loading
close
SON DAKİKALAR

TOMA'yı yapan şirketten açıklama

TOMA'yı yapan şirketten açıklama
Tarih: 07.05.2015 - 10:54
Kategori: Gündem

Araç üstü ekipman üreticisi Katmerciler'in İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, şirketin savunma sektöründe satışlarını artırarak kârlılığını yükseltmeyi ve bu yıl içinde zırhlı araç ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Araç üstü ekipman üreticisi Katmerciler'in İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, şirketin savunma sektöründe satışlarını artırarak kârlılığını yükseltmeyi ve bu yıl içinde zırhlı araç ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi. Katmerciler bugüne kadar 115 adet 3. nesil TOMA aracı ihalesi kazandı.

Ağır ticari araçları itfaiye, belediye hizmetleri, inşaat sektörü hizmetleri gibi alanlara uyarlayarak üst aksamlarını inşa eden Katmerciler, emniyet güçleri için ürettiği basınçlı su püskürten toplumsal olaylara müdahale (TOMA) araçlarıyla tanınıyor Savunma fuarı IDEF'te Reuters'ın sorularını yanıtlayan Katmerci, şirketin zırhlı araçlar gibi katma değeri daha yüksek ürünler ile ihracatın cirodaki payını artırmayı hedeflediğini ifade ederek, "Önceki yıllarda yüzde 8 ile 10 arasında olan FAVÖK marjını bu yıl yüzde 10 veya üzerinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Şirketin yurtdışına zırhlı personel taşıyıcı araç ihracatı gerçekleştirmeye hazırlandığını ifade eden Katmerci, ihracın bu yıl içinde olabileceğini ümit ettiğini belirtti, ancak mali değeri hakkında bilgi vermedi. Katmerci üretimine bu yıl başladıkları zırhlı personel taşıyıcı, zırhlı inşaat araçları ve üçüncü nesil toplumsal olaylara müdahale aracıyla (TOMA) birlikte bu ve ilerleyen yıllarda kârlılığın artacağını ifade ederek, "Mevcut ve gelecek siparişlerin katkısıyla FAVÖK'te yüzde 15-17 aralığını buluruz" dedi.

Emniyet ve İçişleri Bakanlığı 2013 yılında protesto gösterilerinin ardından envanterindeki TOMA araçlarının sayısını ve kullanımını artırdı. Katmerciler geçen yıl toplam 25.5 milyon euro karşılığı 115 adet üçüncü nesil TOMA aracı üretimini öngören iki ihale kazandı. Şirketin geçen yılki cirosunun yüzde 65'inin ihracattan geldiğini ifade eden Katmerci, "Bu yıl da bu rakamı yakalamak ve üzerine çıkmayı hedefliyoruz" dedi. Satışlarını bu yıl yüzde 25 artırmayı hedefleyen Katmerciler geçen yıl satışlarını yüzde 16 artırarak 170 milyon liraya yükseltti. Önceki yıl 8.2 milyon lira zarar eden şirket, geçen yıl ise 9.3 milyon lira kâra geçti.

KÂRLILIĞI ARTIRACAK YATIRIM YAPILABİLİR
Katmerci, şirketin ürettiği çöp kamyonu, tanker ve damper gibi kâr marjı daha düşük araçlarda kârlılığı artırmak için yeni yatırım yapmayı değerlendirdiklerini belirtti. Katmerci, "Ayrı bir üretim bandı kurup, üretilen adedi tam otomasyonla artırmak istiyoruz. Mevcut işçilerimizle ilgili işten çıkarma da söz konusu değil" dedi. Katmerci ayrıca yeni yatırım ile birlikte ortalama fiyatların daha yüksek olduğu Avrupa ülkelerine çöp ekipmanı satışı yapmak üzere de çalışma yürüttüklerini belirtti. Katmerciler hali hazırda Fransız itfaiye aracı üreticisi Gimaex ile yüzde 50-50 ortaklıkla kurduğu Gimkat ile itfaiye aracı üretimi yapıyor. Şirket bu yıl içinde yurtiçinde 11 milyon TL, yurtdışında ise 6.7 milyon euro tutarında itfaiye ekipmanı siparişi aldı. Katmerci şirketin itfaiye araçları dışında portföyündeki 30 farklı araç tipi için de benzer ortaklıklara gidebileceğini de belirtti.

Reuters

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları