loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye, AB ülkeleri arasında en düşük asgari ücretin uygulandığı 4. ülke

Türkiye, AB ülkeleri arasında en düşük asgari ücretin uygulandığı 4. ülke
Tarih: 26.05.2019 - 17:38
Kategori: Ekonomi

CHP raporuna göre; Türkiye'nin ardından en düşük asgari ücret uygulayan ülkeler Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye’deki asgari ücretin Avrupa ülkeleri arasında en kötü 4.sırada olduğunu belirterek, Lüksemburg’daki asgari ücretin Türkiye’deki  asgari ücretin 6,5 kat fazlası olduğunu kaydetti..

Koordinatörlüğünü CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın yaptığı Emek Büroları tarafından son dönemde kamuoyuna açıklanan ve geniş yankı uyandıran bilgi notları ve raporlardan sonuncusu AB ülkeleri ile Türkiye’deki asgari ücretin karşılaştırması üzerine oldu.

Emek Büroları uzmanları tarafından yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki asgari ücretli, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında sefalet ücreti alıyor.

Rapordaki çarpıcı rakamlar şu şekilde;

AB genelinde ortalama asgari ücret 5 Bin TL’dir.

Türkiye Asgari ücret sıralamasında Avrupa genelinde en kötü 4. Ülke.

Kriz altında ki İspanya Portekiz ve Yunanistan’da asgari ücretler ülkemize göre 2 kat daha fazladır.

Türkiye’deki asgari ücretler Lüksemburg’daki asgari ücretin Türkiye’deki  asgari ücretin 6,5 kat, Fransa ve Almanya’da ki ücretler ise 5,5 kat daha fazla.

AB ÜLKELERİNİN ÇOK GERİSİNDEYİZ

Raporda, Türkiye’de ocak ayında asgari ücretin net 2 Bin 20 TL olduğu belirtilerek, ekonomik krizin günden güne derinleşmesi ile yeni asgari ücretin de döviz kurları karşısında hızlıca erimeye devam ettiği kaydedildi. Türkiye’nin 2019 yılı için asgari ücret karşılaştırmasında AB üyesi ülkelerin çok gerisinde kalmaya devam ettiği , Avrupa genelinde asgari ücretin 2019 yılı için 750 Euro civarında belirlenirken bu oranın Türkiye’deki asgari ücretin 2,5 katı olduğuna dikkat çekildi.

Ağbaba tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’de ki ücretlerin AB ülkelerine oranla her geçen gün küçülmeye devam ettiği belirtilerek,”AB üyesi ülkelerin 2019 yılındaki asgari ücretleri ile Türkiye’deki mevcut asgari ücret kıyaslandığında, ülkemiz Bulgaristan ile birlikte asgari ücretin en düşük olduğu 4. ülke konumundadır” denildi.

Asgari ücret kıyaslaması raporuna göre;

Ülkemizde asgari ücret ocak ayı içerisinde 335 Euro’ya denk gelirken, Euro kuru Ocak ayı içerisinde 6,00-6,53 TL arasında işlem görmekteydi. 6 Mayıs günü YSK darbesi ile İstanbul seçimlerinin ertelendiği tarihte asgari ücret 295 Euro’ya kadar gerilemiştir. 6 Mayıs tarihinden beri Euro kuru yaklaşık olarak 6,70-6,80 TL arasında seyretmektedir.

Türkiye AB ülkeleri arasında en düşük asgari ücretin uygulandığı 4. Ülke konumuna gerilemiştir. Türkiye’nin ardından en düşük asgari ücret uygulayan ülkeler Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan’dır.

Lüksemburg 2019 yılı için asgari ücreti 2 bin Euro olarak belirlerken bu oran Türkiye’deki asgari ücretin 6,5 katına denk gelmektedir.

Hollanda yeni yılda asgari ücreti 1.620 Euro olarak belirlerken İrlanda’da bu oran 1.570 Euro civarındadır. Hollanda ve İrlanda’da yürürlükte olan asgari ücret Türkiye’deki asgari ücretin ortalama 5,5 katıdır.

Almanya 2019 yılı için asgari ücreti ortalama 1500 Euro olarak belirlerken Fransa ise asgari ücreti 1522 Euro olarak belirlemiştir. Almanya ile Fransa’da ki ücretlerde Türkiye’de ki asgari ücretten yaklaşık 5 kat daha fazladır.

KRİZ İLE BOĞUŞAN ÜLKELERDE BİLE ASGARİ ÜCRET TÜRKİYE’NİN 2 KATI

Uzun zamandır kriz ile boğuşan Portekiz,İspanya ve Yunanistan’da asgari ücretler 2020 TL olan ülkemiz asgari ücretlerine göre daha yüksek bir orandadır. İspanya 2019 için asgari ücrete yüzde 22 zam yaparak asgari ücret seviyesini 920 Euro’ya yükseltmiştir. Yunanistan’da asgari ücret 650 Euro Portekiz ‘de ise 600 Euro olarak belirlenmiştir. Kriz ile boğuşan bu ülkelerde bile asgari ücret ülkemizdeki asgari ücretin ortalama 2 kat üstündedir.

2019 yılı bazı Avrupa ülkelerinin asgari ücret oranları

Lüksemburg 2000 Euro

Hollanda 1620 Euro

İrlanda 1570 Euro

Fransa 1522 Euro

Almanya 1500 Euro

İspanya 900 Euro

Yunanistan 650 Euro

Portekiz 600 Euro

Polonya 522 Euro

Macaristan 500 Euro

Çek Cumhuriyeti 490 Euro

Bulgaristan 290 Euro

Makedonya 240 Euro

Arnavutluk 200 Euro

 

 

 

 

 

 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları