Yasasının 34 ve 35’inci maddeleri uyarınca, yabancı mühendis ve mimarların Türkiye’de çalışabilmelerini, “taahhüt ettikleri işe münhasır kalmak kaydıyla” ve “TMMOB’nin mütalaasını almak koşullarına bağlı. Odaya üyelik için mühendis ya da mimar unvanına sahip olunması gerekir. Akademik unvanın belgelenmesi, bu unvanın üstlendiği işin niteliğiyle örtüştüğü yani yapılan işin ihtisas alanına girdiği tespit edilmeli. Ayrıca başvuranın mesleki deneyimi, ülkesinde bağlı olduğu odadan mesleğin icrasına yönelik ceza alıp almadığı incelenir. Bu koşulları sağlayamayan yabancı meslek mensupları hakkında TMMOB olumlu görüş bildiremez. Tasarının yasalaşması halinde tüm bu prosedür ortadan kalkacak, TMMOB Yasasının ilgili maddeleri yürürlükten kaldırılacak ve yabancı mühendis ve mimarlarla ilgili denetim yapılamayacak. Gerekli koşulları sağladığını beyan eden yabancı mimar ve mühendisler istedikleri işleri üstlenebilecekler.

» Türkiye niçin mühendislik ve mimarlık hizmet alımlarında yabancılara tam bir serbesti getirmeyi hedefliyor?

Tasarının gerekçeleri ne mesleğin genel kurallarına ne de uluslararası bir taahhüt ve antlaşmaya dayanıyor. Tasarı yasalaşırsa Türkiye, karşılıklılık ilkesi olmaksızın, bilimsel ve hukuksal hiçbir ölçüt aranmaksızın mühendislik ve mimarlık hizmetini tek taraflı olarak tüm dünya ülkelerine açan tek ülke olacaktır. Yani, ülkemiz vatandaşına akademik ve mesleki yeterliliği tanınmadan mesleğini icra etme izni verilmezken yabancıya bu hak verilmiş olacak. Ülkemiz mühendis ve mimarları kendi ülkesinde haksız rekabetin mağduru olacak, iş kaybına uğrayacak, hizmetten yararlananlar ise, hizmeti sunanların mühendis ve mimar olduğunu bilemeyecekler. Bu tasarı yasalaşırsa kendi vatandaşı aleyhine bir düzenleme yapan ilk ülke olarak tarihe geçeceğiz.

» Avrupa Birliği üye ülkelerinde bu durum nasıl düzenleniyor?

AB’de de inisiyatif mühendislik ve mimarlık meslek odalarında. Fransa’da önce mütekabiliyet aranıyor; başvurucular oturma ve çalışma izinlerine sahiplerse, Fransa vatandaşlarıyla aynı diploma, sertifika ve vasıflara sahiplerse odalara üye olabiliyorlar. Örneğin Almanya Mimarlar Odasının yabancılar için üyelik şartları arasındaysa, “Üye kabulü ancak Mimarlar Odası Üye Kabul Komisyonunun onayı ile olmaktadır” ibaresi bulunuyor. Her iki ülkede de ilk koşul mesleki yeterlilik, ikincisiyse mütekabiliyet. Üstelik karar makamı da meslek odası. Uyuşmazlıklarla ilgili Avrupa Adalet Divanı Kararları da bu gereksinimlerin altını çiziyor. Bir kararda “Bir AB vatandaşı bir başka AB ülkesinde bir mesleği icra etmek isterse, kendi ülkesindeki yetkin bir otoritenin tanıyacağı denkliğini aldıktan sonra bu girdiği ülkede oturma izni alması ve bazı sınavları geçmesi gerekir” deniyor. Bir diğerindeyse, “Bir mesleğin icrası ülke vatandaşı ile yabancıya aynı uygulanır” sözleriyle, yabancı mimar ve mühendislere pozitif ayrımcılık uygulanamayacağı aktarılıyor. Türkiye’de tasarı yasalaştığında yabancı mimar ve mühendisler, yurttaş olanların yerine getirmek zorunda olduğu yükümlülüklerden muaf olacaklar.

» Yasanın bu defa gündeme gelişinde, TBMM’de komisyon aşaması veya öncesinde TMMOB’nin görüşleri alındı mı?

Hayır. Birliğimizin yasasını değiştiren hükümler içermesine rağmen tasarının hazırlık aşamasında Birliğimizden hiçbir şekilde görüş istenmedi. Anılan tasarı, Birliğimize 27 Haziran 2016 tarihinde öğleden sonra tebliğ edilmiş ve üzerinden 24 saat geçmeden Komisyonda kabul edilmiştir. 28 Haziran 2016 tarihinde yapılan Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu çalışmaları sırasında itirazlarımızı ifade etmemize rağmen hiçbir değişikliğe uğramadan hükümetçe teklif edilen tasarı aynen kabul edilmiştir. Ama yalnızca TMMOB değil, diğer meslek örgütleri de tasarının yasalaşması halinde yabancıların kendi mesleklerini yapıp yapmaya yetkin olduğunu denetleyemeyecek.

» TMMOB bu konuda diğer meslek örgütleriyle işbirliği yapacak mı?

Kuşkusuz evet. Bu yasa tasarısıyla yalnızca TMMOB Yasasındaki değişiklik yoluyla akademik ve mesleki yeterlilik denetimi kaldırılmayacak. Yasa hükümleri dikkatlice incelendiğinde tüm meslek alanları ve tüm çalışma yaşamının bilimsel ölçütlere aykırı, hukuki belirlilikten uzak, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, ulusal çıkarlara aykırı olarak yabancılara açılacağı net bir şekilde görülmektedir. Bu yasa tasarısı hizmet sunumunda vatandaşa değil yabancıya öncelik vermektedir. Vatandaşı için aradığı koşulları yabancıdan istememektedir. Profesyonel mesleklerde yabancılardan akademik ve mesleki yeterlilik aramamaktadır. Ülkemizde işsizlik oranının yüksek olduğu üniversite mezunlarını görmek yerine, yabancı şirketlerin ülkeye getireceği mühendis, mimar, şehir plancısı olduğunu dahi bilmediğimiz- kontrol edilmeyen beyana dayalı mühendis ve mimarların istihdamına olanak vermektedir. Vergi ödemelerine gerek olmaksızın, yabancıların uzaktan (ülkeye gelmeden) hizmet sunmasını sağlamaktadır. Yabancıların serbest meslek mensubu olarak kendi ad ve namlarına kolayca hizmet sunmalarının önünü açarak kendi vatandaşı aleyhine haksız rekabet ortamı yaratmaktadır. Yabancılara, nitelikleri bir yana, çalışma ve ikamet izni dahi almalarına gerek kalmaksızın muafiyet tanımaktadır. Bu bağlamda diğer meslek kuruluşları ve emek örgütleriyle de dayanışma ve mücadele birliği içerisinde olacağız. Bizlere dayatılmak istenen sömürge hukukunu kabul etmeyecek, yurttaşlık haklarımıza sahip çıkacağız.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları