loading
close
SON DAKİKALAR

Türk Şirketi projeyi teslim etti

Türk Şirketi projeyi teslim etti
Tarih: 12.02.2012 - 20:08
Kategori: Ekonomi

Bağımsızlığının 20.yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Türkmenistan, inşaat sektöründeki yatırımlarını aralıksız sürdürüyor.

Bağımsızlığının 20.yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Türkmenistan, inşaat sektöründeki yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Türkmenistan'da en faal Türk inşaat firmalarından olan Belda İnşaat, 160 milyon Dolar değerindeki en büyük projesini teslim etti. Türk şirketi tarafından inşa edilen ve enstitü, modern okul, kreş, konut ve alışveriş merkezlerini barındıran ekonomi sitesi, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı. Törene, Bakanlar Kurulu üyeleri, Türk işadamları, sivil toplum örgüt temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda Türkmen vatandaşı katıldı. Açılış töreninde konuşan Berdimuhamedov, iki önemli projenin ekonomi ve kültür sitesinin açılışını gerçekleştirdiklerini ve bu projelerin başkent Aşkabat'ın kültür ve sosyal merkezi olacağını belirtti. Daha sonra Berdimuhamedov, ilk olarak kültür sitesini ardından ekonomi sitesindeki binaları gezdi. Sitelerde bulunan enstitülerdeki derslikleri ve konferans salonlarını inceleyen Berdimuhamedov'un projelerin inşaatından memnun kaldığı gözlemlendi. 

TÜRK ŞİRKETİ, EN BÜYÜK PROJESİNİ TESLİM ETTİ 

Uzun yıllardan bu yana Türkmenistan'da inşaat alanında faaliyet gösteren Belda İnşaat, bu ülkedeki en büyük projesini teslim etmenin gururunu yaşıyor. Türk şirketi, Merkez Bankası'nın siparişi üzerine birçok tesisi barındıran ekonomi sitesini inşa etti. 160 milyon dolara mal olan ekonomi sitesinde, 3000 öğrenci kapasiteli 4 katlı İktisadi ve İdari Bilimler Enstitüsü, 5 katlı rektörlük binası, 850 kişilik öğrenci yurdu, 600 öğrenci kapasiteli modern okul, 160 kişilik 2 katlı kreş, 12 katlı toplam 144 daireli konut, 2 adet 3 katlı alışveriş merkezi bulunuyor. 2 yıl gibi kısa sürede dev bir projenin inşaatını gerçekleştiren Belda İnşaat, bu ülkede son on yılda 1.600.000 m2 den fazla toplam inşaat alanı ile 27 ana inşaat projesini başarı ile tamamladı. Son beş yıldaki projelerinin birleşik değeri 550 milyon doları bulan Türk şirketi, Türkmenistan'ın Avaza turizm bölgesinde 73 milyon Dolar değerindeki beş Yıldızlı otel ve Türkmenistan Meclisi'nin siparişi üzerine Avaza'da 113 milyon dolarlık çok amaçlı eğlence merkezi inşaatını sürdürüyor. 

KÜLTÜR SİTESİ 

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türk şirketinin inşaat ettiği ekonomi sitesi ile birlikte yerli Türkmen firmaları tarafından inşa edilen kültür sitesinin de açılışını gerçekleştirdi. 130 milyon Dolar değerindeki kültür sitesi projesinde, Kültür Enstitüsü, Türkmen Milli Konservatuvar'ına bağlı yatılı sanat okulu, 200 çocuk kapasiteli kreş, 600 öğrencilik okul ve 2 tane 12 katlı ve 1 tane 15 katlı modern konut ve 2 adet alışveriş merkezi yer alıyor. Sitenin çevresinde insanların vaktini hoşça geçirmesi için park ve bahçeler de düşünülmüş. 

İnşaat sektörü Türkmenistan'ın yabancı şirketlerin aktif olduğu sektörlerden biridir. Orta Asya'da doğalgaz zengini olarak ün yapan Türkmenistan, bağımsızlığını kazanmasının ardından özellikle inşaat sektöründe büyük gelişmeler kaydetti. Türk inşaat firmalarının Orta Asya'da en önemli üssü olan Türkmenistan'da, Türk firmaları bugüne kadar 20 milyar Dolar değerinde 650'nin üzerinde proje üslendi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları