loading
close
SON DAKİKALAR

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten: Aşı karşıtlarına izin verilmesi iki yüzlülük

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten: Aşı karşıtlarına izin verilmesi iki yüzlülük
Tarih: 11.09.2021 - 17:46
Kategori: Gündem

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten "Aşı karşıtlarına izin verilmesi iki yüzlülüktür. Miting ciddi bir halk sağlığı tehdididir" dedi.

Bilim insanlarının aşılanma çağrılarına ve aşılara ilişkin yapılan araştırmaların Kovid'e bağlı ölümleri ciddi oranda engellediğini gösteren verilere rağmen çeşitli komplo teorileriyle aşı olmama çağrısı yapan aşı karşıtları İstanbul Maltepe’de “Büyük Uyanış Mitingi” başlığıyla miting düzenledi. Abdurrahman Dilipak, Bora Gencer, Sema Maraşlı gibi medyatik isimlerle açıklamaları nedeniyle İstanbul Tabip Odasının hakkında soruşturma başlattığı Op. Dr. Bilgehan Bilge’nin ilk çağrıcılığıyla sosyal medyada günlerdir çeşitli çevreler tarafından estirilen rüzgara, yurdun çeşitli illerinden kaldırılan otobüslere karşın mitinge katılım sınırlı oldu.

Mitingi değerlendiren TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, iktidarın sessizlikle ön açtığı mitingin halk sağlığı açısından ciddi risk oluşturduğunu vurguladı. İşçi ve emekçilerin, kadınların, gençlerin, sağlıkçıların hak, demokrasi, barış ve özgürlük talepleriyle gerçekleştirmek istedikleri eylem ve etkinliklere karşı alınan yasaklama kararlarını ve güvenlik güçlerinin müdahalelerini hatırlatan Ökten, aşı karşıtlarının gerçekleştirdikleri mitinge izin verilmesini ikiyüzlülük olarak niteledi.

AŞI KARŞITLARI TTB’Yİ HEDEF ALDI

Miting alanına girişlerde güvenlik görevlileri miting katılımcılarına maske ve mesafe uyarısında bulundu. Ancak bu uyarılar katılımcılar tarafından dikkate alınmadı. Buna karşın mitinge girişlerde herhangi bir engelleme yaşanmadı. Alanda yer alan kişilerin büyük çoğunluğunun maske kullanmaması dikkat çekti. Miting alanında “Bilim Kurulu değil, politbüro”, “Sağlık Bakanlığı aşı pazarlama ofisi değildir”in yanı sıra aşının ‘küresel oyun’un parçası olduğunu savunan dövizler taşındı.

Alanda çok sayıda kişi de “Türk Tabipleri Birliği değil, küresel faşizmin Türkiye ofisi” yazılı dövizler taşıyarak salgının başından bu yana pandemiyle mücadelede önemli çaba sarf eden TTB hedef gösterildi.

Mitingde idare içerisindeki pandemiyle mücadelede görev alan sorumluların görevlerine son verilmesi, Dünya Sağlık Örgütünün Türkiye’deki ofislerinin kapatılması, Bilim Kurulunun lağvedilip, üyelerin lisanslarının geri verilmemek üzere iptal edilmesi; Dünya Sağlık Örgütünün tedavi protokolünün iptal edilmesi, maske takma, aşı, HES kodu ve PCR testi ibraz zorunluluğunun, tam ve yarı kapanma gibi uygulamaların sonlandırılması gibi talepler öne sürüldü.

"AŞI KARŞITI MİTİNG CİDDİ HALK SAĞLIĞI TEHDİDİDİR"

Mitinge dair Evrensel'in sorularını yanıtlayan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Gerçekleştirilen miting ciddi bir halk sağlığı tehdididir. Bugüne kadar iktidar demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların, siyasi partilerin basın açıklamalarına dahi izin vermemişken pandeminin bu kadar ağırlaştığı bir dönemde aşı karşıtlarına karşı bu kadar hoşgörülü yaklaşımı açıkçası ikiyüzlü yönetimlerini gösteriyor” dedi.

Miting için verilen iznin iktidarın pandemiyle mücadeledeki samimiyetsizliğini gösterdiğini söyleyen Ökten, “Bu mitinge yapılan çağrılarda, aşısız ve PCR testi olmaksızın gelinmesi istendi. Oysa İçişleri Bakanlığının genelgesi var. Bu genelge ile şehirler arası seyahatlerde son 48 saat içerisinde yaptırılmış PCR testi zorunlu tutuluyor. Testi negatif çıkanlara seyahat izni veriliyor. Sağlık Bakanlığının da bu konuda çeşitli genelgeleri var. Tüm bu genelgeler ortadayken aşı karşıtı mitinge izin verilmesi iktidarın aşı karşıtı zemine müsamahasıdır” ifadelerini kullandı.

Aşının kişisel özgürlük üzerinden tarif edilemeyeceğinin altını çizen Ökten, aşılanmayanlar nedeniyle toplumun genelinin risk altında olduğunu söyledi ve bu açıdan “Aşı karşıtı miting sağlık hakkının ihlalidir” dedi. İçişleri ve Sağlık Bakanlığının bu süreçte üstüne düşeni yapmadığını vurgulayan Ökten, miting alanında Bilim Kurulu ve TTB’yi hedef alan dövizlere ilişkin şunları söyledi:

"AŞI KARŞITI TEZLER, BİLİME, AKLA, MANTIĞA SIĞMIYOR"

“Bu miting, pandemiyle mücadeleye olumsuz etkide bulunacaktır. İktidar belli önlemler açıklıyorsa bunları denetlemekle görevlidir. Alınan kurallara uymayanlara karşı önlem almalıdır. TTB’yi faşistlikle suçlayanlar TTB’nin tarihine baksınlar. TTB iktidarın her türlü faşist uygulamaları ve baskılarına karşı ülkenin demokrasi mücadelesinde yer almıştır. Biz bugün bilimi savunuyoruz, bilim ne diyorsa onu anlatıyoruz. Aşı karşıtları ise bilim karşıtlığı yapıyorlar. Aşı karşıtlığı ne akla, ne bilime, ne mantığa sığar.”

Pandemi nedeniyle milyonlarca insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ökten, “Aşı nedeniyle tek bir kişi ölmedi. Aşı karşıtı tezlerin hiçbir tutar yanı yoktur. Biz dün bilimin ışığında ne söylediysek yarın da söylemeye devam edeceğiz. Mevcut verilere göre gelinen noktada pandemiden kurtuluşun tek yolu aşıdır. Bu nedenle iktidar pandemiyle mücadele konusunda samimiyse bu tip girişimlere prim vermemelidir” dedi.

Aşı karşıtı mitingin çağrıcıları arasında yer alan Op. Dr. Bilgehan Bilge hakkında İTO’nun soruşturma başlattığını hatırlatan Ökten, “Sağlık Bakanlığının aşı karşıtı propaganda yapan hekimlerle ilgili bugüne kadar bir girişimde bulunduğunu duymadık. Aşı karşıtlığı yapan hekimler meslek ilkelerine ve Hipokrat Andı’na ihanet ediyorlar” dedi.

Kaynak : Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları