loading
close
SON DAKİKALAR

Tüm Yerel-Sen İzmir Büyükşehir'de toplu sözleşme görüşmelerine başladı

Tüm Yerel-Sen İzmir Büyükşehir'de toplu sözleşme görüşmelerine başladı
Tarih: 08.12.2015 - 12:39
Kategori: Sendika

Tüm Yerel-Sen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında çalışan ve yaklaşık 6 bine yakın belediye emekçisini yakından ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerine bugün başlıyor.

Tüm Yerel-Sen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında çalışan ve yaklaşık 6 bine yakın belediye emekçisini yakından ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerine bugün başlıyor.

Tüm Yerel-Sen sendikası İzmir 1 Nolu Şubesi'nin konuyla ilgili 7 Aralık Pazartesi günü yapmış olduğu basın açıklaması şöyle:

''Bilindiği üzere Tüm Yerel-Sen sendikası olarak; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında çalışan ve yaklaşık 6 bine yakın belediye emekçisi arkadaşımızı yakından ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerine 8 Aralık Salı günü yani yarın resmen başlıyoruz.

Ama gelin görün ki geçtiğimiz yılki sözleşme görüşmelerinde çalışanları hayal kırıklığına uğratmış Tümbelsen, genel merkez ve şube yöneticileriyle el ele vermiş toplu sözleşme sürecini baltalamaya çalışıyor. 

Biz hiçbir sendika ayırımı yapmaksızın bütün emekçileri mutlu edecek bir sözleşmeyi imzalamak için var gücümüzle çalışırken ne yazık ki Tümbelsenli yönetici arkadaşlarımız hala “Yetki bizde. Belediye yetkimizi gasp etti” gibi söylemleriyle tam da masaya oturulduğu sırada sözleşme görüşmelerine zarar veriyorlar. Bu öfke, bu hukuk tanımazlık, bu telaşınız hepimize zarar veriyor. Gelin vazgeçin bu tutumunuzdan.


GEÇEN YIL BAŞKA BUGÜN BAŞKA KONUŞUYORLAR

Öyle ki belediyeyi, valiliği ve sendikamızı yetkiyi gasp etmekle suçlayan Tümbelsenin Şube Başkanı geçen yıl; Tümbelsen toplam sayıda öndeyken nedense İZSU’da TümYerelSen’in sayıca fazla olmasının önemli olmadığını söylüyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU ve ESHOT’un sayıları dahil toplamda en çok üyesi olan sendikayla sözleşmenin yapılmasının yasaya uygun olacağını savunuyordu. Belediyeye “Yaptığınız yanlıştan vazgeçin” demiyordu. Dün dündür. Bugün bugündür anlayışıyla sendikacılık yapanları emekçilerin takdirine bırakıyoruz. Bu yıl birde “Yok efendim tutanaklar birleştirilmemiş” diyorlar. Hesap yapmayı bilmiyorlar mı? Birleştirilse yine öndeyiz. Yasa zaten çok açık; Mayıs’tan bu yana 7 ay geçti. Bugün tespit yapalım sayımız daha da çok. Sonuç değişmeyecek. Yüz defa tutanakları birleştirsek toplamda en çok üyeye sahip sendika yine Tüm Yerel-Sen olacak.

BELEDİYE TARAFSIZ VE HUKUKA UYGUN DAVRANMIŞTIR

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetki tartışmasına geçen yıldan alışık. Geçen sene yapılan yetki tespitinde Tüm Yerel-Sen İZSU Genel Müdürlüğü’nde en çok üyeye sahip sendika olmuş ancak İZSU’da sözleşme masasına oturtulmamıştı. Gerekçe olarak ta; 4688 sayılı sendika kanununa göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve Eshot Genel Müdürlüklerinde çalışanların tamamında toplamda en çok üyesi bulunan sendikanın sözleşme imzalayabileceği açıklanmıştı. Belediye geçen yıldan farklı bir tavır değişikliğine gitmedi. Geçen sene toplamda en çok üyesi bulunan sendika Tümbelsenle sözleşme imzalayan Büyükşehir Belediyesi bu sene ise toplamda en çok üyeye sahip olan sendika olarak Tüm Yerel-Sen ile sözleşmeyi imzalayacak.

BELEDİYE BÜROKRATLARININ HASSASİYETİNİ ŞİMDİ DAHA İYİ ANLIYORUZ

Büyükşehir Belediyesi yasaya uygun olarak hareket etmiş ve atılması gereken tüm adımları atmıştır.2015 Mayıs’ında yapılan yetki tespitinin ardından Büyükşehirin yasaya göre hangi sendika ile sözleşme imzalayacağı hakkında; İzmir Valiliği’ne, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne, Çalışma Bakanlığı’na kadar uzanan bir yazısı olduğunu öğrendik. İlk anda “buna ne gerek var. Yetkili sendika biziz. Tutanaklar çok açık. Niye böyle bir şey yapıyorlar. Geçen yıl gerek duyulmamıştı. Biz yetkili olunca mı gerek duydular bu kadar yazışmaya hukuksal incelemeye” diye düşündük. Ama bugün gelinen noktada Tümbelsenin kopardığı bunca yaygarayı ve “yetkimizi gasp ettiler” açıklamaları karşısında gereğinden bile fazla hassas davrandığını düşündüğümüz belediye yetkililerinin ne kadar haklı ve doğru davrandıklarını görüyoruz. Belediyeyi hukuksuz davranmakla suçlamak işlerine geliyor. Ancak, belediyeden herhangi bir çalışanı çevirip sorsanız Sayın Belediye Başkanının hukuksuz bir şeye imza atmayacağını söyler. 


ELLERİNDE HİÇ BİR BELGE OLMADIĞI GİBİ KİMSEYİ DE TANIMIYORLAR

Tümbelsen yöneticisi arkadaşlarımızın elinde kendi lehlerine olacak bir tek belge yok. Olsa bu kadar kıyameti koparırlarmıydı? Bu arkadaşlarımız Belediyeyi tanımıyor. Valiliği tanımıyor. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nü tanımıyor. Çalışma Bakanlığı’nı tanımıyor. Çünkü bu kurumlar; yasaya uygun olarak Tüm Yerel-Sen ile sözleşme yapılmalı diyor. Zaten bu kurumları tanımayanlardan da emekçilerin iradesine saygı göstermelerini beklemiyoruz. Ancak şunu unutmasınlar ki; bu öfkeli, kavgacı, uzlaşmadan uzak dil bize geçen yıl kaybettirdi. Biz bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi ailesi olarak hep birlikte kazanacağız

MÜCADELE BİSİKLET SÜRMEYE BENZER 

Tümbelsen üyesi arkadaşlarımız da bu durumdan ve yöneticilerinin tutumundan rahatsızlar. Onların da yüreği bu süreçte bizimle. Onlar da evine bir ekmek fazla götürmeyi istiyorlar. Sözümüz onlara değil. Bizler işyerlerinde birlikte hizmet üretiyoruz. Hepimiz arkadaşız. Sendika yöneticileri geçen yıl başarısız bir sözleşmeye imza atınca çalışanlar onları cezalandırdı. Yetkiyi bize verdi. Yalnızca İzmir’de 2 yılda 11 belediye de yetkiyi Tümbelsen’den aldık. Öfkelenmeleri bu yüzden. Ama öfkeyle kalkan zararla oturur. Bu tartışmalar kimseye bir fayda sağlamaz. 

Tabiki birbirimizi eleştireceğiz. Bu kavga niye? Bizim amacımız tüm çalışanların ortak çıkarlarını savunmak olmalı. Hep birlikte; acaba belediyede çalışan kardeşimin, zabıta kardeşimin, itfaiye kardeşimin, İzsu ve Eshot çalışanı kardeşimin, Eşrefpaşa hastanesindeki kardeşimin daha iyi bir sözleşme imzalayarak nasıl ekmeğini büyütürüz? Gelin bunun mücadelesini verelim. Tümbelsen yöneticileri etrafını suçlamaktan vazgeçmeli. Aynaya bakmalı. Mücadele bisiklet sürmeye benzer. Pedal çevirmeyi bırakırsan geriye düşersin. Biz daha fazla pedal çevirdik. Bu yıl 4688 sayılı sendika yasasına uygun şekilde toplamda en çok üye kaydeden sendika olarak yetkiyi almayı başardık.

SONUÇ OLARAK; Yarın ilk sözleşme görüşmelerine başlıyoruz. Tüm emekçiler için hayırlı, uğurlu olsun. Kimsenin şüphesi olmasın ki tüm gelişmelerden sonra arkadaşlarımızı bilgilendireceğiz. Dileriz bu tartışmalar geride kalır. Herkesi mutlu edecek bir sonuçla hep birlikte emeğin bayramını kutlarız.
Tüm katılımcılara teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.''

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları