loading
close
SON DAKİKALAR

TOKİ’ ye arsa da verilmez, kız da.

TOKİ’ ye arsa da verilmez, kız da.
Tarih: 12.02.2012 - 01:37
Kategori: Özel Haberler

İstanbul İl Özel İdaresine ait Kartal Soğanlık’ta ki arsa TOKİ’ye gelir paylaşımı karşılığı devri için İl Genel Meclisi gündemine rapor olarak geldi.

Rapor üzerine mecliste CHP ve AKP’liler arasında tartışmalar yaşandı. AKP’liler arsanın TOKİ’ye devrini savunurken, CHP’liler bir takım nedenleri ve endişeleri ileri sürerek arsanın TOKİ'ye devrine karşı çıktı. 

“TOKİ’ ye arsa da verilmez, kız da verilmez”

İstanbul İl Genel Meclisi’nin 2011 yılı Ekim ayı toplantıları başladı. 3 Ekim 2011 Pazartesi günkü oturumda 2011/68 Nolu 16.09.2011 tarihli, Hukuk Komisyonu & İmar ve Bayındırlık Komisyonu İdari İşler Komisyonu ortak raporu olarak görüşülen rapora CHP’li komisyon üyeleri itiraz kaydı ile şerh koydu ve gerçekleşen oylamada CHP’lilerin ret, AKP’lilerin kabul oyları ile oy çoğunluğu ile kabul edildi. Mülkiyeti İstanbul İl Özel İdaresine ait olan Kartal Soğanlık mahallesindeki 58 dönümlük arsa, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı şeklinde TOKİ’ye devredilmesi raporu hakkında şerh koyan komisyon üyeleri ve CHP Grubu adına Av. Meryem Karaçay meclis kürsüsünde şunları söyledi;

“Sayın Başkan, İstanbul İl Meclisinin Değerli Üyeleri, Değerli Bürokratlar; Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün oylanacak olan Kartal İlçesi Soğanlık mahallesine kâin yaklaşık 60 bin m2 değerindeki idaremize ait gayrimenkulün TOKİ’ ye devri ile ilgili her 2 komisyonun hazırladığı karara koyduğumuz muhalefet şerhinin gerekçesini belirtmek üzere söz almış bulunmaktayım. Değerli arkadaşlar, bildiğiniz üzere TOKİ İdaremize ait gayrimenkul üzerinde çeşitli yatırımlar yapmak ve birlikte gelir ortaklığı yapmak şeklinde özetlenebilecek bir teklif yapmış ve bu teklif onanmak veya reddedilmek üzere meclisimizde görüşülmesi talep edilmiştir. İlk bakışta cazip bir teklif gibi görünse de derinlemesine bir araştırma yapıldığında bu teklifin çokta cazip olmadığı görülecektir. Bu konuda bir aceleye ve oldubittiye getirilme gibi bir kaygımız vardır. Zira bu olay bize 2007 yılında yapılan ve bu teklif ile benzerlik gösteren, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile TOKİ arasında yapılan anlaşmanın nasıl sonuçlandığına göz attığımızda dahi sonuç bizim bu karara muhalefet etmemizde ne kadar haklı olduğumuzu gösterebilecek niteliktedir

Zira 2007 yılında SHÇEK Göztepe arazilerinin devri konusunda yine çeşitli ihtiyaçlarının sevgi evleri, çocuk yuvası v.s. yapılması şeklinde bir anlaşmayla kurum önce SHÇEK’e ait Göztepe’de ki gayrimenkul TOKİ’ye 40 milyon TL’ye, TOKİ tarafından da başkalarına 120 milyon TL’ye satılmış, daha sonra aynı yer yabancı bir firmaya 220 milyon TL’ye devredilmiştir. Şimdi ki değeri 1 Milyar TL’dir. Sözleşmedeki yapılması öngörülen yatırımların yapılıp yapılmadığı da meçhuldür. O dönemde çeşitli basın organlarında bu konu dile getirilmiş, ayrıca o zamanki Milletvekilimiz Cevdet Selvi tarafından da soru önergesi şeklinde meclisin gündemine taşınmıştır. Aynı yerin şuan ki değeri 1.Milyar TL civarındadır. Bizlerin çekincesi budur. Yoksa idaremize gelir getirecek bir kaynağa engel olmak asla değildir. Zira idarenin gelirinin artması netice itibari ile İstanbullumuza daha fazla yatırım, daha fazla okul, daha fazla hastane, engellilerimize daha fazla sandalye demektir. Biz diyoruz ki bu kararı aceleye getirmeyelim TOKİ’nin yapacağı yatırımların bir plan olarak meclise sunulması ihalelerin şartlarının görülmesi ve her aşamada bir şekilde idaremizin temsil edilebilmesinin sağlanmasıdır. Ayrıca yapılan protokolde yüzde 70’lik ve yüzde 30’luk kısımlarda muğlâk ifadeler vardır. Değerli arkadaşlar, biz diyoruz ki Midyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım. Bunun için ya şimdilik bu teklife hayır diyelim daha açık daha ayrıntılı ve idaremizin her aşamada yapılanları kontrol edebileceği bir teklifi yeniden değerlendirelim. Saygılarımla”

“TOKİ’ ye arsa da verilmez, kız da verilmez” eleştirisi ile Rapor hakkında kişisel görüşlerini belirten CHP İl Genel Meclis Üyesi Erhan Bozan’ın konuşmasında şunları söyledi;

“Burada bizden bir şey isteniyor. Bizden bize ait olan bir şey istendiğinde biz ne yaparız? Örneğin bize ait bir gayrimenkul ya da, hayatta en değerli varlıklarımız olan kız evladımız bizden istendiğinde biz ne yaparız? İsteyeni inceleriz. Gelmişine geçmişine bakarız. Sorarız soruştururuz değil mi? Ben de sordum soruşturdum. Gelmişine geçmişine baktım ve şu yargıya vardım. Bu TOKİ’nin sicili bozuk arkadaşlar. O yüzden bu TOKİ’ ye ne arsa verilir ne de kız verilir. Çünkü TOKİ projeleri doğaya, kültüre, tarihe ve şehircilik ilkelerine saygılı projeler değildir. TOKİ’nin ürettiği tek tip projeler tek tip çirkinlik projeleridir. Ülkeye yabancılaşan bir konut mimarisi anlayışıyla yapılmış projelerdir. TOKİ Mardin’e de Edremit’e de aynı tip projeler üretme yanlışını Anadolu gibi çok zengin mimari kültüre sahip bir coğrafyada  dahi sürdürmektedir. TOKİ ucube bir kuruluştur. Denetimden uzaktır. Şeffaf değildir. Bugün burada hep sözünü ettiğim bir fırsat önümüzde duruyor bence. İstanbul’da yapılan ve yapılacak yanlışlara dur demek için böyle gelmiş böyle gitmez dememek için buradan bir çığlık yükseltmek için bir fırsat duruyor önümüzde. İstanbul’un rekor sayıda imar plan tadilatlarıyla yaşanmaz bir kent haline dönüştürülmesine karşı bir duruş sergilemek için bir fırsat var önümüzde”

“Bu teklifle de aynı amaç güdülüyor. Komisyon raporunun müzakere bölümünde de açıkça belirtilmiş olduğu gibi söz konusu arsaların imar planlarında halen idari tesis alanında kaldığı ve bu şekliyle idaremize bir kazanç veya fayda sağlamaktan uzak olduğu için burada da yeni bir imar plan tadilatı hedeflendiği görülmektedir. İktidar partisi sözcüsünün az önceki konuşmalarından kar ortağı, gelir paylaşımı, % 70, % 30 gibi öne çıkan ve tamamen ticari bir bakış açısını yansıtan sözcüklerinden de anladığımız üzere bir büyük yanlışın eşiğindeyiz. Biz buna itiraz ediyoruz. İmar planlarında idari tesis alanında kalan bir arsaya sadece rant açısından yaklaşarak, bulunduğu bölgenin yoğunluğu artıracak yeni bir plan tadilatına karşıyız ve sizin de karşı durmanız gerektiğini size hatırlatıyor, meclisimize beni sabırla dinlediği için saygılar sunuyorum”

“Yeni bir yoğunluk getirecek olan bu TOKİ projesi Kartal’a nefes aldırmayacak beton yığınına dönüşümü hızlanacaktır” 

Kartal İlçesinden seçilen CHP İl Genel Meclis Üyesi İlhan Güzelgün de rapora neden itiraz edilmesi gerektiğini, ” 58 dönümlük bu alan insanlarımız için sosyal donatı ve yeşil alan olarak kullanılmalıdır. Yeni bir yoğunluk getirecek olan bu TOKİ projesi Kartal’a nefes aldırmayacak beton yığınına dönüşümü hızlanacaktır” cümleleri ile açıkladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları