loading
close
SON DAKİKALAR

Türkan Başyiğit: Ülkemizde yerli ve milli hiçbir şey kalmadığı için artık yerli malı haftası kutlanmıyor

Türkan Başyiğit: Ülkemizde yerli ve milli hiçbir şey kalmadığı için artık yerli malı haftası kutlanmıyor
Tarih: 12.12.2018 - 17:59
Kategori: Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi Konak Belediye Başkan aday adayı akademisyen Türkan Başyiğit, "Eski Türkiye’de bugün yerli malı haftası olarak kutlanırdı. Yeni Türkiye’de yerli malı bulmak mümkün olmadığından artık kutlanamıyor" diye konuştu.

Başyiğit, Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidarında 1930 ruhunun tekrar canlanacağı ve Devletçilik ilkesinin yeniden hayata geçirileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“12 Aralık 1929’da Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti bir grup milletvekili tarafından kuruldu. Amaç dünyanın içinde bulunduğu buhrandan daha az etkilenmek amacı ile yerli malını kullanmaya teşvik etmekti. Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti Ziraat ve Sanayi Kongresini topladı. Konuyla ilgili sorunlar paylaşıldı, bilim insanları fikir ürettiler. 1933 ilk 5 yıllık Kalkınma Planı bu kongrelerin ürünüdür. Ülkede o tarihten itibaren planlı kalkınma başladı. 1933 Kalkınma Planı ile çimentodan şekere, Şişecam’dan, Ereğli Demir Çelik işletmesine, Etibank’tan Sümer Bank’a bugün satıp bitirdiğimiz ağır sanayi kuruluşları borçlanmadan kuruldu. Türkiye bu büyük buhranda yılda %9 büyüdü. Halkımızda zenginleşti. 1930 TBMM vekilleri yerli malı kullanacağız dediler. Önce ürettiler ve kullandılar. Sümer Bank basması giymek onurdu kadınlar için. Devlet köylü için ucuz elbise ayakkabı üretiyordu o yıllarda. Büyüyen ekonomi uzak köylere Et Balık Kurumu, SEK olarak gitmişti.

Ülkenin planlı kalkındığı yıllardı 1930'lar. Buna Devletçilik ilkesi dediler. Devlet hızla kalkınmayı hedefledi. Milli bir burjuvada yaratacak teşvikleri sağladı. Hem devlet hem özel teşebbüs uçak fabrikası kurmuştu o yıllarda. Bugün yerli arabayı devrim sayanlar bunu bilemez tabii! Eski Türkiye’de bugün yerli malı haftası olarak kutlanırdı. Yeni Türkiye’de yerli malı bulmak mümkün olmadığından artık kutlanamıyor."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları