loading
close
SON DAKİKALAR

'Türkiye-Fransa ilişkileri krizde'

'Türkiye-Fransa ilişkileri krizde'
Tarih: 11.02.2012 - 20:09
Kategori: Gündem

Fransa Meclisi'nde 22 Aralık'ta oylanacak Ermeni soykırımı ile ilgili yasa tasarısı yabancı basında yer almaya devam ediyor.

Fransa Meclisi'nde 22 Aralık'ta oylanacak Ermeni soykırımı ile ilgili yasa tasarısı yabancı basında yer almaya devam ediyor.

Financial Times gazetesi, Türk ve Fransız ilişkilerinin Ankara ve AB arasındaki gittikçe gerilen bağların ortasında kriz noktasına yaklaştığını belirterek, karşılıklı meydan okuyan tehditlerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a baskı için uluslararası kampanyada lider rol oynayan Paris ve Ankara arasındaki işbirliğini bozacağını yazdı.

Financial Times, "Türkiye, Fransa'yı soykırım yasa tasarısı için uyardı" başlıklı haberinde, Türk ve Fransız ilişkilerinin Ankara ve AB arasındaki gittikçe gerilen bağların ortasında kriz noktasına yaklaştığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e Ermeni soykırımı yasa tasarısının "onarılamaz zarar"a neden olabileceği konusunda uyarı mektubu yazdığına dikkat çekti.

"Gerginliğin nedeni büyük ölçüde Sarkozy"

Gazete, Erdoğan ve Sarkozy arasındaki ilişkilerin her zaman gergin olduğunu ve bu gerginliğin büyük ölçüde Fransız Cumhurbaşkanının Türkiye'nin AB'ye üyeliğine şiddetli bir biçimde karşı çıkmasından kaynaklandığına işaret etti.

Türk politikacıların, Sarkozy'in tutumunu seçimlerde Fransız Ermenilerin oylarına bağladığını belirten İngiliz gazetesi, Paris'in, Türkiye'nin statüsünü "çok önemli partner ve müttefik" olarak vurguladığını ifade ederek, karşılıklı meydan okuyan tehditlerin Beşar Esad'a baskı için uluslararası kampanyada lider rol oynayan Paris ve Ankara arasındaki Suriye konusundaki işbirliğinin bozacağına dikkat çekti.

Ayrıca, Türkiye'nin AB müzakerelerinin donduğunu vurgulayan gazete, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığı'nda bütün ilişkilerden kaçınacağını söylediğini belirterek, Ankara'nın Türkiye'nin adadaki tutumunun eleştirilmesi konusunda da kızgın olduğunu kaydetti. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları