loading
close
SON DAKİKALAR

Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 830, yoksulluk sınırı 9 bin 219 TL oldu

Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 830, yoksulluk sınırı 9 bin 219 TL oldu
Tarih: 27.05.2021 - 13:05
Kategori: Sendika

Türk-İş'in araştırmasına göre, mayıs ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 830, yoksulluk sınırı 9 bin 219 lira oldu.

Türk-İş, mayıs ayına ait "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın sonuçlarını yayınladı. 

TÜRK-İŞ Araştırmasının Mayıs 2021 ayı sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.830,17 TL; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9.218,79 TL, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.435,22 TL oldu.

Türk-İş'ten yapılan açıklamada, çalışanların ailesiyle birlikte insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmelerinin daha da güçleştiği belirtilerek, "Asgari ücret açlık sınırının altındadır" denildi.

Türk-İş'in raporu şöyle:
Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) bir yıl öncesine göre 392 TL ve yapılması gereken toplam harcama tutarı 1.277 TL artış gösterdi. Yılın sadece ilk beş ayı sonunda, aile bütçesine gelen ek yük ise 783 TL oldu.
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2021 Mayıs ayı itibariyle şu şekilde oldu:
-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,28 oranında artış gösterdi. 
-Yılın ilk beş ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 9,28 oranında oldu. 
-Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 16,07’dir. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18,07 olarak hesaplandı.
-Süt, yoğurt, peynir grubunda; önemli bir fiyat değişikliği görülmedi. Hesaplamada yine günlük tüketilen beyaz peynir fiyatı temel alındı.
-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; bu ay balık sezonu sona erdi, tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer almaya başladı. Ancak kıyma ve kuşbaşı et fiyatı bu ay da arışını sürdürdü. Aynı şekilde tavuk fiyatı da arttı. Sakatat (ciğer, yürek, böbrek) ürünlerinin fiyatı değişmedi. Yumurta fiyatı geriledi. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları aynı kaldı.
- Bu ay yaş sebze-meyve fiyatları her hafta değişken bir nitelikte gösterdi. Bir yandan devam eden Ramazan ayı ve ardından gelen bayram günleri, bir yandan tüm ülkede uygulanan tam kapanma ve semt pazarlarının her yerde aynı gün ve bir defalık kurulması, alışveriş alışkanlığını ve ürün tedarikinin sürekliliğini olumsuz etkiledi. Ancak son haftada, mevsim şartlarının da etkisiyle bollaşan ürün çeşitliliğine bağlı olarak, yükselmiş olan eski seviyesine geldi. Geçen ay ortalama kilogram fiyatı 7,74 TL olan taze sebze-meyve bu ay aynı kaldı. Ortalama sebze kilogram fiyatı biraz gerileyerek 7,21 TL (geçen ay 7,45 TL) oldu. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 8,50 TL olarak hesaplandı (geçen ay 8,67 TL).

Bu ay, 17 sebze ve 12 meyve olmak üzere toplamda 29 üründeki fiyat değişimi izlendi ve hesaplamaya temel oldu.
-Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatı değişmedi. Aynı şekilde un, pirinç, bulgur fiyatı da aynı kaldı. Makarna ile irmik fiyatı ise biraz arttı.
-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve fiyatı ile ayçiçeği yağı değişmedi. Zeytinyağı fiyatı ise arttı. Hesaplamada dikkate alınan siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı, yeşil zeytinden dolayı biraz geriledi. Yağlı tohum (ceviz fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünleri fiyatı -bayram haftasında- aynı kaldı. Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber vb.) ile çay ve ıhlamur fiyatı bu ay yine değişmedi. Aynı şekilde bal, reçel, pekmez, şeker, tuz, salça fiyatında farklılık tespit edilmedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları