loading
close
SON DAKİKALAR

TMMOB Mimarlar Odası; 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü Kutluyoruz!

TMMOB Mimarlar Odası; 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü Kutluyoruz!
Tarih: 28.04.2015 - 14:28
Kategori: Sendika

TMMOB Mimarlar Odası 1 Mayıs açıklaması yaptı. Mimarlar Odası açıklamasında; 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü Kutluyoruz!

TMMOB Mimarlar Odası 1 Mayıs açıklaması yaptı. Mimarlar Odası açıklamasında;

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü Kutluyoruz!

01 Mayıs 2015

1 Mayıs, 1886 yılından bu yana emekçilerin, insani çalışma koşulları talebinin kent meydanlarında düzenlenen gösterilerle iletilmesinin zulüm ve baskı yoluyla engellenmesine karşı birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak ilan edilmiştir. Geçen yüz yirmi dokuz yılın ardından örgütlenme ve çalışma haklarına eşit erişim taleplerinin iletildiği bayram olarak kutlanmaya devam etmektedir.

Ülkemizde ise 1 Mayıs, temel insan hak ve özgürlükleri olan yaşam, ifade, örgütlenme, çalışma, toplantı ve gösteri özgürlüklerinin kısıtlandığı baskılar, katliam ve acılarla özdeşleşmiştir.

17 milyon yurttaşımızın yoksul olduğu ve 12 milyonun üzerinde işçinin çalıştığı ülkemizde; siyasi iktidar kamu denetimini, işçi sağlığı ve güvenliğini yok saymaktadır. Sermayeye azami kar sağlamak amacıyla özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaşma politikaları fütursuzca yürütülmektedir. Bu koşullarda yalnız 2014 yılında Torun Center, Soma, Ermenek ve benzeri işyerlerinde 2 bine yakın işçi “iş cinayetlerine” kurban edilmiştir.

Emeğe dayalı çalışmanın ve iş gücünün yoğun olduğu inşaat sektöründe, nitelikli mimarlık ve planlama hizmetlerinin toplumla buluşması; mesleki hakların kısıtlanması yoluyla engellenmektedir. Böylece azami rant ve kar sağlayacak koşulların oluşumunun yasal altyapısı hazırlanmaktadır. İnşaat sektöründe kârın en üst seviyeye çıkarılması anlayışıyla sendikalaşma girişimleri baskı ile dağıtılmakta ve kentsel dönüşüm rantının paylaşım aracı olan TOKİ şantiyelerinde yapıların bir an önce tamamlanması telaşı ve denetimsizlik nedeniyle “iş cinayetleri” artmaktadır.

Afet riski bahane edilerek gerçekleştirilen dönüşüm projeleri yoluyla; kentlerin ve kamusal varlıkların pazarlanması meşrulaştırılmakta, emekçilerin ve yoksulların yaşadığı mahallelere el konulmakta ve yurttaşlar kent çeperlerine sürgün edilerek yaşadıkları kent toprakları üzerinden rant paylaşımı yapılmaktadır.

Gelinen aşamada “Kaçak Saray”dan yönetilen; yağmanın, emek sömürüsünün ve işsizliğin çığ gibi büyüdüğü ülkemizde uygulanan “diktatörlük” politikaları doğrultusunda yurttaşların “1 Mayıs Emek Bayramı”nı özgürce kutlamaları baskı ve şiddetle engellenmek istenmektedir.

Mimarlar Odası olarak; temel insan haklarını ve hukuku yok sayan bu baskı ve yasakları kabul etmiyoruz. 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nün; kanlı geçmişi halen aydınlatılamamış olan ve kamusal kullanıma kapatılmaya çalışılan Taksim Meydanı’nda kutlanması için çağrıda bulunuyoruz.

Bu çerçevede asli görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen siyasi iktidara ve emekçileri güvencesizlik, yoksulluk, işsizlik, sömürü ve ayrımcılığa terk eden sermaye odaklı politikalarına karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyor, tüm yurttaşlarımızın 1 Mayıs Emek Bayramını kutluyoruz.

TMMOB MİMARLAR ODASI

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları