loading
close
SON DAKİKALAR

''tüketici hakları kaldırılıyor''

''tüketici hakları kaldırılıyor''
Tarih: 12.02.2012 - 01:24
Kategori: Özel Haberler

TÖF Genel Başkanı Fuat Engin, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Gider Avansı Tarifesi Hakkında Tebliğ hükümleriyle, tüketici haklarının adım adım ortadan kaldırıldığını savundu.

Engin, yaptığı yazılı açıklamada, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 120. maddesi gereğince dava açılırken mahkeme veznesine yatırılacak olan gider avansının tüketiciler tarafından da ödenmesinin hükme bağlandığını, kanuna paralel olarak hazırlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesi Hakkında Tebliğ ile belirlenerek, parası olmayan tüketicilerin dava açmasının önünün büyük ölçüde kesildiğini belirtti.

4822 sayılı kanunla değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 23. maddesini (“Tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlıkça açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır.”) hatırlatan Engin, bu hükümle tüketicilerin gerektiğinde hak araması olanaklı iken, Gider Avansı Tarifesi Hakkında Tebliğ’in 4. maddesinin tüketiciler açısından caydırıcı olduğunu ve birçok tüketici hak aramaktan vazgeçtiğini bildirdi. Engin, uyuşmazlık konusunun yaklaşık 2 bin TL olan ve tüketici mahkemesinde açılmak istenen bir davadan 463 TL Gider Avansı talep edilmesi olduğunu açıkladı. Zaman geçirmeden tüketicilerin hak aramasının önüne konulan bu engeller kaldırılması gerektiğini vurgulayan Engin, şunları ifade etti:

“Bu haksız uygulamayla dava açmak isteyen tüketiciye, sen en az 450-500 TL ver, kullanmadığımız bölümünü dava bitince sana iade ederiz denilmektedir. Tüketici yurttaşların hak aramasının işlevsiz kılındığı bu düzenlemeyle, tüketici yurttaşa ‘Paran varsa hak arayabilirsin’ denilerek ülkemizde sosyal hukuk devleti anlayışı ortadan kaldırılmaktadır. Bu düzenlemeyle evrensel tüketici haklarının ülkemize yerleştirilmesi çalışmalarına ve uygulamalarına büyük darbe vurulmuştur. Tüketiciler olarak hak aramanın önüne engel konulmasını, ülkemizde tüketici haklarının rafa kaldırmasını kabul etmiyoruz/etmeyeceğiz. Tüketicinin hukuki haklarını sonuna kadar savunacağız.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları