loading
close
SON DAKİKALAR

'Türk izleyicisiyle özel bir bağım var'

'Türk izleyicisiyle özel bir bağım var'
Tarih: 27.06.2012 - 13:43
Kategori: Söyleşi

Je Veux şarkısıyla beğeni toplayan Zaz, Türk gazetecilere konuştu...

Türkiye ’deki ilk konseriniz hayranlarınız için olağanüstüydü. Peki, sizin için nasıldı?

Aslında çok şaşkınım. Sadece Türkiye ’de değil Fransa dışında birçok ülkede çok ilgi görüyoruz ve bizim için çok ilginç. Fransızca şarkıların bu kadar ilgi görmesi çok enteresan. Türkiye ’de de aynı şekilde konserlerde benden bir şeyler beklendiğini hissediyorum, bu dilin ötesinde bir iletişim bence. Türk izleyicisiyle aramızda çok güzel bir iletişim var.

Fransız şanson geleneğinin modern temsilcisi diyebiliriz sizin için. Çağımızda bu geleneğin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok ulusalcı bir insan değilim. Bence önemli olan yaptığınız işin özgün olması. Yeni bir şeyler yaratıyorsanız dilin çok da önemli olmadığını düşünüyorum. Fransa ’yı tabii ki çok seviyorum ama aslında dünyayı da çok seviyorum. Dünya üzerinde olmayı seviyorum. Her kültürün farklı gelenekleri var ama bence özgün bir şey yaptığınız sürece dilin önemi yok.

Sizi sokakta şarkı söyleyen biri olarak tanıdık. O eski günleri özlüyor musunuz?

Aslında ben bu işe sokaklarda başlamadım. Belki video klibim sizi yanıltmıştır. Sokakta da söylediğim oldu ama orada başlamadım. Geçmişi inkâr etmiyorum ama geçmiş geçmişte kaldı! Şu anda yaşadıklarım da çok güzel. Bugün yaşadıklarım da bana yeni şeyler öğretiyor. Tek özlediğim şey şu: Ünlü olmadan önce insanlarla tanışıyordum ve sohbet edebiliyordum. Şimdi ünlü olduğum için insanlar beni zaten tanıyor oluyorlar ve benim hakkımda kafalarında bir fikir olmuş oluyor. Biriyle sıfırdan tanışmayı özledim diyebilirim aslında.

Sizi tanıdığımız şarkı ‘Je Veux’ oldu. Peki, ne anlatıyordu bu şarkı?

Şarkı paranın mutluluk kaynağı olmadığını, önemli olanın kendinizi içsel olarak zenginleştirmek olduğunu anlatıyor. Tabii paranın önemsiz olduğunu söyleyemiyorum, örneğin ev kiranızı ödemek için para gerekiyor ama şarkıda esas anlatmak istediğim değerleri korumanın ve mutlu olmanın gerekliliği. Tabii sevdiğiniz işi yaparken, mutlu olurken biraz da para kazansanız fena olmaz! Önemli olan paranın esiri olmamak!

Yeni albüm için çalışmalarınız var mı?

Turneler çok vaktimizi alıyor. Temmuz sonuna kadar yurtdışı konserlerine devam edeceğiz. Fransa ’ya döndüğümde kışın bu konuya yoğunlaşacağım. Bir enstrüman çalmıyorum, sadece aklıma bir melodi geldiğinde onu iPhone’uma kaydediyorum ama ben bu üretim aşamasının biraz daha kendime özel kalmasını istiyorum. Çünkü çok yoğunlaşılan bir süreç. Bu yüzden özel vaktim olduğunda üretebiliyorum sadece, böyle koşturmalar arasında değil. İkinci albüm için de kafamızda fikirler var, Mayıs 2013 gibi çıkar diye düşünüyorum.

Şarkıları üretirken ilham kaynağınız nedir?

Aslında hikâyeler yaratmak konusunda çok da başarılı değilim. Sonuçta mükemmel değil ama benim en azından. Genelde yaşadığım şeyleri ya da yakınlarımın yaşadığı ve beni de etkileyen şeyleri yazıyorum. Beni en çok mutlu eden ve şarkı yazdıran şey insanlarla bağlantı kurmak. Bir şekilde toprağa, dünyaya bağlı olmak benim için önemli. Dünya üzerinde zaten halihazırda bir yaşam enerjisi var ve eğer kendinizi buna kaptırırsanız mutlu oluyorsunuz.

Sizi hep Edith Piaf gibi, Barbara gibi şehirli ve cesur kadınlarla bağlantılandırdılar. Onlar gibi cesur şeyler söylemeyi düşünüyor musunuz?

Aslında onların şarkılarındaki aşkla benimki çok farklı. Onlar çok daha bağlılardı, benimki biraz daha bağımsız, şartsız bir aşk. Ama Edith Piaf’la beni bağdaştırmanız benim için gururdur.

Sizin genelde sistem karşıtı şarkı sözleriniz var. Ama bu turneler vs. sırasında biraz olsun sistemin bir parçası gibi hissediyor musunuz kendinizi?

Aslında sistemin içinde olmak lazım çünkü sistemin dışından bakarak bazı şeyleri değiştiremiyorsunuz. Örneğin iki senedir Paris’te yeni toplum düzeni üzerine çalışmalar yapan bir dernekle birlikte çalışıyorum. Üzerinde Zaz baskısı olan her şeyin üzerinden onlara para aktarılıyor. Evet, ben bazı şeyleri değiştirmek için sistemden faydalanıyorum, o sırada sistem de benden faydalanıyor tabii.

* Zaz bu akşam Maçka Küçükçiftlik Park’ta, 29 Haziran’da İzmir Çeşme Babylon Aya Yorgi’de ve 30 Haziran’da Ankara ODTÜ Vişnelik Tesisleri’nde konser verecek.

Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları