loading
close
SON DAKİKALAR

Toprak çöktü tarih çıktı

Toprak çöktü tarih çıktı
Tarih: 12.02.2012 - 14:42
Kategori: Yerel

Kocaeli'nin Derince ilçesinde tarlasına traktörüyle gübre döken köylü, toprağın çökmesi sonucu 8. Yüzyıl'a ait olduğu ileri sürülen küp buldu

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Kaşıkçılar köyü Çarmıkçılar Mahallesi'ndeki tarlasına gübre dökmek için traktörüyle giden İbrahim Demirel, çalışmaya başladığı sırada arazinin bir bölümündeki toprağın çöktüğünü fark etti. Söz konusu yerde bir küpün olduğunu fark eden Demirel, durumu jandarma ekiplerine bildirdi. Jandarmanın haber vermesi üzerine tarlaya gelen Kocaeli Müze Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 9 saat süren çalışmanın ardından küpü bulunduğu yerden çıkardı.

Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özenli bir çalışmanın ardından çıkarılan küpü incelemeye başladıklarınısöyledi.
Saatlerce süren inceleme ve yüzey çalışmaları neticesinde küpün Bizans dönemine ait olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını vurgulayan Özbay, şöyle konuştu:''Küpün uzunluğu 140, ağız çapı ise 60 santimetre. İçinde bir şey yok. Kaba yapılı ve üzerinde çatlaklar var. Üzerindeki çentik bezemeleri ve az fırınlanmış olması, küpün 8. yüzyıla ait olabileceği ihtimallerini güçlendiriyor. Küp, büyük bir ihtimalle o dönemin insanları tarafından tahılların depolanması için kullanılıyordu. Ancak toprağın yapısı, burada bundan başka bir küpün olduğunu göstermiyor. Başka bir kaç küp daha bulabilseydik burada bir yerleşim yeri olabileceğini düşünmeye başlayacaktık ve burayı sit alanı ilan edecektik.

Ancak şu an için böyle bir şey yok.''Özbay, küpün Kocaeli Müze Müdürlüğünce restore edileceğini ve ardından sergileneceğini kaydetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları