ABD'li kahve devi Starbucks ve birçok uluslararası şirketin, Trump'ın göçmen ve mülteci kararına dikkat çeken karşı duruşu, aynı zamanda ucuz emek gücü olan mülteci sorunu tekrar tartışma konusu haline getirdi.
Birçok uluslararası şirketlerin, ucuz emek gücü istihdam ederek, kârını maksimize etmek için Trump'ın göçmen ve mülteci kararına tepki göstermesi şaşırtıcı değil. Çünkü bu mülteciler, kayıt dışı istihdam, ya da kayıt altında daha düşük bir ücrete razı emek gücüdür. Aynı zamanda mülteci ve göçmenler, olası büyük grevlere karşı, yedek işçi ordularıdır. ABD'li şirketlerin, Trump'ın mülteci kararına tepkisi bu yüzden artarak devam ediyor.
Mülteci kararına tepki gösteren ABD'li şirketlerden biri de kahve devi Starbucks. Starbucks Suriyeli mültecilerin ABD'ye girişini askıya alan ve 7 Müslüman ülkeden vatandaşların ülkeye girişine 90 gün yasak getiren başkanlık kararnamesinin ardından, faaliyet gösterdiği 75 ülkede 5 yıl içinde 10 bin mülteciyi istihdam edeceğini duyurdu.
Starbucks CEO'su Howard Schultz, şirket çalışanlarına gönderdiği mektupta, "Amerikan Rüyası'nın vaad ettiği değerlerin sorgulandığı eşi benzeri görülmemiş bir zaman" yaşandığına dikkati çekti.
Starbucks'ın savaş, şiddet, zulüm ve ayrımcılıktan kaçanları istihdam etmek için çabalarını iki katına çıkaracağını aktaran Schultz, "Önümüzdeki beş yıl içinde dünya genelinde 10 bin mülteci istihdam edeceğiz." ifadesini kullandı.
Schultz, şirketin Meksika'da yatırım yapmaya devam edeceğini de belirtti.
Vişne Haber Ajansı