loading
close
SON DAKİKALAR

TMMOB, Kariyer.Net'e cinsiyet ayrımcılığına ilişkin yazı gönderdi

TMMOB, Kariyer.Net'e cinsiyet ayrımcılığına ilişkin yazı gönderdi
Tarih: 13.03.2018 - 12:13
Kategori: Gündem

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kariyer.Net firmasına, cinsiyet ayrımcılığı içeren ilanlarına ilişkin 12 Mart 2018 tarihinde yazı gönderdi.

TMMOB, Kariyer. Net'te cinsiyet ayrımcılığı içeren ilanların yer almasından dolayı gönderdiği yazıda, Kariyer. NET'in yayınladığı ilanlarda  kadınların ötekileştirildiği ve cinsiyet ayrımcılığının yer aldığı belirtildi. 

TMMOB Kariyer.Net'te yayımlanan ilanlarla ilgili olarak gönderdiği yazıda "Yayınlanan ilanlarınız arasında cinsiyet ayrımcılığı içeren ilanların yer aldığı görülmektedir. Yukarıda kısaca açıklanan hususlar da göz önünde bulundurulduğunda mesleki faaliyetin yürütümünde herhangi bir etki taşımamasına karşın kadınları öteleyerek cinsiyet ayrımcılığı içeren söz konusu ilanlar, Anayasa ve Uluslararası Anlaşmalara aykırılık taşımakla birlikte, Türk Ceza Yasası bağlamında da suç teşkil etmektedir." ifadeleri yer aldı. 

TMMOB'un Kariyer.Net'e gönderdiği yazı şöyle:

"Sayın Yetkili;

Cinsiyet ayrımcılığı, genel anlamda bireylere cinsiyetlerinden dolayı toplumda adaletsiz bir şekilde davranılmasıdır.

Bu anlamda cinsiyet ayırımcılığı bireyin insan haklarından tümüyle yararlanmasını engelleyen sosyal açıdan yapılandırılmış cinsiyet rolleri ve normlarına dayalı olarak herhangi bir ayrıma, dışlanma ya da kısıtlamaya maruz kalmasıdır. Cinsiyet ayırımcılığı, kaynaklara ve fırsatlara ulaşmada eşitsizlik, şiddet, temel hizmetlerden yararlanmada yetersizlik, çalışma yaşamı ve siyasette kadının sınırlı olarak yer alması ve kadınlarla erkekler arasındaki kişisel ilişkilerdeki güç dengesizliği hususlarıyla yakından ilişkilidir.

Dolayısıyla cinsiyet ayrımcılığı; toplumda kadınların temel hizmetlerden yoksun olması, fırsatlara ve kaynaklara sahip olmada erkeklere oranla eşit olmayan koşullar yaşamasıdır.

Çalışma yaşamı açısından cinsiyet ayırımcılığı, işin yapılmasında etkisi olmamasına rağmen, kadınların cinsiyetlerinden dolayı çalışma yaşamında dışlanması ve bunun sonucunda işyerindeki güç, tatmin düzeyi ve gelirin erkekler arasında paylaşılması anlamındadır.

Yayınlanan ilanlarınız arasında cinsiyet ayrımcılığı içeren ilanların yer aldığı görülmektedir. Yukarıda kısaca açıklanan hususlar da göz önünde bulundurulduğunda mesleki faaliyetin yürütümünde herhangi bir etki taşımamasına karşın kadınları öteleyerek cinsiyet ayrımcılığı içeren söz konusu ilanlar, Anayasa ve Uluslararası Anlaşmalara aykırılık taşımakla birlikte, Türk Ceza Yasası bağlamında da suç teşkil etmektedir.

Buradan hareketle, şirketinizden cinsiyet ayrımcılığına müsaade etmeyecek şekilde ilanlara yer vermesini, cinsiyet ayrımcılığı içeren ilanların yayından kaldırılmasını ve konuyla ilgili atılacak adımlar konusunda Birliğimize bilgi verilmesini rica ederiz."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları