loading
close
SON DAKİKALAR

TMMOB üyesi kadınlardan 'Tek adamlığa hayır' çağrısı

TMMOB üyesi kadınlardan 'Tek adamlığa hayır' çağrısı
Tarih: 19.03.2017 - 12:51
Kategori: Kadın

TMMOB 2. Kadın Sempozyumunu gerçekleştiren mimar ve mühendis kadınlar, basın açıklamasıyla referandumda 'Hayır' diyeceklerini açıkladı.

"Mesele kadın olmak" diyerek TMMOB 2. Kadın Sempozyumunu gerçekleştiren mimar ve mühendis kadınlar kadın emeğininin durumundan esnek ve güvencesiz çalışmaya, hukuk alanında yaşanan gelişmelerden anayasa değişikliği tartışmalarına birçok konuda AKP dönemi politikalarını kadınların gözüyle masaya yatırdı. Sempozyumda basın açıklaması yapan TMMOB üyesi kadınlar, referandumda “hayır” deme çağrısı yaptı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2. Kadın sempozyumunu gerçekleştirdi. "Mesele kadın olmak" başlığıyla İMO Teoman Öztürk Toplantı salonunda gerçekleşen sempozyuma mimar, mühendis kadınların yanı sıra KHK ile ihraç edilen mimar, mühendis ve akademisyenler de katıldı. 

Açılış konuşmasını yapan TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkanı Hanze Gürkaş kadınların var olma mücadelesinden öte var etme kavgası verdiklerini söyledi. Kadın hak ve özgürlük mücadelesine yönelik baskıların arttığını ve kadınların "hayır" diyerek barbarlığa karşı duracağını kaydeden Gürkaş, kadınların şiddete, tacize, tecavüze, emeğinin sömürülmesine, özgürlüklerinin elinden alınmasına karşı artık ceplerindeki “kırmızı kartları” göstermek zorunda olduğunu söyledi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise siyasi iktidarın cinsiyetçi dil kullanarak politikalarını kadınlar üzerinden yürüttüğünü söyleyerek sempozyumun bu politikaların tartışılması için düzenlendiğini belirtti. OHAL koşulları altında 8 Mart etkinliklerinin yasaklandığı bir süreçten geçildiğini kaydeden Koramaz, baskının sistematik hale geldiğini söyledi.

Koramaz, anayasa değişikliği referandumuna da değindiği konuşmasında sözlerini şöyle sürdürdü: “Nazi dönemini çağrıştıran uygulamaların başkanlık sistemiyle kurumsallaşması söz konusu. 16 Nisanda gerçekleşecek referandumda halkın ihtiyaçlarına çözüm olacak bir düzenleme yok. Cumhurbaşkanı sınırsız yetkilerle donatılıyor. İktidarın ömrü uzatılmaya çalışılıyor. Yolsuzlukların devamının sağlanması isteniyor” dedi. Kadın kazanımlarını yok etmeye çalışan, kadın cinayetlerine göz yuman AKP'nin yapmak istediği anayasa değişikliğinin cumhuriyet değerleriyle kavgasına yönelik bir hamle olduğunu kaydeden Koramaz, "siyasal rejim dönüşümünün tamamlanmaya çalışıldığını" söyledi.

‘UTANÇ YASALARINA DA, TEK ADAMLIĞA DA HAYIR’

TMMOB üyesi kadınlar sempozyumun öğle arasında OHAL koşullarına ve anayasa değişikliğine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı yapan Kadın Çalışma Grubundan Ezgi Pekşen Soysal, savaşa karşı barışı, şiddete tecavüze karşı hayatı savunan, kamusal alanda varlığını sürdürme mücadelesi veren mimar ve mühendis kadınların OHAL kararnameleriyle ihraç edilerek cadı avından payını aldığını söyledi. 16 Nisan’da gerçekleşecek anayasa değişikliği referandumuyla halkların geleceğinin yok edilmeye çalışıldığını, yönetimin tek bir adama teslim edilmeye çalışıldığını kaydeden Soysal, kadınların geleceğini tek adama teslim etmeyeceklerini söyledi. Anayasa değişikliği ile kadınların kazanılmış haklarının her gün tırpanlanmak yerine kökünden sökülüp alınacağını belirten Soysal, “Kadınlar katledilirken de taciz, tecavüz ve cinsel istismar haberleri örtbas edilmeye çalışırken de 'hayır' diyorduk, yetkili ağızlardan kadınlara ve bedenimize ilişkin sözler dökülürken de utanç yasaları çıkarılmaya çalışılırken de 'hayır' diyorduk, şimdi de bu anayasa değişikliğine 'hayır' diyoruz” dedi. 

Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları