loading
close
SON DAKİKALAR

Tüm Askeri hakimler ve savcılar hakkında soruşturma başlatıldı

Tüm Askeri hakimler ve savcılar hakkında soruşturma başlatıldı
Tarih: 20.07.2016 - 16:47
Kategori: Gündem

Milli Savunma Bakanlığınca askeri yargıda görevli tüm askeri hakimler hakkında soruşturma başlatıldığı, bu kapsamda 262 askeri hakim ve savcının görevden uzaklaştırıldığı bildirildi.

Başarısızlıkla sonuçlanan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye genelindeki operasyonlar sürüyor.Milli Savunma Bakanlığınca askeri yargıda görevli tüm askeri hakim ve savcılar hakkında soruşturma başlatıldı, bu kapsamda 262 askeri hakim ve savcı görevden uzaklaştırıldı.

ERGENEKON DAVASINA BAKAN ÖZESE DE TUTUKLANDI

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Sakarya Adliyesi'nde görev yapan 24 hakim ve savcı adliyeye sevk edildi. Sabaha kadar süren sorgulama sonrasında Ergenekon Davası'na bakan dönemin İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, hakimler Tarık Çağlayan ile Muhammet Tokalı tutuklandı. 18 hakim ve savcı ise adli kontrol ile serbest bırakıldı. Mahkeme 3 hakim ve savcıyı ise serbest bıraktı.

İSTANBUL

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından önceki geceden bu yana sorgusu yapılan hakim ve savcılardan 25’i tutuklanırken 13’ü serbest bırakıldı.

Mahkemeye sevk edilen hakim ve savcılardan 25’i, “15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişiminde bulunan FETÖ / PDY terör örgütü mensubu askerler ile birlikte fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek terör örgütü mensubu olduklarına dair kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunması” gerekçesi ile tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Mahkeme, iki kadın hakimi ise, “Annenin bakım ve gözetimine muhtaç çocuklarının bulunması, bu şüphelilerin eşleri hakkında tutuklama tedbirinin uygulanmasına karar verildiği nazara alındığında, bu aşamada adli kontrol tedbiri ile tutuklamadan beklenen amaca ulaşılabileceği kanaatine varıldığını” gerekçe göstererek serbest bıraktı.

İKİ AYRI MAHKEME SORGULUYOR

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü haklarında gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcıdan gözaltında olan 98’inin savcılık ve mahkeme sorguları sürüyor. Savcılar tarafından sorgulanan 38 hakim ve savcıdan 1’i sorgulandığı savcı tarafından serbest bırakılırken, 37’si tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Dün gece tutuklanma talebiyle Bakırköy Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen hakim Eyüp Özer’in, hem örgüt üyeliği hem de darbeye teşebbüs suçlarını kabul etmediği belirtilerek, “Ben suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Gerekse darbeye teşebbüs suçlaması gerekse suç örgütüne üyeliğim yoktur. Kısıtlılık kararı bulunan dosyada hakkımızda ne gibi deliller var bilmiyorum. Benim FETÖ denilen örgütle hiçbir alakam yoktur. Bir dönem herkesin rağbet edip okullarına, dershanelerine çocuklarını gönderdiği gibi bizim ailemiz de bu şekilde beni sadece eğitimlerinden faydalanmak amacı ile cemaatin dönem itibari ile herkesçe kabul gören eğitim kurumlarına göndermiştir. Bunun haricinde herhangi bir bağlantım olmamıştır” şeklinde ifade verdiği öğrenildi.
İfadesinde, teşebbüs edilen darbe girişimini ve FETÖ terör örgütünü lanetlediğini belirten hakim Adem Karaca’nın, “Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Ben de tüm bu yaşananlardan yüce milletimiz ve devletimiz gibi mağdurum. Hiçbir zaman böyle bir örgüte üye olmadım, böyle bir eylemi desteklemedim, hiçbir alakam ve ilgim yoktur” dediği belirtildi.
Savcı İbrahim Baytekin’in ise, şu ifadeyi verdiği öğrenildi:

“Lise veya üniversite sırasında herhangi bir yerde kalmanın örgütle ne gibi bir bağlantısı olduğunu tespit edemedim. Aile bireylerine, kardeşimin veyahutta başka bir kimsenin gitmiş olduğu okul veya kaldığı yer nedeni ile sorumlu tutulmamız mümkün değildir. Ayrıca tarafıma 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen olay ile ilgili olarak Anayasal düzeni değiştirmek suçundan da sorguya sevk edildiğim bildirildi. Bu suçlama ile ilgili olarak ne savcılık sorgulaması ne de sorgu mahkemesinde talep etmeme rağmen suça ilişkin bir delil sunulmamıştır. Bu suçla bağlantılı olmam mümkün değildir. Bu soruların bir Cumhuriyet savcısına delil bulunmadan sorulmasını meslek onuru açısından üzüntü ile karşılıyorum. Bu eylem ve eylemin sonuçlarını, eylemi gerçekleştireni lanetliyorum. Ölen vatandaşlarımıza başsağlığı diliyorum. Terör örgütü olduğu iddia edilen yapıya ilişkin herhangi bir bilgim yoktur. Bu örgütün hangi eylemleri nedeni ile hangi tarihte terör örgütü olarak kabul edildiği hususunda da bilgim yoktur. HSYK seçimini takip etmemin terör örgütü faaliyeti olarak kabul edilmesi mümkün değildir.”

MUSTAFA BAŞER’İ TUTUKLAYAN HEYETTE OLAN HAKİM DE TUTUKLANDI

İfadesinde, “Ben FETÖ / PDY örgütüne üye değilim, herhangi bir bağlantım da yoktur” şeklinde ifade verdiği öğrenilen Hakim Hasan Teke’nin, “16 yıl avukatlık yaptıktan sonra hakimliğe geçtim. Avukatlık yaptığım dönemde her partiye, her vakfa, her derneğe gidip gelmişliğim olmuştur. Takibi yapılan cemaatin o zamanki toplantılarına da gitmişliğim olmuştur. O zamanlarda cemaat yasa dışı bir örgüt görünümünde olmadığı için belki katılmışımdır. Fakat hakimliğe geçtikten sonra hiçbir parti, dernek, vakıf ile bağlantım kalmamıştır. 17-25 Aralık olaylarından sonra zaten sözü edilen gruba karşı soğuk davrandım. Onların evlerinde, vakıflarında kalmadım. Ayrıca yapı ile ilgili olduğu iddia edilen ve usulsüz tahliye kararı veren hakim Mustafa Başer’in tutuklanması kararını veren heyetin içerisindeydim. Bu nedenle o guruptan bir sürü eleştiri aldım, hedef olarak gösterilip eleştirildim” dediği öne sürüldü.

TUTUKLAMA GEREKÇESİ DARBECİLERLE FİKİR VE EYLEM BİRLİĞİ İÇİNDE HAREKET ETMEK

Mahkeme, tutuklanmaları talebiyle sevk edilen hakim ve savcılar Ercan Karakuş, Eyüp Özer, Ertuğrul Ayar, Adem Karaca, Nihat Öztürk, Tonguç Bölükbaşı, Nevin Özkan, Mehmet Çelebi, İshak Kılavuz, İbrahim Baytekin, Hasan Teke, Fikret Gönen, Tahir Aydoğmuş, Salih Türkyılmaz, Mustafa Altun, Hüseyin Gülmez, Cemalettin Karahan ve Akif Köylü’nün de aralarında bulunduğu 25 hakim ve savcıyı, “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarının niteliği, 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişiminde bulunan FETÖ / PDY terör örgütü mensubu askerler ile birlikte fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek terör örgütü mensubu olduklarına dair kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunduğu, öngörülen ceza miktarı, suçların niteliği, şüpheli sayısının çokluğu nazara alındığında, şüphelilerin örgüt bağlantıları ile ilgili soruşturmanın devam ettiği, şüphelilerin delil karartma ve kaçma şüphesi bulunması, suçun katalog suçlardan oluşmasını gerekçe göstererek tutuklanmalarına karar verdi.

Tutuklanan savcılardan Nevin Özkan, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne, erkek hakim ve savcılar da Silivri Cezaevi’ne gönderildiler.

Soruşturma sırasında şimdiye kadar, 2 bin 843 hakim ve savcı, 2 Anayasa Mahkemesi Üyesi, 140 Yargıtay Üyesi ve 48 Danıştay üyesi hakkında işlem yapıldı. Hakim ve savcıların 979'u gözaltına alındı ve 632'si gözaltına alındı. 180 hakim ve savcı hakkında da adli kontrol kararı verildi.

İl bazında gözaltına alınan şüphelilerin sayısı şöyle;

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Anayasa Mahkemesi üyeleri Alparslan Altan, Erdal Tercan, HSYK üyeleri Ahmet Berberoğlu, Mahmut Şen, Şaban Işık, Mustafa Kemal Özçelik ile Danıştay ve Yargıtay üyesi toplam 113 şüpheli, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Gözaltına alınan HSYK ve yüksek yargı üyesi sayısı 83'e yükseldi.

İzmir'de, HSYK kararı doğrultusunda gözaltına alınan 5 savcı ve 19 hakim tutuklandı.

Mardin’de darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan Mardin Adliyesinde 10 adli ve 10 idari hakim, Midyat'ta 5 adli, Derik'te 2 adli ve Nusaybin'de de 2 adli hakimin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen ve mahkemeye çıkarılan 29 hakimden 15'i tutuklandı, 14'ü serbest bırakıldı.

Adana’da, darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında, eski Adana İl Emniyet Müdürü Mehmet Avcı'nın da arasında olduğu 28 kişi gözaltına alındı. FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında, Adana'da haklarında gözaltı kararı bulunan 70 hakim ve savcıdan 10'unun adliyeye giderek teslim olmasıyla gözaltına alınan kentteki hakim ve savcı sayısı 52'ye ulaştı. 42 hakim ve savcıdan 34'ü tutuklanırken 8'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bolu’da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla açığa alındıktan sonra haklarında soruşturma izni verilen ve Bolu Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında gözaltına alınan 17 hakim ve savcının adliyedeki işlemleri tamamlandı. Mahkemeye çıkartılan 17 hakim ve savcıdan 14'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, bir savcı ve iki hakim ise adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı.

Kırklareli'nde, darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 21 hakim ve savcıdan 18'i tutuklandı.

Aksaray'da 4 hakim ve savcı daha gözaltına alınmasıyla, gözaltındaki hakim ve savcı sayısı 15'e yükseldi. Adliyeye sevk edilen 8 hakim ve savcıdan 7'si tutuklandı 1’i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mersin'de açığa alınan 6 vali yardımcısından 4'ü gözaltına alındı

Bursa'da, gözaltına alınan 33 hakim ve savcıdan 24'ü tutuklandı.

Çorum'da darbe girişimiyle ilgili adliyeye sevk edilen 25 hakim ve savcıdan 11'i tutuklandı, 4'ü adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Tunceli'de gözaltına alınan alınan 7 hakim, 3 savcı ile Burdur'da izinde olan bir hakimin tutuklandığı bildirildi.

Sakarya'da darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan hakim ve savcı sayısı 24'e ulaştı.

Erzincan'da 35 emniyet görevlisi daha görevden uzaklaştırılırken, bunlardan 22'si gözaltına alındı. Kentte son açığa alma ve gözaltılardan sonra il genelinde görevinden alınan emniyet görevlisi sayısı 115'e, gözaltındaki emniyet görevlisi sayısı ise 35'e ulaştı.

Van'da gözaltına alınan 30 hakim ve savcıdan 14'ü tutuklandı, 4 hakim adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Edirne'de haklarında tutuklama kararı çıkartılan 2 savcı ve hakim adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklandı. Ayrıca 17 hakim ve savcıdan 3'ü daha polis ekipleri tarafından yakalanarak Edirne Adliyesi'ne getirildi.

Kilis'te darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 8 hakim ve savcı gözaltına alındı.

Antalya'nın Alanya ilçesinde devam eden darbe soruşturmasında, gözaltına alınan 11 hakim ve savcının gözaltı süresinin devam ettiği, bir hakim ve savcının ise arandığı belirtildi.

Samsun'da gözaltına alınan 38 hakim ve savcıdan 23'ü tutuklandı, 15'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Amasya'da gözaltına alınan hakim ve savcı sayısı 10'a yükseldi.

Ordu'da çeşitli rütbelerden 117 polis görevden uzaklaştırıldı.

Çankırı'da darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 2 savcı tutuklandı.

Bartın’ın Ulus ilçesinin kaymakamı Selçuk Şakar darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonlarda gözaltına alındı.

Tekirdağ’da darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında il genelinde hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkan 34 hakim ve savcıdan 21'i gözaltına alındı. İl merkezindeki ve ilçelerdeki adliyeye sevk edilen 8 hakim ve savcı tutuklandı, 13'ü serbest bırakıldı. Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli 7 emniyet personeli de gözaltına alındı.

Erzurum'da, darbe girişimiyle ilgili İspir İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Tutak tutuklandı.

Şanlıurfa'da, gözaltına alınan 42 hakim ve savcıdan 35'i tutuklandı.

Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları