loading
close
SON DAKİKALAR

Türk Dil Bayramı'nın 90. yıl dönümü

Türk Dil Bayramı'nın 90. yıl dönümü
Tarih: 26.09.2022 - 07:52
Kategori: Eğitim

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1932'de düzenlenen 'Birinci Türk Dil Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül, her yıl 'Dil Bayramı' olarak kutlanıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine dil işlerini yürütecek bir oluşumun kurulmasına karar verilmesi ile birlikte ilk kez 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk Dil Kurumu kurumu kuruldu. Sonrasında ise düzenlenen Türk Dili Kurultayı ise 26 Eylül’ü Dil Bayramı ilan etti.

TÜRK DİL BAYRAMI NEDİR?

Türk Dil Kurumu 90 yıl önce, çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı gibi önemli meslek gruplarını topladığı Türk Dili Kurultayı’nda Türkçe’nin önemini vurgulamak için 26 Eylül gününü ‘dil bayramı’ ilan etti

DİL BAYRAMI TARİHİ

Bir milletin var olabilmesi için dilin en önemli unsur olduğuna inanan Atatürk, 11 Temmuz 1932 tarihinde bir akşam yemeğinde masadakilere dil işlerine yoğunlaşılması gerektiğini söylemesi üzerine Türk Dili Tetkik Cemiyeti adında 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk dili ile ilgilenen bir kurum kuruldu.

Samih Rifat, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri İçişleri Bakanlığına giderek başvuruda bulunmasıyla kurulan kurumun adı sonradan Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi. Kurumun oluşturulduktan sonra Türk Dil Kurultayı, birçok bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı gibi dönemin önde gelenleri katılır. Türk Dil Kurultaylarının Türk dilinin gelişmesi, özleşmesi, zenginleşmesi konusunda önemli bir yeri vardır.

Cumhuriyet Halk Partisi'nden yapılan paylaşımda;

"Dil, bir milletin tarihini, kültürünü, değerlerini ve birlikte var olduğu anıları barındırır. Bugün, Türkçe'nin güzelliklerini, zenginliklerini ve bize kattığı değerleri kutladığımız Dil Bayramı'nda, dilimizin bize sunduğu zengin mirası bir kez daha hatırlıyor ve gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu yüreğimizde hissediyoruz."

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları