loading
close
SON DAKİKALAR

TÜİK ‘Hayat Tabloları’ istatistiklerini açıklamıyor

TÜİK ‘Hayat Tabloları’ istatistiklerini açıklamıyor
Tarih: 17.09.2021 - 14:27
Kategori: Gündem

Daha önce ölüm ve göç istatistiklerinin yayımlanmasını erteleyen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘Hayat Tabloları’ istatistiklerini de erteledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün kamuoyuna açıklanması beklenen “Hayat Tabloları, 2018-2020” istatistiklerinin yayımının ertelendiğini açıkladı.

TÜİK tarafından yapılan duyuruda, “Ulusal Veri Yayınlama Takvimine göre 17 Eylül 2021 tarihinde saat 10:00’da yayımlanması planlanan ‘Hayat Tabloları, 2018-2020’ haber bülteni, istatistiklerin elde edildiği Kurumların idari kayıtlarındaki çalışmaların henüz tamamlanamamış olması nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Hayat tablosu verileri en son 2017-2019 döneminde açıklanmıştı

TÜİK tarafından, ‘yaş ve cinsiyete göre ölüm olasılıklarını ve diğer ilişkili istatistikleri (örneğin, doğuşta yaşam beklentisini, her bir yaşta beklenen yaşam süresini, her bir yaştaki hayatta kalanların sayısını vb.) ayrıntılı olarak içeren Hayat tablosu, en son 2017-2019 döneminde açıklanmıştı.

“Sağlık Bakanlığı ölüm istatistiklerini TÜİK’e vermiyor”

TÜİK, daha önce de veri takvimindeki 16 Temmuz günü yayımlanması planlanan ‘2020 Uluslararası Göç İstatistikleri ile 24 Haziran’da yayımlanması gereken ‘2020 Ölüm İstatistiklerini erteledi. Söz konusu istatistiklerin ne zaman açıklanacağı hakkında da bilgi vermeyen TÜİK, istatistiklerin neden açıklanmadığına ilişkin de yeterli bilgi vermedi.

TÜİK tarafından yayımlanması beklenen ancak üç aydır açıklanmayan ‘2020 Ölüm İstatistikleri’nin, Sağlık Bakanlığı’nın verilerin paylaşılmamasından kaynaklı açıklanamadığı iddia edildi.

Hayat Tabloları nedir?

Hayat tabloları, TÜİK tarafından, ‘yaş ve cinsiyete göre ölüm olasılıklarını ve diğer ilişkili istatistikleri (örneğin, doğuşta yaşam beklentisini, her bir yaşta beklenen yaşam süresini, her bir yaştaki hayatta kalanların sayısını vb.) ayrıntılı olarak açıklayan tablolar’ olarak tanımlanıyor.

Hayat tablosu, doğumları aynı zamana rastlayan bir kuşağın üyelerinin yaşlanma sürecinde doğum kuşağını ölüm yoluyla nasıl “terk ettiğini”, doğum kuşağının nihai olarak nasıl ortadan kalktığını, bu süreçte ortalama yaşam süresinin ne olduğunu gösteriyor.

Önceki istatistiklere göre Türkiye’de “doğuşta beklenen yaşam süresi” 2013-2015 döneminde 78 yıl iken, 2017-2019 döneminde 78,6 yıla yükselmişti. 2018-2020 dönemi verilerinin ise ne zaman yayımlanacağı bilinmiyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları