loading
close
SON DAKİKALAR

'Toplu sözleşme tasarısı kandırmaca'

'Toplu sözleşme tasarısı kandırmaca'
Tarih: 11.02.2012 - 19:25
Kategori: Siyaset

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, TBMM'ye sevk edilen Grevsiz Toplu Sözleşme Tasarısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Erözgün, Toplu Sözleşme ve Kamu Görevlileri Sendika Yasası'nda yapılacak değişikliklerle ilgili olarak "Siyasi iradeyle siyasallaşmış ideolojik ve sarı sendikaların Grevsiz Toplu Sözleşme Yasası'nda mutabakata varmışlar ve ortaya bir ucube yasa taslağı çıkmıştır. Şimdi de kamu çalışanlarının baskısı nedeniyle 'Hükümet bize gol attı' diyerek topu taca atmaktadırlar" dedi. 

"Dünyanın hiçbir yerinde yok" 

"Grevsiz Toplu Sözleşme, Toplu Sözleşmesiz Sendika" olmayacağını bile idrak edememiş siyasallaşmış ideolojik sarı sendikalarla bu işin olamayacağını öne süren Erözgün, şunları ifade etti:

"Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir toplu sözleşme yasası yoktur. Bu yasanın TBMM'ye gelmesinin baş sorumlusu hükümetle birlikte mutabakata varan konfederasyonlardır. Tasarıyla toplu görüşmeden bile daha geride bir düzenleme getirilmek istenmektedir. Hizmet kolu toplu sözleşmelerine yer verilmeyen tasarıyla, sendikaların var oluş gerekçesi ortadan kaldırılmaktadır. AİHM kararları ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak yerel yönetimlerin toplu sözleşme yapmasına yasak getirilmektedir. Toplu sözleşmeyi sadece konfederasyonlarla yapılacak olan genel toplu sözleşme ile sınırlayan yasa tasarısında grevli toplu sözleşme hakkımız yasal teminat altına alınmadığı gibi örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller de varlığını korumaktadır." 

"Uzlaştırma Kurulu bağımsız olmalı"

Uzlaştırma Kurulu'nun tarafsız ve bağımsız olması gerektiğini vurgulayan Erözgün, "Uzlaştırma Kurulu'nda sendika temsilcileri ve işveren temsilcileri bulunamaz. Bulunursa bunun adı Uzlaştırma Kurulu olamaz. Aynı ekip önce Toplu Sözleşme masasında oturacak, sonra 'Uzlaşamadık biraz da Uzlaştırma Kurulu'nda oturalım' mı diyecekler? Bu bir saçmalıktır, kandırmacadır, orta oyunudur. Uzlaştırma Kurulu atamayla değil seçimle oluşturulmalıdır" dedi. 

"Tasarı geri çekilsin"

"Uluslararası sözleşmelere ve Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) normlarına aykırı, kazanılmış hakları gasp etmeyi hedefleyen" bu değişiklikleri kamu çalışanlarının kabul etmesinin mümkün olmadığını dile getiren Erözgün, tasarının derhal geri çekilmesini isteyerek, şunları ekledi:

"Örgütlenme özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılması, grev hakkının yasal teminat altına alındığı özgür bir toplu sözleşme düzeni, her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme yapabilmesi, belediyelerle yapılan toplu sözleşmelerin devam etmesi, tüm çalışanlara insan onuruna yakışır bir ücret ve işyerlerinde sağlıklı çalışma şartlarının oluşturulduğu, bağımsız bir Uzlaştırma Kurulu'nun oluşturulduğu bir yasa çıkmayacaksa eski haliyle kalması daha uygundur. 

Kamu çalışanları tarafından bu sendikalara verilen desteğin yüzde 10'u Tüm Sağlık-Sen'e verilmiş olsaydı, yasa tasarısı TBMM gelemezdi. Şimdi gol atma sırası kamu çalışanlarındadır. Bu oyun bol üyeli siyasal sarı sendikalardan her gün yüz bin üyenin istifasıyla bozulabilecektir. İstifalar siyasal sarı sendikacılara, sendikacı olduklarını siyasi partilerin yan kuruluşu ön arka bahçesi olamayacaklarını hatırlatacaktır. Kamu çalışanları bulundukları sendikalardan hemen şimdi istifa etmelidirler."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları