loading
close
SON DAKİKALAR

Turhan Selçuk Anıldı

Turhan Selçuk Anıldı
Tarih: 11.03.2012 - 18:09
Kategori: Gündem

Turhan Selçuk, ölümünün 2. yıldönümünde Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen törenlerle anıldı.

Hacıbektaş Belediyesi’nce düzenlenen anma töreni, Çilehane mevkisindeki Seyyit Nesimi, Pir Sultan Abdal, Fuzuli, Şah İsmail Hatai, Yemini, Kul Hikmet ve Virani’nin büstlerinin de bulunduğu Ozanlar Yolu üzerindeki İz Bırakan Aydınlar gömütlüğündeki Turhan Selçuk’un gömütü başında başladı.

Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, Cumhuriyet gazetesi Ek Yayınlardan Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur’un yanı sıra çok sayıda yurttaşın katıldığı anma töreninin açılışında konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, dünyanın duayen çizeri olarak tanıdığı ve Türk ulusunun bilgesi Turhan Selçuk’a sahip çıkmanın tüm Türk ulusunun olduğu kadar Hacıbektaş halkının da onuru olduğunu söyledi.

Selmanpakoğlu, “Hacıbektaş’da aydınlanmacı çizerlerin yazarların hakka yürüdükten sonra da vasiyet ederek Hacıbektaş’ta defnedilmeleri, Hacıbektaş’ın tarihten gelen süreç içerisinde bilim ve kültür merkezi olarak aydınlanmanın merkezi olarak varlığını sürdürmesi, Hacıbektaş halkının bu konuda duyarlılığının sonucudur. Turhan Selçuk için çizerler, yazarlar, aydınlanmacılar çok şey söylemiştir, çok şey yazmıştır. Biz Hacıbektaşlılar olarak aydınlarımıza sahip çıkmanın, her zaman onlara ev sahipliği yapmanın onur ve mutluluğunu yaşamayı sürdüreceğiz” dedi.

Turhan Selçuk’un kızı Aslı Selçuk da 11 Mart tarihinin kendisi açısından iki ayrı anlamı bulunduğunu belirterek, “11 Mart 1925 amcam İlhan Selçuk’un doğum günü, 11 Mart 2010 babam Turhan Selçuk’un aramızdan ayrıldığı gün” dedi.

Daha sonra amcası İlhan Selçuk’un babası Turhan Selçuk için yazdığı bir makaleden alıntılar yapan Selçuk şunları kaydetti:

“Turhan evrendeki her şeyi çizgiye dönüştürmenin ilm-i simyasında benliğini buldu. Baytekin gibi yıldızlara gitmiyor, yıldızları ayağına çağırıyordu. Doktor Faust’un gücü artık ne yazardı. Gulliver’in devleri ve cüceleri, çizginin büyüsünde bir büyüyüp bir küçülüyorlardı. Shakespeare’in tiyatrosu, çizgi dünyasının egemenliğinde perdelerini açıp kapıyordu. Turhan çizgisinde sadeleşti, kişileşti, özgünleşti, kendi evrenini yarattı. Rodin’e nasıl heykel yaparsın diye sormuşlar. ‘Bir taş alırım fazlalıkları atarım’ demiş. Turhan, karikatürde fazlalıkları ata ata Turhan oldu. Turhan’da, zaman korkusu kalmadı, Zaman artık Turhan’a çalışıyor.”

Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk da çizgilerin şairi olarak değerlendirdiği Turhan Selçuk’un kurduğu yalın, zarif ve sağlam anlatım diliyle çağına ayna tuttuğunu kaydetti. Selçuk, “Onun çizgilerini okumak şiir okumak gibidir. Can vermiştir onlara adeta; dile gelirler, hareket ederler. Turhan Selçuk kalemi ve fırçasıyla insanlığın sonsuz ufkundaki yerini almıştır çoktan. Fiziken aramızdan ayrılışının 2. yıldönümünde onu sonsuz sevgi, özlem ve saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

Etkinlikte yerel şair Haydar Kain, Turhan Selçuk ile kardeşi İlhan Selçuk için yazdığı “Hoş geldiniz” isimli şiiri etkinliğe katılanlara duygulu anlar yaşattı. Daha sonra Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde devam eden Turhan Selçuk’u anma etkinliğinde, Turhan Selçuk’u anlatan belgesel izlendi.

Heykeltıraş Hasan Fehmi Hızal’ın Turhan Selçuk’un çizgilerinde yarattığı kahramanları heykellerle simgeleştirdiği “Üçüncü Boyutta Turhan Selçuk” sergisi açıldı. Törende Turhan Selçuk’un kızı Aslı Selçuk, bir sanatçı duyarlılığı ile hareket ederek ortaya koyduğu bu çalışmadan büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu belirterek Hızal’a teşekkür etti.
Selçuk “Bir sanatçının diğer bir sanatçıya gösterdiği bu saygı ve bağlılık çok etkileyici oldu benim için. Babam Turhan Selçuk’un kahramanlarına büyük bir titizlik ve emekle eğilip ilgi gösteren ve onları yeniden oluşturan heykeltıraş Hasan Fahmi Hızal’a teşekkür ediyorum” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları