loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye, 13. Cumhurbaşkanı’nı seçiyor: Oy verme işlemi başladı!

Türkiye, 13. Cumhurbaşkanı’nı seçiyor: Oy verme işlemi başladı!
Tarih: 28.05.2023 - 06:13
Kategori: Gündem

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında, 13. Cumhurbaşkanı'nı belirlemek için bugün (28 Mayıs 2023 Pazar) bir kez daha sandık başına gidiyor.

14 Mayıs'tan farklı olarak seçmenin önünde yalnızca tek pusula ve iki aday var. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 64 milyonu aşkın seçmenin oyunu almak için yarışıyor.

Beş yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği seçim için ülke genelinde 191 binden fazla sandık kuruldu. Seçmen, TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı, pasaport, evlendirme cüzdanı ve ehliyetle oy kullanabiliyor. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için seyyar sandıklar oluşturuldu. Görme engelliler bu seçimde de ilk kez 14 Mayıs seçimlerinde uygulandığı gibi kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanıyor.

Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi, saat 17.00 itibariyle sona erecek.

Cumhur İttifakı adayı Erdoğan, ilk turda 27 milyon 133 bin kişinin oyuyla yüzde 49,52'ye ulaştı.

Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu, 24 milyon 594 bin oyla, yüzde 44,88'e ulaştı.

Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan da yüzde 5,17 oy almıştı.

İşte dakika dakika gelişmeler…

11.00 - Samsun’un Bafra ilçesinde otomobil hendeğe devrildi, sandık başkanı ile seçim sandık görevlisi yaralandı.

10.50 - 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tur oylaması için Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde oyunu kullandı.

 

YSK Başkanı'ndan açıklama

10.35 - YSK Başkanı Ahmet Yener, oyunu kullandıktan sonra açıklamalarda bulundu. Yener, "Vatandaşlarımız ilk turda olduğu gibi hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun bir katılım göstermektedir. Şu ana kadar seçimler sıkıntısız problemsiz devam etmektedir. Bu seçimde sadece cumhurbaşkanı adayları yarıştığı için, sonuçları daha erken sonuçlandıracağımızı düşünüyoruz. Saat 17.00'dan sonra kurul yayın yasağının ne zaman kaldırılacağını kararlaştıracak" diye konuştu.

10.30 - İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Üsküdar'da  eşi Tuncer Akşener ile oyunu kullandı.

Babacan oyunu kullandı, sandık görevlilerine çağrı yaptı

10.20 - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eşi Zeynep Babacan ile oyunu kullandı. Ali Babacan, sandık görevlilerine son ana kadar işlerinin başında olmaları konusunda çağrı yaptı.

CHP'den Erdoğan logolu afişlere suç duyurusu

10.10 CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, dün akşam saat 18.00 itibarıyla başlayan seçim yasaklarının ardından Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan logolu afişlerin kaldırılmadığını ve suç duyurusunda bulunduklarını aktardı.

Kadıköy’de polis ve bekçiler belge olmadan oy kullanmaya çalıştı

09.47 İstanbul'un Kadıköy ve Sarıyer ilçelerinde belgesi olmadan oy kullanmaya çalışan polis ve bekçiler, müşahitler ve sandık görevlileri tarafından engellendi.

TKP müşahitlerinin verdiği bilgiye göre, sandık başkanının belgesi olmayan polis ve bekçi için oy kullanabilir demesine karşılık, olay, itiraz sonucunda YSK'ye iletildi. YSK'den karar çıkmadan oy kullandırılmayacağı bilgisi iletildi.

09.44 Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, oyunu Sultangazi'de bulunan Gazi İlkokulu'nda kullandı. Uçar, "Demokrasiye, değişime, eşitliğe ve özgürlüğe oy kullanalım" dedi. 

Demirtaş'tan oy verme çağrısı

09.39 6,5 yıldır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter'dan "Oy verme hakkınızı kullanın lütfen" dedi. 

9.05 - CHP İstanbul İl Başkanlığı, seçimde yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı telefon hattını duyurarak vatandaşları uyardı. CHP İstanbul sosyal medyadan, “Sevgili yurttaşlarımız; sandık başında karşılaşabileceğiniz olası tüm olumsuzluklarla ilgili 0 (212) 706 12 80 numaralı Sandık Güvenliği Çağrı Merkezi Hattımızı arayabilirsiniz” dedi.

09.00 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oyunu kullandı. Soylu oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, vatandaşlara nüfus müdürlüklerinin açık olduğunu hatırlattı. Süleyman Soylu, "601 bin 251 personelimiz, polisimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz ve güvenlik korucumuz bu seçim için görevlendirilmiştir" dedi. 

08:50 - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oyunu Urfa’da kullandı. Bozdağ, “Seçimin 2. turunda oyumu milletimizin geleceği için, huzur, refah, güven ve istikrarın devamı için kullandım. Hayırlı olmasını diliyorum. Gördüğüm kadarıyla Şanlıurfamızda ve ülkemizin dört bir yanında, seçimin başladığı şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Katılımın yüksek olacağını görebiliyoruz. Ben milletimizin sandığa gelerek iradesini yansıtacağını düşünüyorum. Geleceğimiz için yol gösterici olmasını diliyorum” diye konuştu.

08.00 - Oy verme işlemi başladı.

07.00 - Sandık başında bulunacak görevliler, sabah erken saatlerde sandık yemini ederek göreve başladı. Sandık başındaki görevlilerin yemini ise şöyle:

“Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com-T24

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları