loading
close
SON DAKİKALAR

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Niksar halkının istemediği maden arama faaliyetini yargıya taşıdı

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Niksar halkının istemediği maden arama faaliyetini yargıya taşıdı
Tarih: 17.01.2021 - 18:41
Kategori: Siyaset

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat’ın Niksar ilçesinde yapılmak istenen maden projesi hakkında Niksar Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

ESAN ECZACIBAŞI HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat’ın Niksar ilçesinde yapılmak istenen maden projesi hakkında Niksar Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Durmaz yaptığı açıklamada;

Niksar Gürçeşme ve Gökçeli Kasabalarımızı, Tepeyatak, Beyçayırı, Oluklu, Eryaba, Bayraktepe, Budaklı, Sarıyazı ve Dalkaya köylerimizi, Tokat Merkeze bağlı Yağmurlu, Gökçeyol, Ortaköy, Ezeköy, Mercimekdüzü köylerimizinde yayla ve meralarını etkileyen maden arama faaliyetiyle ilgili Niksar Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk.

Niksar ilçemiz, Anadolu'nun ilk Türk devletlerinden Danişmentlilere başkentlik yapmış bir şehirdir. Niksar Kalesi Anadolu'da, Diyarbakır Kalesi'nden sonra en uzun sur duvarlarına sahip Roma, Bizans, Osmanlı ve Danişmentliler zamanında kullanılmış tarihi bir kaledir.

Niksar ilçemiz; tarih, doğa, kültür, turizm ve tarım kentidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi dokusuyla da dikkatleri hep üzerine çekmiştir. Roma, Bizans, Danişmentli, Selçuklu ve Osmanlı kültürlerini yansıtmaktadır.

Biz Niksar ilçemizin havasıyla, suyuyla, omega 3 kaynağı ceviziyle, Çamiçi yaylasıyla ve birçok tarihi güzellikleriyle anılmasını istiyoruz,  maden sonucu tahrip edilmiş doğası, toprağı, tükenmiş yeraltı suyu, zehirlenmiş içme suyuyla değil!

Niksar Ovası Bakanlar Kurulu kararıyla “ Büyük Ova” ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Bu maden projeleriyle, meyve, sebze, coğrafi işaretli omega 3 deposu Niksar cevizi yok olacaktır!

Bu maden projeleriyle, küresel iklim değişimine karşı direnme gücü düşecektir.

Önceden Taşova-Erbaa-Niksar-Reşadiye D-100 karayolu güzergâhından planlanan Merzifon-Gürbulak yolunun Amasya-Tokat istikametine kaydırılması ile ilgili CİMER ’e sorulan soruya verilen cevapta D-100 karayolunun Kuzey Anadolu Fay Hattında kaldığı, bu fay hattının belli periyodlarla büyük ölçekli depremler üretiyor olmasının ciddi bir dezavantaj olduğu belirtilmiştir.

Deprem riskinden dolayı yol yapılmasının uygun bulunmadığı bölgeye 3 adet maden arama ruhsatı nasıl verildi. Depremi tetikleyecek maden arama ruhsatları derhal iptal edilmelidir.

Geçmişimizde yaşanmış acı bir deprem gerçeği varken, bölgemiz Kuzey Anadolu Fay Hattının üzerindeyken, son 3 ayın Olağanüstü Kurak bölgelerinden biri olan Niksar ilçemizde depremi tetikleyecek, su kaynaklarımızı zehirleyip, tüketecek, doğayı talan edecek, yaylalarımızı, köylerimizi yaşanılamaz hale getirecek siyanürle maden arama konusunda hayal kuranlar bilsin ki; toprağımızın üstü altından daha değerlidir. Bize bu topraklar miras değil, bizden sonraki nesillere kadasız, kazasız teslim edeceğimiz bir emanettir. Emanetimize sahip çıkacağız.

Madencilik faaliyetleri kısa vadede bölgemizi, orta ve uzun vadede ise tüm Yeşilırmak ekosistemini olumsuz etkilemesi kaçınılmaz olacaktır. Bölgede altın ve bakır madenciliğinin gerçekleşmesi halinde, aşağıdaki maddeler halinde açıkladığım olumsuz etkilerin oluşması kaçınılmazdır olacaktır.

• Bölge su döngüsü değişecek, yeraltı ve yerüstü su kaynakları kirlenecektir.
• Stres altındaki Yeşilırmak Nehri kirleticileri hazmetme kapasitesini kaybedebilecek, canlı yaşamı sonlanabilecektir.
• Bölge ormanları ciddi zarar görecektir. Bağlantılı ekosistemlerde çöküşler yaşanabilecektir.
• Bölge habitat parçalanması yaşayacak; biyolojik çeşitlilik olumsuz etkilenecektir.
• Hava kalitesi düşecek, buna bağlı çevre ve halk sağlığı sorunları oluşabilecektir.
• Toprak kirliliği oluşacak ovaların üretim potansiyeli düşecektir.
• Bölge meraları ve hayvancılığı son derece olumsuz etkilenecektir.
• Bölgedeki ulusal ve uluslararası koruma nitelikleri taşıyan habitatlar bu vasıflarını kaybedecektir.
• Bölge ekosistem dengeleri değişecek, başta Niksar ve Erbaa ilçelerimiz olmak üzere civar yerleşimlerde ciddi ve toplu halk sağlığı problemleri baş gösterebilecektir.
• Bölgenin deprem ve heyelan potansiyeli dikkate alındığında yüksek riskli madencilik kazaları yaşanabilecektir.
• Bölge ekosistemlerinin ekolojik hizmetleri büyük ölçüde olumsuz etkilenecektir.
• Kısa vadede değerli madenlerden elde edilen gelire karşılık, orta ve uzun vadede “ekosistem yararlarının olumsuz etkilenmesi sonucu” elde edilen maddi değerin yüzlerce katı düzeyinde ekonomik kayıplar oluşabilecektir.
• Bölge tarımsal ürünlerin marka değerleri düşebilecek, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım potansiyeli ve ekoturizm değeri büyük zarar görecektir.
• Bölge uzun yıllar sürecek kronik çevre sorunları yaşayabilecektir.
• Bölgedeki dış göç daha da artacaktır.

“Siz baksanız bir şey göremezsiniz
  Benim yurdumdur orası!
Ardıçlar, gürgenler, tozlu yollar…
Tokat'la Niksar arası”

(Cahit Külebi)

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları