loading
close
SON DAKİKALAR

'Torpil'in Böylesi

'Torpil'in Böylesi
Tarih: 11.02.2012 - 23:55
Kategori: Eğitim

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, lisansüstü eğitimde garip bir uygulamaya imza attı.

Enstitü, yüksek lisans ve doktoraya kabul için mülakattan en az 50 puan alınmasını ön şart olarak koydu. Bu yolla Akademik Lisansüstü Eğitimi Sınavı (ALES) puanı 100 olan, hatta aynı şekilde diploma notu da 100 olan bir aday bile mülakatta 50'nin altında bir not verilerek elenebiliyor.

Torpilin kapısının bu şekilde aralandığını öne süren öğrenciler, uygulamanın yönetmeliklere aykırı olduğunu belirtiyor. Enstitünün kullandığı bu yöntem, hem üniversitenin Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hem deYÖKLisansüstü Çerçeve Yönetmeliği'ne aykırı.

Ancak enstitü, bu yöntemle ilanda bulunarak öğrenci aldı. Yüksek lisansa kabul edilmeyen öğrenciler ise bu duruma tepkili. Elenen öğrencilerin puanlarının açıklanmaması da kafalarda soru işaretleri bıraktı.

Eğitim Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans ve doktora öğrencisi almak için ağustos ayında ilan verdi. Başvuru yapan öğrenciler, ilanın 'mülakat sınavları' bölümünde ilginç bir detayla karşılaştı. İlanda şu ifadelere yer verildi: 

"Adayın programa kabul edilebilmesi için mülakat sınavından 100 üzerinden en az 50 puan alması zorunludur." Şartın, yönetmeliklerle taban tabana zıt olduğunu söyleyen öğrenciler, uygulamanın aday kayırmaya kapı açtığını savunarak duruma tepki gösterdi. 

Nitekim AnkaraÜniversitesi Lisansüstü Eğitim Yönetmeliği'nin 7. maddesinin öğrenci kabulünü düzenleyen 'd' fıkrası şöyle: "Öğrenci kabulünde ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede ALES puanının yüzde 50'si, lisans not ortalamasının yüzde 20'si ve mülakat sonucunun yüzde 30'u dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla en az 65 puan alanlar arasında sıralama yapılır." 

Yönetmeliğin uygulanması durumunda ALES puanı ve not ortalaması yüksek olan bir öğrenci, mülakattan düşük de alsa kabul edilme şansına sahip. Mesela, ALES ve diploma notu 95 olan bir öğrenci, mülakattan 49 aldığında başarı puanı 81 oluyor. 

Bu kişi yüksek lisansa rahatlıkla gerebiliyor. Ancak aynı öğrenci, Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nün uygulaması ile 81 başarı puanına sahip olmasına rağmen mülakattan en az 50 alamadığı gerekçesiyle eleniyor.

Mülakatta '50 puan' şartının sübjektif olduğunu ifade eden öğrenciler, uygulamayı şu sözlerle eleştiriyor: "Yönetmelikler ihlal edilerek yürütülen bu sınav sistemi, birçok insanı işin başında eliyor. Ne kadar başarılı olursanız olun, enstitü yönetimi sizi işin başında saf dışı bırakabiliyor. Bu keyfi uygulama bir an önce düzeltilmeli."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları