loading
close
SON DAKİKALAR

Türk çiftçisi Gazipaşa'da mango ile tanıştı

Türk çiftçisi Gazipaşa'da mango ile tanıştı
Tarih: 26.04.2019 - 09:06
Kategori: Ekonomi

Çalışmalarına yedi yıl önce başlanan mango fidanları Gazipaşa Tarım Fuarı'nda satışa sunuldu. Mango üretiminin artmasıyla Türk üreticilerin gelirlerini katlayacağı ve Türkiye'nin de çok hızlı bir şekilde mango ihracatçısı ülkelerden biri konumuna geleceği belirtiliyor.

Yurtdışından ithal edilen tropik meyvelere her yıl milyonlarca dolar ödeyen Türkiye'nin bu alanda ihracatçı konuma geçmesi için çalışmalar hızlandı. Türkiye'de mango yetiştiriciliğinin fikir babası Mango Meyve ve Fidancılık, Ar-Ge çalışmalarına yedi yıl önce başladığı mango fidanlarını Antalya Gazipaşa'da düzenlenen Tarım Fuarı'nda satışa sundu.

Tropikal bir bitki olmasına rağmen sub-tropikal iklime sahip İspanya'nın Malaga-Granada sahil hattında yetişen mangonun, Türkiye'de de aynı enlemde bulunan Datça yarımadasından Hatay'ın kuzeyine kadar olan bölgede yetişebileceği fikriyle yedi yıl önce fidan yetiştirmek amacıyla yola çıktıklarını ifade eden Mango Meyve ve Fidancılık Ortağı Mustafa Ezici, önümüzdeki dönemde hem üreticilere mango fidanı satacaklarını hem de mango yetiştireceklerini söyledi.

Mango Meyve ve Fidancılık'ı ortağı Veli Çelik ile birlikte kurduklarını anlatan Mustafa Ezici, mango üretiminin artmasıyla Türk üreticilerinin gelirlerini katlayacağını Türkiye'nin de çok hızlı bir şekilde en önemli mango ihracatçısı ülkelerden biri konumuna geleceğini belirtti.

“MANGO GAZİPAŞA’DA YETİŞİYOR”

Mango üreticisinin ister açık alan olsun ister sera, muz, portakal, mandalina gibi ürünlerin 4-5 katı fazla gelir elde edeceğine dikkat çeken Ezici, "Şu anda elimizde, iki ve üç yaşlarında fidanlar bulunuyor. Antalya'da Gazipaşa'da halihazırda mango meyvesi üretiliyor. Ancak Türkiye'de Datça Yarımadası'ndan Hatay'ın kuzeyine kadar olan hatta mango üretimi yapılabilir durumda. Elimizde Türkiye'ye yetecek kadar mango fidanı bulunuyor. Biz de fidan üretiminin yani sıra yakın gelecekte mango üreticileri arasına katılmayı planlıyoruz” dedi.

Tropik iklim meyvesi mangonun, sub-tropikal iklimlerde de yetiştiğine dikkat çeken Ezici, yılın en soğuk ayı sıfırın altına düşmeyen ve yüksekliği 350 metreyi geçmeyen yerlerde rahatlıkla üretim yapılabileceğini söyledi. Mustafa Ezici, şunları söyledi:

"Mango 30 yıldan fazladır İspanya'nın Malaga sahil şeridinde ticari olarak yetişiyor. Malaga şehri enlemi, Türkiye'de Datça yarımadasından Hatay'ın kuzeyine kadar olan bölgeden geçiyor. Bu enlemin güneyi mango yetiştirmek için elverişli. Antalya Gazipaşa'da 25 yıllık mango ağaçları var."

“DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 55’İ YAKIN VE KOMŞU ÜLKELERE YAPILIYOR”

Mangonun gelişmekte olan ülkelerde yetiştiğini ve gelişmiş ülkelerde tüketildiğini ifade eden Ezici, dünyada yaklaşık 2 milyon ton ve 4 milyar ABD Doları değerinde mango ticareti yapıldığını vurguladı. Mango ticaretinin yüzde 55'inin komşu ve yakın ülkelere yapıldığını anlatan Ezici, AB ülkelerinin dünya ithalatından yüzde 30 pay aldığını belirterek, şunları söyledi:

"AB ülkelerinin ithal ettiği mango meyveleri Güney Amerika ve Asya'da olgunlaşmadan toplanıyor ve 20-25 gün içinde AB'ye varıyor. Mango yolda olgunlaşıyor. Olgunlaşmadan toplanan meyvelerin rengi, tadı ve ağırlığı az oluyor. Dalında olgunlaşmış ürünler, raf ömrü nedeniyle ancak uçak kargosu ile taşınabiliyor. Uçak kargo ile taşınan mango, kalite ve nakliye maliyeti nedenleriyle diğerine göre 4-5 kat daha pahalı oluyor. Türkiye, AB ülkelerine 2-3 gün uzaklıkta. Dalında olgunlaşacak mangolar kısa sürede AB ülkelerine ulaşabilir durumda. Yani bu ihracat açısından çok büyük bir fırsat... Ayrıca Türkiye'deki mango hasat zamanı, hasadın kuzey yarım küreden güney yarım küreye geçiş dönemine ve mangonun az bulunduğu ağustos-ekim aylarına rastlaması da ihracat açısından önemli bir avantaj sunuyor."

FUAR 27 NİSAN'A KADAR SÜRECEK

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 79 firmanın katılımıyla bu yıl 12'ncisi düzenlenen Gazipaşa Tarım Fuarı 24 Nisan'da açıldı. Fuar 27 Nisan tarihine kadar açık kalacak.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları