loading
close
SON DAKİKALAR

TMMOB Mimarlar Odası; Rant ve talan odaklı tehditlere karşı dimdik ayaktayız

TMMOB Mimarlar Odası; Rant ve talan odaklı tehditlere karşı dimdik ayaktayız
Tarih: 29.06.2015 - 00:29
Kategori: Sendika

TMMOB Mimarlar Odası; 'Toplum Hizmetinde bir Mimarlık' şiarı ile oda çalışmalarını her koşulda sürdürmeye kararlıyız!

TMMOB Mimarlar Odası bir basın açıklaması yayınladı ve açıklamasında; 

'Toplum Hizmetinde bir Mimarlık' şiarı ile oda çalışmalarını her koşulda sürdürmeye kararlıyız! dedi...

23 Haziran'dan itibaren ulusal basın-yayın organlarında ve sosyal medya ağlarında yayımlanan bazı haber ve yazılarda Mimarlar Odası’nı hedef alan, karalama ve tehdit içeren açıklamalarda bulunulmuştur. Bazı kişi ve kurumlarla ilintilendirmek suretiyle politik amaç ve hedeflerle hareket ettiği yönünde mesnetsiz ve gerçek dışı iddialar ile Odamızı hedef gösteren bu açıklama ve haberler hakkında değerli kamuoyuna açıklama yapma gereği duyulmuştur.


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve bağlı tüm Odalar; meslek mensuplarının ortak gereksinmelerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumak; meslek ve çıkarları ile ilgili işlerde, resmi makamlar ve öteki kuruluşlar ile işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve önerilerde bulunmak üzere çalışmalarını yürütmekle sorumludurlar.

6235 Sayılı TMMOB Kanunu ile kurulmuş olan Mimarlar Odası faaliyetlerini bağlı olduğu hukuk, yasa ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirmektedir. 1954 tarihinde kurulan Mimarlar Odası, 60 yılı aşkın bir süredir çalışmalarını, ülke ve kamu yararı doğrultusunda yürütmekte; kentlerin kimlikli, planlı ve sağlıklı gelişmesi için yoğun emek harcamaktadır. Üyelerin katılımı ve denetimine açık olan Oda, çalışmalarında; bütün meslek mensuplarının mesleki onur, hak ve çıkarlarını koruyacak ilişkiler kurmayı; mimarlığın toplumsal bir kültür öğesi olduğunun toplum tarafından anlaşılması için çaba göstermeyi benimsemiştir.

Kamu yararının gözetilmesini ve toplum hizmetinde mimarlığı öncelikli hedef olarak temel alan Mimarlar Odası; tarihi ve doğal varlıkları tahrip eden, kültürel değerleri yozlaştıran ve hukuksal denetimi devre dışı bırakan anlayışlara karşı özverili çalışmalarını ve mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürmektedir.

Buna karşın İktidarın sürekliliği hedefiyle toplumda merkezi politikalara bağımlı sınıflar yaratan yönetimler, nitelikli mimarlık ve planlama hizmetleri katkısı olmadan gerçekleştirilen sağlıksız ve hukuk dışı kentleşmeye göz yummaktadır. Kamusal ve toplumsal alanlarda siyasi hegemonya oluşturmak, kamu idari yapısı ile kamusal hizmet alanlarını bu amaçla yeniden yapılandırmak, sosyal yapıyı temel insan hak ve özgürlüklerine müdahalelerle kısıtlayarak değiştirmek isteyen siyasi iktidar son on üç yıldır bu politikaların önünde engel olarak gördüğü meslek kuruluşlarını hedef almaktadır.

Rant ve talan odaklı politikaların önünde engel olarak görülen bu mücadele ve Meslek Odamız hakkında; kimi kişi ve kurumlarca 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesinde başlatılan karalama ve tehdit içeren açıklamalar yoğunlaşarak devam etmektedir.

AKP iktidarı, kamuoyuna “Mega Projeler” olarak tanıtılan; gerçekte tam bir doğa, kültür ve kent katliamı niteliğinde olan 3.Köprü, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, Termik ve Nükleer Santraller, HES’ler ile kentsel dönüşüm kararları ve Cumhuriyetin üzerine kondurulan Kaçak Saray’a karşı Oda’ların sürdürdüğü hukuk mücadelesinin engellenmesi için her yola başvurmaktadır.

Bu çerçevede, tek merkezden aldıkları talimatla hareket ettikleri anlaşılan İktidar yanlısı basın-yayın organlarında ve sosyal medya ağı üzerinden Mimarlar Odası ve TMMOB’ye bağlı odalar hedef gösterilmekte, karalama kampanyaları düzenlenmekte, Oda yöneticilerine tehditler savrulmakta ve hakaretler edilmektedir.

Bizler Mimarlar Odası olarak,

Tehditlere ve baskılara boyun eğmeyeceğimizi 60 yıllık Oda tarihimizde açıkça gösterdik; bundan sonra da aynı anlayışla mesleğimiz, kentlerimiz ve ülkemiz için onurlu yürüyüşümüz yükselerek devam edecektir.

Nitelikli mimarlık ve planlama hizmetlerinin kamusal politikaların her düzeyinde yer alması için; toplumsal yaşam alanlarının ekonomik-siyasi rant alanı haline getirilmesine karşı mücadelemizi meslektaşlarımız, duyarlı toplum kesimleri, kamusal sorumluluk taşıyan kurum ve kuruluşlarla birlikte sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız.

Odamız, yöneticilerimiz ve mücadelemizin saygınlığını zedelemeye, toplum nezdinde karalama ve hedef göstermeye çalışan açıklamaları kınıyor; her türlü hukuksuzluk ve hak gaspı karşısında demokrasi ve hukuk mücadelemizi sürdürmekte kararlı olduğumuzu vurguluyoruz.

Değerli kamuoyumuza saygıyla duyurulur.

TMMOB MİMARLAR ODASI

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları